pondělí 17. července 2017

333 tipů pro Windows 10 (326-330)


326.     Jak číst články pohodlněji?

Každý z nás asi chodí na internet kvůli získání nějaké informace. Ty můžeme získávat ve formě různých zdrojů. Mohou to být sociální sítě, videoservery, emaily internetové články. A právě poslední jmenované položce se budeme nyní věnovat. Dnešní články na webu mají okolo sebe mnoho rušivých elementů. Může to být hlavička a patička stránky, další menu v rámci webu, reklamy apod. Přitom na danou stránku jdete primárně kvůli obsahu článku. Díky funkci Zobrazení k přečtení je nyní vše mnohem snazší, protože tato funkce má právě za úkol všechny tyto rušivé prvky eliminovat.
Stačí si zobrazit vybraný článek a klepnout na ikonu knihy v pravém horním rohu nabídky Microsoft Edge a během několika okamžiků si můžete užívat samotný článek bez rušivých elementů.

327.     Co je to Windows Hello?

Pod touto funkcí se ve Windows 10 skrývají nové možnosti přihlášení do systému Windows. Průměrný uživatel počítače a internetu, který dodržuje alespoň základní bezpečnostní zásady hesel jich má několik, každé z nich delší než 8 znaků, které jsou tvořeny kombinací malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků. Což je situace, která téměř každého po určité chvíli „otráví“ a začne hesla spojovat, zjednodušovat nebo si je prostě někam psát. A to určitě není dobře. Proto se v rámci snadného přihlášení pomocí Windows Hello počítá zejména se zapojením biometrických prvků, přičemž mezi ty již běžně dostupné patří otisk prstu. Velký rozmach ale začínají mít i infračervené kamery, které nahrazují staré a „obyčejné“ webkamery. Tyto nové umí totiž sejmout 3D otisk obličeje, vytvoří si na něm několik desítek fixních bodů, které při příštím přihlášení porovnává.
Funkce pomocí přihlášení vlastního obličeje byly dostupné již dříve, ale daly se až moc snadno obejít např. pomocí vytištěné fotky, takže o nějaké bezpečnosti nemůže být ani řeš. Nové kamery v rámci Windows Hello v žádném případě pomocí vytištěné fotky nepokoříte a jedná se o tak propracované řešení, že neuspějí ani jednovaječná dvojčata.

328.     Jak si stáhnout Office pro dotyková zařízení?

Součástí sytému Windows 10 jsou mj. aplikace Word Mobile, Excel Mobile nebo PowerPoint Mobile a to zcela zdarma. Jsou to speciálně a nově naprogramované verze, které jsou určeny pro uživatele systému Windows 10, přičemž pro malé zařízení a tablety do 10 palců jsou uživatelům k dispozici jak funkce pro čtení dokumentů, tak i pro jejich vytváření. Oproti tomu uživatelé počítačů a větších tabletů si pro aktivaci editačních funkcí budou muset pořídit např. předplatné Office 365. Nicméně mnoho firem a škol má dneska již Office 365 včetně desktopových verzí zalicencovány a tak pokud jste zaměstnancem takové firmy nebo studentem takové školy, můžete pro aktivací těchto aplikací použít právě váš školní nebo pracovní účet.

329.     Co je to Cortana?

Cortana je vaše osobní asistentka, kterou lze ve Windows 10 ovládat hlasem a s jejíž pomocí zvládnete všechny běžné operace jako jsou vyhledávání na počítači, správa událostí v kalendáři, zjišťování výsledků zápasů, zjišťování počasí a mnoho dalšího, stačí se jí jen zeptat. Bohužel, protože se jedná o velice sofistikované řešení, které závislé na lidské řeči, je pochopitelné, že v současné verzi není Cortana v České republice vzhledem k velikosti populace i složitosti jazyka, prozatím dostupná.

330. Jak aktivovat Cortanu?

Možná vás ale tato funkce zaujala natolik, že byste si Cortanu přesto chtěli vyzkoušet, alespoň v angličtině. To pochopitelně možné je, jen musíte kompletní regionální nastavení systémů nastavit na angličtinu a to v Ovládacích panelech v panelu Oblast:
Na záložce Formáty změňte jazyk na English (United States)
Na záložce Místo zvolte Spojené státy
Na záložce Správa změňte místní nastavení systému na English (United states)
Také bude zapotřebí nastavit jazykové prostředí na angličtinu. Pokud jej nemáte nainstalované, lze tak učinit v Nastavení – Řeč a jazyk – Oblast a jazyk. Jakmile máte všechny výše uvedené nastavení aktivní, měla by se vám po restartu Cortana zobrazit po klepnutí na ikonu lupy na hlavním panelu nebo kdykoliv po zaznění „budícího“ příkazu „Hey, Cortana“.

Žádné komentáře:

Okomentovat