pondělí 24. dubna 2017

333 tipů pro Windows 10 (266-270)

266.     Jak zobrazit protokoly systému?


Velkou výhodou operačního systému Windows je velice podrobné logování všech prováděných operací, aktivit systémových služeb, prostě všeho, co se na počítači děje. V případě řešení problému pak lze v logu najít velice podrobné informace a často i důvod vzniklého problému. Tyto logy a protokoly systému naleznete v Prohlížeči událostí. Naleznete jej v nabídce Start pod názvem Zobrazit protokoly událostí. Základní protokoly systému Windows jsou rozděleny pěti skupin (Aplikace, Zabezpečení, Instalace, Systém a Předané události). Po kliknutí na jednu z kategorií se zobrazí seznam všech protokolů a při dvojkliku na vybraný protokol se zobrazí podrobné informace o něm. Zejména na protokoly s ikonkou červeného křížku byste si měli dávat pozor, protože mohou značit nějaký větší problém. Na jednu stranu lze v Prohlížeči událostí nalézt velice podrobné informace, na druhou stranu se jedná o nástroj, který běžní domácí uživatelé téměř nevyužijí.
 

267.     Jak zobrazit podrobnosti o ovladači zařízení?


Ovladač zařízení je alfou a omegou jeho fungování v systému a naprostá většina problémů se systémem a instalovaným hardwarem je z důvodu špatně napsaných ovladačů od výrobce. Proto je vhodné v případě problému si zjistit na webu výrobce, zda pro vaše zařízení neexistuje novější verze. Zejména větší a seriózní výrobci v případě nalezené chyby vydávají poměrně rychle opravený ovladač a například jeden z největších výrobců grafických čipů společnost AMD (dříve známá jako ATI) vydává nové ovladače pro své karty v pravidelném měsíčním intervalu. Pokud chcete zjistit, jakou přesnou verzi ovladače máte pro dané zařízení nainstalovanou, je nutné si spustit Správce zařízení, který najdete v Ovládacích panelech v panelu Systém. Zde si jen stačí najít dle kategorie zařízení, u kterého chcete zjistit verzi ovladače, kliknout na něj pravým tlačítkem myši a zvolit příkaz Vlastnosti. Na kartě Ovladač poté naleznete potřebnou informaci. Pokud zjistíte, že máte ovladač zařízení starý např. dva roky a více, nemusí se v případě bezchybného fungování jednat o žádný problém. Naopak, výrobce zjistil, že od posledního vydání ovladače nebyl zjištěn žádný problém a proto žádnou novou verzi nevydal. Pouze několik málo typů ovladačů (např. právě pro grafické karty) přináší nové funkce nebo zlepšení výkonu. U drtivé většiny zařízení se ale jedná o řešení problémů, a pokud žádný se zařízením nemáte, není důvod ovladač aktualizovat. Nicméně nemůžete čekat, že výrobce bude zařízení podporovat donekonečna a je naprosto běžné, že například pro svou šest let starou zvukovou kartu už pro Windows 10 ovladač neseženete a tudíž bude v tomto systému nefunkční.

268.     Jak nastavit v BIOSu bootování z CD/DVD?


V případě, že chcete provést reinstalaci systému (a v určitých případech i instalaci na nový počítač), je nutné v BIOSu počítače (základní softwarové vybavení na základní desce, které detekuje připojené zařízení a po úspěšné kontrole předává „řízení“ operačnímu systému) nastavit, aby se jako první pokusil počítač nastartovat systém z CD/DVD mechaniky. Pokud byste totiž měli na počítači nainstalovaný poškozený systém a chtěli ho přeinstalovat, počítač by se pořád pokoušel o start z pevného disku a ne z instalačního DVD. Proto je nutné v BIOSu nastavit pořadí zařízení, ze kterých se bude systém pokoušet nastartovat operační systém. Většinou se to provádí v nastavení pojmenovaném BOOT, kde pouhým posunem položek změníte pořadí nastavení. Systém Windows 10 lze nainstalovat např. i z USB flash disku, v případě této situace tedy jako první možnost nastavte USB zařízení. Po úspěšné instalaci můžete vrátit na první místo pevný disk, zrychlí se tím o něco start systému, protože BIOS nebude hledat spustitelná média v DVD mechanice nebo v USB konektoru, ale jako první použije pevný disk a z něj přímo nastartuje operační systém.

269.     Jaké má výhody mít více nainstalovaných systémů?


Někteří uživatelé mají na svých počítačích nainstalováno více operačních systémů a v případě potřeby mezi nimi mohou přepínat a pracovat v tom, který zrovna potřebují. Možná si říkáte, k čemu je dobré mít více systémů na jednom počítači, tady je několik příkladů:
• Potřebujete pro svou práci nějakou starší aplikaci, která v novějším systému již neběží (nicméně toto se dá řešit přes různé virtualizační nástroje).
• Potřebujete pro svou práci nějaký typ HW, pro který nejsou na nový operační systém dostupné ovladače.
• Potřebujete více OS pro různá testování a porovnání výkonu počítače
apod.
Nicméně další důvod, který u některých uživatelů s příchodem Windows 10 pravděpodobně nastane, je prostý. Někteří uživatelé, kteří zaslechli informace o tom, jak je systém Windows 10 jiný, se budou „bát“ jej rovnou nasadit jako hlavní systém, a tak si budou chtít ponechat např. i předchozí Windows 7 do té doby, než si na Windows 10 zvyknou. Budou tak mít jistotu, že se pouhým restartem počítače vrátí do prostředí Windows 7. Možná by někoho napadl i další důvod – nejistota správného běhu hardwarových komponent a periferií pod Windows 10, ale zde vás mohu uklidnit. Jednak si většina výrobců vzala ohledně vývoje ovladačů na novější OS ponaučení (a velké množství z nich vydávaly ovladače na Windows 10 dokonce ještě před uveřejněním finální verze) a jednak s téměř jistotou lze říci, že pokud vám nějaká komponenta či periferie fungovala pod Windows 7, bude bez problémů fungovat i pod „osmičkami“.

270.     Jaké jsou doporučení při instalaci více systémů?


Co je teda potřeba splnit pro správné fungování běhu dvou (a více) operačních systémů na jednom počítači? Především je vhodné dodržet zásadu mít na počítači nainstalovanou starší verzi systému a pak teprve jako druhý systém instalovat nějakou novější. Je to z toho důvodu, že každý systém má svůj vlastní spouštěcí zavaděč a pochopitelně novější systémy vědí, jak vypadal zavaděč toho předchozího, ale naopak nikoliv.

Dále je potřeba, aby byl v počítači druhý pevný disk (nebo alespoň druhý diskový oddíl), na kterém není žádný jiný operační systém nainstalován. Pokud máte disk rozdělený na dva oddíly (systémový a datový), jak je několikrát v této knize doporučováno, máte "vyhráno". Jednoduše nainstalujete nový systém na datový oddíl. Pokud máte však pouze jeden oddíl, nezoufejte. Windows 7 (předpokládejme tedy dále, že chcete mít na počítači souběžně Windows 7 a Windows 10) mají v sobě Správce disků, který umožňuje zmenšit stávající diskový oddíl a ze vzniklého prázdného místa vytvořit oddíl nový, který použijeme právě pro instalaci Windows 10.

Žádné komentáře:

Okomentovat