čtvrtek 12. listopadu 2015

PowerPoint interaktivně - Office Mix - 2. díl

Jak nahrávat obrazovku

Co to je nahrávání obrazovky?
Termíny „nahrávání snímku“ a „nahrávání obrazovky“ zní podobně, ale jejich význam je jiný:
·    Nahrávání snímků zobrazuje aktivitu pouze na PowerPoint snímcích.
·    Nahrávání obrazovky zobrazí aktivitu i v jiných aplikacích  ve vašem počítači.
Proč nahrávat obrazovku?
Nahrávání obrazovky je vhodné pokud chcete učit nebo demonstrovat věci, které váš počítač zobrazuje ve Windows.
Například, představte si, že chcete své studenty naučit vytvářet grafy v Excelu. Můžete udělat snímek vaší obrazovky, který vložíte do vaší prezentace, nebo můžete za pomocí nahrávání obrazovky natočit a říct, jak jste graf vytvořili, krok po kroku. Pokud tedy studenti, kteří chyběli ve vaší hodině uvidí prezentaci s videem, tak budou daleko lépe chápat probírané téma, než kdyby se vaše prezentace skládala jen ze staticky zachycených obrázků.
Jaký je rozdíl mezi nahráváním obrazovky v kartě vložit a v kartě Mix?
Funkce nahrávání obrazovky na kartě Vložit a Mix je stejná. Po zvolení se:
·    Zobrazí se "Ovládací panel" na horní části obrazovky.
·    Váš kurzor se ze šipky změní na křížek:
·    Pro nahrávání stiskněte tlačítko Record.
Po nahrání obrazovky se záznam uloží do vaší prezentace. 
Proč nemůžu nahrát zvuk, video, nebo použít nástroj kreslení ve funkci nahrávání obrazovky?
Nahrávání snímku obsahuje spoustu časování (pro uživatele skryté), které Office Mixu říká, kdy zastavit nahrávání, spustit kreslení perem atd. Pokud jste tedy přidali ještě nahrávání obrazovky, které má další časování ke snímku, který již obsahuje spoustu svého časování, výsledné zobrazení může být nepředstavitelné. Z tohoto důvodu Office Mix vypne některé funkce, které vám povolují přidat zvuk, video, nebo kreslení ke snímku, který navíc obsahuje nahrávání obrazovky.
Nejlepší cesta k nahrávání obrazovky v Mixu je použití statické obrazovky (bílé pozadí nebo pár obrázků).

Jak vytvořit nahrávání obrazovky

Následujte tyto kroky pro nahrání obrazovky, která byla aktivní jako poslední:
1.       Na kartě Mix, klikněte na Screen Recording:


  2.       Na kontrolním panelu, na horním okraji obrazovky, klikněte na Select Area:


Kurzor se změní na křížek:
Ujistěte se, že je označená volba Audio, pokud chcete nahrávat zvukový komentář ve stejnou chvíli, kdy provádíte interakce na obrazovce. Pokud zvukový komentář nahrávat nechcete, jednoduše volbu Audio odznačte.
3.       Klikněte a naznačte velikost obrazovky, kterou chcete nahrávat. Pokud chcete nahrát celou obrazovku, klikněte do levého horního rohu obrazovky a přetáhněte kurzor do pravého dolního rohu obrazovky.
Uvědomte si, že nemůžete použít velikost vybrané oblasti menší než 64*64 pixelů.

4.       Klikněte na Record.
Kontrolní panel se schová během natáčení. K jeho připnutí klikněte na připínáček v pravém dolním rohu.
5.       Pro ovládání vašeho nahrávání:
o    Klikněte na Pause pro dočasné zastavení vašeho nahrávání:

o    Klikněte na Record pro pokračování nahrávání.
o    Klikněte na Stop pro ukončení nahrávání:


Nahraná obrazovka se automaticky vloží do snímku, jakmile kliknete na Stop.

