pondělí 12. června 2017

333 tipů pro Windows 10 (301-305)

301.     Jak optimalizovat Windows 10 pro netbooky?


Netbooky jsou lehké přenosné počítače s malou obrazovkou a bez optické mechaniky. V poslední době zažívají čím dál větší rozmach, protože pro běžnou práci (Internet, Word) jsou z hlediska výkonu dostačující. Velkou výhodou je jejich přenositelnost a výdrž na baterie. Jelikož je v těchto zařízeních úsporný procesor, může se stát, že poskytovaný výkon nebude zcela dostatečný a může se například projevit zpomalenou odezvou systému apod. Proto je vhodné v systému vypnout v tomto případě zbytečné grafické efekty, zastavit nepoužívané a nepotřebné služby apod. Mezi doporučené kroky patří zejména tyto:
·         Optimalizujte všechny vizuální efekty v systému pro vyšší výkon. To provedete tak, že v Ovládacích panelech si otevřete panel Systém, poté kliknete v levé části na položku Upřesnit nastavení systému a na kartě Upřesnit kliknete ve skupině Výkon na tlačítko Nastavení. Zde vyberte na první kartě Vizuální efekty možnost Optimalizovat pro výkon.
·         Vypněte nepotřebné aplikace a nástroje, které se spouštějí automaticky při startu. Otevřete si Správce úloh (Ctrl + Shift + Esc) a na kartě Po spuštění najdete všechny nástroje a aplikace, které se automaticky spouštějí. Vypněte ty, které doopravdy nepotřebujete.
·         Ve Správci úloh naleznete i kartu Služby. Zde naopak naleznete všechny služby nainstalované v počítači. Opět je doporučeno služby, které nevyužíváte vypnout. Pokud si nejste přesně jistí tímto nastavením, a které služby potřebujete a které ne, obraťte se na nějakého IT odborníka.



302.     Jak synchronizovat Windows 10 s chytrým telefonem?


Výhodou chytrých telefonů je mj. i jejich možnost synchronizace s počítačem. Například kopírování fotek do počítače, zálohování kontaktů, stahování hudby do telefonu, synchronizace kalendáře nebo instalace aplikací je tak mnohem jednoduší. Výrobců mobilních telefonů a operačních systémů na nich je velké množství, nicméně každý z nich nabízí určitý typ softwaru, který synchronizaci a další aktivity s telefonem umožňuje.
Nokia – je nutné stáhnout software ze stránek společnosti Nokia s názvem Nokia PC Suite
iPhone – je nutné stáhnout software ze stránek společnosti Apple s názvem iTunes.
Telefony s operačním systémem Windows Phone od společnosti Microsoft – je nutné stáhnout software ze stránek společnosti Microsoft s názvem Zune.

303.     Jak prohledat celý počítač?


Ve Windows 10 funguje funkce tzv. indexování, která vám umožňuje vyhledat zadaný výraz nejenom v nabídce Start, ale i ve všech dokumentech, souborech či nastaveních. Po prvotní instalaci systému Windows 10 se zpočátku nemusí zobrazovat výsledky dobře, ale po několika hodinách či maximálně dnech (záleží na způsobu práce s počítačem i množství uložených dat) by již výsledky měly být relevantní. Pro vyhledání pak stačí jen otevřít nabídku Start, v horním pravém poli pro vyhledávání zadat požadovaný text a následně se jen přepnout na výsledky v kategorii Aplikace, Nastavení nebo Soubory.

304.     Jak omezit své ratolesti ve využívání počítače?


Velice zajímavou a užitečnou funkcí zejména pro starostlivé rodiče je Zabezpečení rodiny. Nástroj se již objevil v systému Windows Vista, nicméně v již ve Windows 8 byl vylepšen a obohacen o nové vlastnosti. Umožňuje (nejen rodičům) mít kontrolu nad svými ratolestmi a z technického pohledu umožňuje administrátorům mít větší kontrolu nad běžnými uživatelskými účty.

305.     Jak vytvořit „dětský účet“?

Pokud se rozhodnete využívat funkci Zabezpečení rodiny, je potřeba vytvořit pro vaše děti účet s omezeným oprávněním, který bude pod vaší kontrolou. To provedete tak, že v Nastavení - Účty - Rodina a jiní uživatelé klepnete na položku Přidat člena rodiny. Následně si jen stačí vybrat, zda se jedná o účet dítěte nebo dospělého a dokončit průvodce přidáním účtu. Následně danému uživateli přijde emailová pozvánka, ve které jen stačí ji potvrdit a plnohodnotné fungování může ihned začít.


Žádné komentáře:

Okomentovat