středa 3. srpna 2016

10 novinek ve výroční aktualizaci Windows 10 nejen pro školy

Je tomu již rok, kdy byl uveden operační systém Windows 10. Během tohoto roku vyšlo několik menších i větších aktualizací, až 2. srpna 2016 vyšla prozatím ta nejzásadnější – tzv. výroční. Za dobu, kdy je Windows 10 na trhu, jej najdeme na více jak 350 milionech zařízení a to i zřejmě díky tomu, že Windows 10 byl po dobu jednoho roku od vydání, dostupný jako upgrade ze systému Windows 7 a vyšší (vyjma edice Enterprise), zdarma. Dne 29. července 2016 tato nabídka vypršela a případní zájemci si jej musí zakoupit. Jedinou výjimkou jsou uživatelé využívající technologie usnadnění, ti mohou i nadále na Windows 10 zdarma upgradovat. Více informací o této nabídce naleznete zde.

Ve výroční aktualizaci samozřejmě je mnohem více, než 10 novinek. Jsou jich desítky a stovky, některé z nich jsou vidět na první pohled, některé jsou ukryty v jádru systému a uživatel nemá možnost je postřehnout, nicméně přispívají k celkové kvalitě, stabilitě a bezpečnosti celého systému.

V tomto článku se zaměřím na ty novinky, které jsou podstatné zejména pro školy a využití ve školním prostředí.

1. Testovací účet


Doba, kdy se testy ve škole provádí ve velké míře elektronicky je tady. Učitelé mají mnoho možností, jak vytvářet elektronické testy, jak je sdílet, využívat a publikovat. Jednou z možností jsou například formuláře v aplikaci Excel Online nebo nejnovější přírůstek ve službě Office 365 - formuláře Microsoft. Všechna tato online řešení ale postrádají smysl, když po distribuci testů mohou žáci přepínat do jiné aplikace, koukat na Wikipedii, sledovat jiné elektronické zdroje, dělat snímky obrazovek apod. 

Právě pro tyto případy je jednou z největších novinek výroční aktualizace dedikovaný účet pro provádění testů, který všem (a dalším) výše uvedeným možnostem, zabrání. V praxi to funguje tak, že student dostane od vás lehce upravený odkaz na webovou stránku s testem a po kliknutí na něj Windows 10 automaticky poznají, že se jedná o test a přepnou studenta do jedinečného uživatelského účtu, ve kterém se mu zobrazí právě a pouze stránka s testem bez možnosti jakýchkoliv aktivit. 

Jelikož se jedná o výraznou novou funkci, bude jejímu technickému pozadí a funkcionalitě věnován samostatný článek. 


 2. Snadnější nasazení

Způsob instalace, upgradu či reinstalace systému Windows se za poslední dobu značně zjednodušil. Nicméně školní prostředí do velice specifické a od ostatních poměrně jedinečné. Na jednom počítači mohou pracovat jak nezkušení uživatelé, které je potřeba práci s PC teprve naučit a na straně druhé to mohou být studenti, kteří naopak zkouší, co vše dovedou a kam v rámci úprav systému mohou zajít. 

Mnoho škol navíc nemá IT správce, kteří by byli ve škole dostupní neustále, případně nemají takové znalosti a dovednosti, aby dokázali některým aktivitám zabránit. 

Proto Microsoft vydal speciálně pro školy aplikaci Set up School PCs, která je určena vše, kteří chtějí mít na počítačích a tabletech automaticky nakonfigurovány účty, nabídku Start, omezený přístup ke složkám v počítači a to vše v jednoduchých krocích. Set up School PCs využívá novou funkci Windows 10 a podporu tzv. zřizovacích balíčků. Opět, podobně jako v předchozím případě, i zde se jedná o poměrně zásadní funkci a bude detailněji představena v samostatném článku. 


3. Aktivní používání


Asi každému z nás se někdy stalo, že se aktualizace do počítače stáhly a nainstalovaly v nejméně vhodnou dobu. Na druhou stranu, asi prioritou všech je mít bezpečný a aktualizovaný operační systém a pokud ho ihned po dokončení práce vypínáme, aktualizace se nemají kdy nainstalovat. Nicméně opět, zejména ve školním prostředí, pokud se Vám takto aktualizace začnou instalovat na začátku vyučovací hodiny, může to být z pohledu výuky problém. Proto je možné nově nastavit dobu tzv. aktivního používání, při kterém nebudou ani aktualizace vyžadující restart, tento restart provádět.



4. Pero


Pero se stává stále častěji běžným doplňkem tabletů a již mnoho učitelů si nemůže bez pera práci na dotykových zařízeních představit. Jsou mnohem přesnější, efektivnější a mají více možností. Většina per má navíc na sobě tlačítka, takže je ve školách vidět scénář, kdy učitel spustí tlačítkem na peru aplikaci OneNote, udělá pomocí pera poznámku či kresbu a v případě potřeby pero otočí a elektronickou gumou smaže to, co nepotřebuje. 

