pondělí 29. srpna 2016

333 tipů pro Windows 10 (96-100)

96.     Jak vytvořit klávesovou zkratku pro spuštění aplikace?


Někteří uživatelé často na svých počítačích spouštějí pouze několik aplikací neustále dokola. I pro spuštění aplikace lze vytvořit klávesovou zkratku, po jejímž stisknutí se aplikace spustí. Stačí využít tento postup:
1.       Klikněte pravým tlačítkem myši na zástupce aplikace a vyberte příkaz Vlastnosti.
2.       Na kartě Zástupce klikněte do pole Klávesová zkratka.
3.       Stiskněte požadovanou klávesovou zkratku. Je nutné využít předvolbu klávesové zkratky v podobě Ctrl + Alt + vaše písmeno. Například pro aplikaci Word to může být Ctrl + Alt +W. Po zadání klávesové zkratky a stisknutí tlačítka OK je klávesová zkratka aktivní a můžete ji ihned využívat.
 

97.     Jak nastavit spouštění aplikace jedním kliknutím myši?


Standardní chování operačního systému Windows je nastaveno tak, že pro spuštění programu nebo otevření souboru je nutné na daného zástupce dvakrát za sebou kliknout levým tlačítkem myši. Některým, zejména začínajícím a starším uživatelům toto nastavení může činit při spouštění zástupce problém. Proto je možné nastavit chování systému tak, že stačí na zástupce kliknout pouze jednou.
Otevřete si v nabídce Start panel Možnosti Průzkumníka souborů a na kartě Obecné v prostřední části Kliknutí a dvojité kliknutí přepněte nastavení na první položku – Otevřít položku kliknutím. Po potvrzení tlačítkem OK bude nyní stačit pro otevření souboru nebo spuštění aplikace pouze jedno kliknutí.


98.     Jak otevřít jeden program vícekrát?


U některých desktopových aplikací lze otevřít více instancí najednou, tj. je možné mít otevřený jeden program vícekrát.  Lze to provést poměrně jednoduše prostým znovuspuštěním již otevřené aplikace nebo kliknutím pravého tlačítka myši na ikoně již spuštěné aplikace na hlavním panelu. Ze zobrazené nabídky poté vyberte třetí položku odspoda, která zobrazuje název dané aplikace. Nicméně ne všechny aplikace lze takto spustit, např. Windows Media Player lze mít spuštěn pouze jednou.

99.     Jak nastavit výchozí aplikace?

V operačním systému Windows má každý typ souboru svojí vlastní výchozí aplikaci, stejně tak jako je pro každou běžnou aktivitu (prohlížení webu, psaní emailu apod.) nastavena výchozí aplikace. Pokud si chcete toto nastavení prohlédnout nebo změnit, stačí v Ovládacích panelech kliknout na položku Výchozí programy. V otevřeném okně máte možnost nastavit:
·         Jaké typy souborů se budou v dané aplikaci otvírat
·         Jakými aplikacemi bude daný typ souborů otvírán
·         Jakým způsobem bude řešeno automatické přehrávání při vložení disku do počítače
·         Přístup k určitým programům a obnovení výchozích hodnot
 

100.     Jak zapnout spuštění aplikace po startu?



Pokud chcete, aby se nějaký nástroj nebo aplikace automaticky spustily pro startu systému, stačí zástupce tohoto programu přidat do složky Po spuštění. Tu zobrazíte tak, že v Průzkumníkovi zadáte do adresního řádku příkaz shell:startup. Otevře se tato složka a do ní si můžete přidat podle potřeby zástupce na aplikace, které chcete automaticky spouštět.  

Žádné komentáře:

Okomentovat