pondělí 19. června 2017

333 tipů pro Windows 10 (306-310)

306.     Jak spravovat dětský účet?


Obrovskou výhodou celého řešení zabezpečení rodiny je to, že jakákoliv další správa probíhá výhradně online. Ono je to poměrně logické, protože rodiče chtějí mít o svých ratolestech přehled odkudkoliv. A tak jakmile máte do svého počítače přidané účty dětí, stačí klepnout v položce Nastavení - Účty - Rodina a jiní uživatelé klepnout na položku Spravovat nastavení rodiny online, otevře se internetový prohlížeč a jakmile se přihlásíte se svým Microsoft účtem, zobrazí se vám ihned kompletní funkcionalita celého řešení.

307.     Jak omezit, na jaké weby děti můžou?


Jakmile tedy vytvoříte účet dítěte, odešlete mu pozvánku a on ji přijme, můžete na domovské stránce vašeho Microsoft profilu na záložce rodina nebo přímo na adrese account.microsoft.com/family začít využívat tuto funkci. A asi první, co většinu rodičů zajímá a o čem chtějí mít největší přehled je nastavení bezpečnosti z pohledu navštěvovaných webových stránek. To můžete provést v nabídce Prohlížení webu. Je zde možné automaticky nechat zablokovat nevhodné weby pro děti anebo zablokovat jmenovitě ty weby, které nechcete, aby děti navštěvovaly. Vše je tedy plně pod vaší kontrolou.

308.     Jak omezit, kolik času se zařízením mohou děti strávit?

Další, co rodiče často trápí je čas, který děti u počítače nebo mobilu tráví. Nyní, když už rodiče ví, jak omezit weby, na které děti mohou je na čase si ukázat, jakým způsobem omezit to, jak dlouho mohou děti na daném zařízení být. Opět se vše nastavuje v online prostředí jako v minulém tipu, tentokrát ale v položce Doba strávená před obrazovkou. Zde je možné nastavit, od kolika do kolika hodin je možné, aby vůbec mohlo dítě zařízení používat. Např. nechcete, aby ráno vstávalo v 6 hodin a hned sedlo k počítači anebo na něm bylo i po 22 hodině). A navíc můžete nastavit, kolik času maximálně denně na daném zařízení může dítě strávit. A je na něm, zda si to "vybere" hned ráno nebo si dostupný čas rozvrhne na celý den. 


309.     Jak mít hromadný přehled o tom, co děti dělají?

Asi ne každý rodič bude každý den sledovat, co přesně jeho děti dělají. Nejen, že na to nebudou mít čas, ale nebylo by to příjemné asi ani dětem. Proto je možné si zapnout na záložce Nedávná aktivita posílání týdenních reportů o tom, co dítě za celý týden dělalo, tj. jaké navštívilo weby, kolik času strávilo na počítači apod. Pak jen stačí vždy jen letmý pohled na zaslaný email a máte kompletní přehled o všem, co vaše děti na počítači provádí.

310.     Jak omezit, jaké hry a aplikace děti využívají?

Už tedy víte, jak dětem omezit přístup k nevhodným stránkám a případně i jak omezit čas, který před monitorem tráví. Poslední častou aktivitou, která se rodičům nelíbí, je např. hraní her. Kromě her to ale mohou být i filmy nevhodné pro děti. Proto je možné v položce Aplikace, hry a média nastavit věkovou hranici a na základě toho budou veškerá média, aplikace a hry kontrolovány na to, zda splňují vámi zadanou hranici.


Žádné komentáře:

Okomentovat