Podpora pera dostala ve výroční aktualizaci velké místo a tak je všechna zařízení s perem si mohou v oznamovací liště spustit pracovní prostor Windows Ink, ve kterém je možné si vytvořit rychlou rukopisnou poznámku, udělat poznámky přímo na pracovní plochu systému nebo spustit aplikaci Skicák, která je určena pro kresby a má například i funkci pro pravítko. 


5. Microsoft Edge


Nový internetový prohlížeč Edge se ve výroční aktualizaci dočkal opravdu velkého množství novinek. Mezi ty nejzajímavější patří např.:
  • připnutí záložek, takže je vždy najdete na stejném místě
  • snadné přecházení mezi záložkami
  • všechny informace na úvodní stránce prohlížeče
  • synchronizace záložek a hesel mezi zařízeními se systémem Windows
  • desítky nových rozšíření včetně blokování reklam
  • snadné přeložení celé stránky do jiného jazyka
  • a mnoho dalších.
Jedním z důvodů, proč Edge používat je mj. také to, že se jedná o od základů vytvořený prohlížeč podporující nejnovější standardy, díky čemuž je rychlý a efektivní. A navíc, jedná se o prohlížeč s nejmenší spotřebou, což ocení zejména uživatelé notebooků nebo tabletů. Jelikož je dnes práce v internetovém prohlížeči jednou z nejčastějších, může být rozdíl několika desítek minut až jednotek hodin ve výdrži baterie dost podstatný.



6. Přepracovaná nabídka Start


Nabídka Start byla ve Windows 10 vylepšena a přepracována i díky zpětně vazbě několika milionů uživatelů vývojových verzí systému v rámci programu Windows Insider. Nově je možné v levém okraji nabídky rychle přistupovat k uživatelskému účtu, správci souborů, nastavení systému či rychlého vypnutí nebo restartu zařízení. Nově se také ihned po klepnutí na tlačítko Start zobrazí ihned všechny nainstalované aplikace.



7. Vylepšené centrum akcí


Také oznamovací centrum se dočkalo některých vylepšení. Jedním z nich je ikona pro jeho zobrazení, která se přesunula do úplně pravého rohu hlavní lišty, takže jeho spuštění je mnohem snazší. Také jste ihned díky této ikoně informováni o tom, kolik upozornění na vás čeká. Všechny notifikace jsou také nově seskupeny dle aplikace, ze které oznámení pochází či je možné notifikacím nastavovat priority. A například tlačítko bezdrátové sítě vás nově přesune do seznamu dostupných Wi-Fi sítí namísto vypnutí Wi-Fi adaptéru, což je novinka, která opět je vytvořena na základě zpětné vazby uživatelů. A jako bonus, veškeré notifikace jsou synchronizovány napříč zařízeními s Windows 10. Další zajímavou funkcí v této oblasti je fakt, že pokud vašemu telefonu dochází baterie, dozvíte se to i na vašem počítači. 


8. Správa a nastavení spotřeby a výdrže


Nejslabším článkem většiny zařízení je baterie. Proto každá informace a funkce, která vede k její delší výdrži, je benefitem. Jak již bylo napsáno, jednou ze zásadních funkcí je úsporný prohlížeč Edge. Tou druhou je pak možnost nastavit jednotlivě u každé z aplikací, zda může běžet i na pozadí systému. 


9. Tmavé téma


Systém Windows dostal nové grafické téma laděně do černé. Výhod takového barevného tématu je několik, od menší únavy očí (je opravdu rozdíl, když celý den koukáte do zářícího bílého monitoru nebo do tmavšího zobrazení) a zejména ve školách, kde děti pracují s tablety a PC poměrně aktivně, je toto jistě vítaná novinka. Také díky tomu, že mnoho tabletů má široké černé okraje vyplnění celé obrazovky černým tématem přináší lepší pohled na celé zařízení. 


10. A mnoho dalších....

Jak jsem psal na začátku tohoto článku, novinek je ve výroční aktualizaci mnohem více, takže v posledním tipu jsem si nechal prostor na 20 dalších, které budou jen stručně vyjmenovány:
  • Přihlašování na webové stránky pomocí Windows Hello bez nutnosti hesel
  • Projekce obrazu přímo mezi dvěma zařízeními se systémem Windows
  • Kalendář v oznamovací oblasti je nyní propojen s událostmi ve vašem kalendáři
  • Snadný výběr zvukového výstupu
  • Vylepšená hlasová asistentka Cortana
  • Automatické nastavení časového pásma
  • Příkazový řádek Bash z Linuxu
  • Nová univerzální aplikace Skype
  • Notifikace napříč zařízeními 
  • Spolupráce antivirové ochrany Windows Defender s ostatními antivirovými programy
  • Snadnější reaktivování počítače při změně HW
  • Připínání virtuálních ploch pro snadný přístup
  • Nový přehrávač hudby Groove
  • Vylepšení režim tabletu
  • Zlepšená přihlašovací obrazovka nezobrazuje váš emailový účet
  • Nové sady smajlíků
  • Modrá obrazovka zobrazuje QR kód pro snadnou identifikaci problému
  • Efektivnější vyhledávání napříč nastavením systému
  • Vylepšení funkcí pro usnadnění přístupu

Žádné komentáře:

Okomentovat