čtvrtek 6. dubna 2017

10 skvělých novinek ve Windows 10 Creators Update

Nových funkcí, které tato aktualizace přinesla je opravdu mnoho. Jedná se řádově o stovky zlepšení, kdy některé z nich jsou vidět na první pohled, některé jsou určené po hráče počítačových her, některé pro IT správce a některé pro všechny. Pro účely tohoto článku jsem vybral 10 těch, které jsou viditelné na první pohled a můžete se s nimi setkat i při běžné práci na počítači. Zároveň Vám mohou (nejen) do školy přinést nové možnosti využití zařízení a tím i nové způsoby výuky. Proč? Protože my všichni vytváříme nějaký obsah a Creators Update je zejména právě o tom.


1. Soukromí na prvním místě

Soukromí každého z nás je možná to nejcennější, co máme. A proto je potřeba vědět, kdo a jak s ním nakládá. Ve Windows 10 Creators Update máte zcela nové možnosti nastavení toho, jaké informace budete sdílet včetně detailního popisu, co vám zapnutí/vypnutí jednotlivých možností přinese. Již na úrovni základní zpětně vazby byl snížen počet přenášených informací k zabezpečení toho, aby byl systém Windows 10 aktuální a bezpečný.




2. Udělejte více v prohlížeči nové generace

Prohlížeč Microsoft Edge je ve Windows 10 Creators Update bezpečnější a výkonnější, než kdykoliv předtím. Ve výchozím stavu je například omezen přístup k obsahu ve formátu Flash, což zajišťuje vyšší bezpečnost nebo delší výdrž baterie. Také správa záložek byla zásadním způsobem přepracována a Edge nyní může posloužit i jako kvalitní čtečka elektronických knih, třeba z Windows Store.


3. Dejte výuce další rozměr

Dva rozměry jsou pěkné, ale 3D je lepší. A ve stejném duchu se vydala i populární aplikace Malování. V ní je teď možné nejenom kreslit novými a neotřelými způsoby, ale vytvářet i 3D objekty. Ty můžete pochopitelně otáčet a rotovat dle potřeby nebo měnit jejich barvu. A co víc, se vznikem Paint 3D vznikl i nový portál a komunita fanoušků tohoto nástroje. Ten najdete na adrese Remix3D.com a pokud se Vám podaří vytvořit něco pěkného, určitě se o to podělte s ostatními.



4. Pokračujeme v rozměrech

Paint 3D je skvělou novinkou, kterou využijete zejména, pokud chcete 3D obsah tvořit. Ale co když chcete využít 3D modely a virtuální realitu? Přesně pro tyto účely je v Creators Update přidána podpora pro nové možnosti v podobě virtuální, rozšířené nebo holografické reality. Mnozí přední výrobci jako jsou Acer, ASUS, Dell, HP nebo Lenovo již uvedli nebo v nejbližší době uvedou nové hlavové sety, které tyto nové reality umožní udělat součástí běžné výuky. 



5. (Ne)pracujte ve tmě

Asi každý z nás ví, že koukat večer do počítače, resp. do rozsvícených LCD monitorů s modrým barevným spektrem není nic, co by nám přidalo na kvalitě spánku. Proto je do Windows 10 Creators Update přidána funkce Nastavení nočního osvětlení, které právě toto modré spektrum minimalizuje a dělá večerní a noční práci s počítačem mnohem příjemnější. 

6. Mějte vše pod kontrolou

Ve Windows 10 Creators Update byla podstatným způsobem změněna možnost nastavení instalace aktualizací, jejich oddálení nebo pozastavení. Vy a Vaše práce, dokumenty a aplikace jsou důležité, bezpečný a aktualizovaný počítač také. Proto nyní máte možnost detailněji ovlivnit, co a jak se z pohledu aktualizací bude na vašem počítači dít. 



7. Kreslíš, kreslím, kreslíme

Již ve stávající verzi Windows (a Office) byly zásadním způsobem vylepšeny možnosti využití digitálního pera. A Creators Update je povyšuje opět na další úroveň. Co byste řekli třeba automatickému rozpoznávání ručně psaných poznámek typu adresa, telefon nebo čas? A v nové aplikaci Fotky můžete přímo do obrázku dokreslovat nové a nové kresby. Vzpomínáte? Každý z nás je tvůrcem. 

8. Hrajte na maximum

Platforma Windows je co do hraní her zřejmě nejpopulárnější a nejpoužívanější. Zejména u nových her, které jsou zpracovány z pohledu grafiky velice detailně se hodí každé procento výkonu, které je možné dedikovat hře, kterou zrovna hrajete. Herní režim - další novinka ve Windows 10 zaručí, že Vaší hře bude vyčleněno co nejvíce možných prostředků tak, aby hra byla maximálně plynulá a zážitek z hraní jedinečný.



9. Nenechte si hraní pro sebe

Když budete hrát hry se zapnutým herním režimem, určitě se Vám dříve nebo později povede nějaký pěkný kousek. Skvělá automobilová honička, jedinečný gól v hokeji nebo fotbale či přesná střela. A když už se Vám takový kousek povede, proč se o něj nepodělit s ostatními pomocí nové funkce Beam. Ta je zabudována do Windows 10 a Xbox One, takže sdílení s (nejen) herními přáteli bude otázkou chvilky.


10. To nejbezpečnější nakonec? 

Bezpečnost, bezpečnost, bezpečnost - to je alfa a omega dnešního používání elektronických zařízení na internetu. Ve Windows 10 máte firewall, automatické aktualizace, Windows Defender a mnoho dalších funkcí a nástrojů pro Vaši bezpečnost. A nyní, s Windows 10 Creators Update i nové Centrum zabezpečení v programu Windows Defender, ve kterém na jednom místě vidíte celkový stav vašeho počítače z mnoha pohledů. Nemusíte být bezpečnostním odborníkem a přesto můžete mít počítač zabezpečený na špičkové úrovni. S Windows 10 Creators Update. 




Žádné komentáře:

Okomentovat