Jak na to: Používání interaktivního obsahu

Co je interaktivní obsah?
Interaktivní obsah je předpřipravený obsah, který můžete vložit do vašeho Mixu. Kvízy, ankety, vědecké a matematické ukázky a videa z Khanovy Školy jsou pouze příklady interaktivního obsahu. Interaktivní obsah můžete využít jen díky Office Mixu, nikoliv PowerPointu.


Jak používat interaktivní obsah

Jako vyučující můžete používat interaktivní obsah v sekci Quizzes and Polls jako kontrolní úsek, abyste se přesvědčili, zda student porozuměl dané látce před tím, než bude pokračovat v prohlížení Mixu. Pro představu, můžete vložit kvíz, ve kterém student musí dosáhnout určitého skóre, aby se mohl dostat na další snímek. Pokud tohoto skóre nedosáhne, musí si projít celý Mix znovu.
Také můžete použít obsah pod skupinou Videos and Apps k rozšíření vaší výuky. 

Jak přidat interaktivní obsah do Mixu

Nejlepší cestou je vytvořit PowerPoint prezentaci a pak se rozhodnout, jaké interaktivní prvky je vhodné využít a kam je umístit.
1. Běžte na snímek, kde chcete umístit interaktivní obsah.
2. Z panelu nástrojů vyberte kartu Mix.
3. Ve skupině Insert, zvolte Quizzes Videos Apps:


4. V horní části okna Lab Office Add-ins:
o   Zvolte My Add-ins pro vložení vašich stažených aplikací.
o   Zvolte Store pro vložení aplikací, které se automaticky uloží do My Add-ins.
5. Zvolte aplikaci, kterou chcete přidat a přečtěte si detaily.
6. Pro vložení aplikace, zvolte Trust it, nebo Cancel, pokud o aplikaci nestojíte.

Jak zobrazit data kvízů a anket

Po zveřejnění vašeho Mixu, Office Mix začne sbírat data ze všech kvízů a anket, které jste umístili do prezentace. Pro zobrazení dat:
·    Běžte do seznamu zveřejněných mixů:
·    Pro každý mix, který obsahuje jeden nebo více kvízů a anket, zvolte Analytics:


·    Pod titulem vašeho Mixu, zvolte by exercises:
Tipy a triky
·         Požívejte interaktivní obsah ke zlepšení motivace u studentů a ke zkvalitnění vašich Mixů.
·         Poté, co vložíte váš interaktivní obsah na jeden snímek, můžete jej vložit na více snímků do vaší prezentace. Toto je výhodné, pokud chcete vložit více otázek na více snímků do jednoho kvízu.
·         Interaktivní obsah můžete vložit také tak, že stáhnete aplikace z Office Store (https://store.office.com/appshome.aspx) a vložíte je do vašeho Mixu. Každopádně, Office Mix sbírá data pouze z aplikací vložených přes Lab Apps for Office („obchod s aplikacemi“, který se zobrazí po kliknutí na Video Quizzes Apps na kartě Mix).

Možnosti Exportu

Je zde spoustu možností jak vyexportovat Mix. Záleží ale, jak chcete Mix dále používat, a pro koho jej chcete uvolnit. Všechny možnosti exportu najdete na kartě Mix:

Možnosti na záložce Mix

Funkce Preview
Přestože toto není technicky přímo možnost exportu, funkce Preview vám umožňuje zobrazit váš Mix bez nutnosti sdílení nebo ukládání na váš disk. Je to podobné jako příkaz prezentace v PowerPointu – Funkce spustí váš Mix přes celou obrazovku, abyste si jej mohli pořádně prohlédnout. Tento příkaz je v PowerPointu dostupný pouze po instalaci doplňku Office Mix.

Funkce Upload to Mix

Funkce Upload to Mix publikuje váš Mix bezpečně do cloudového úložiště na stránku My Mixes na webu Office Mix website. Převede to vaši PowerPoint prezentaci (PPTX) do interaktivní a zábavné prezentace s jedinečnou URL adresou.
Váš mix sdílíte jednoduše sdílením odkazu (adresy URL), který student přehraje na téměř jakémkoliv prohlížeči. Přitom nemusíte nic ukládat nebo posílat potřebné materiály k přehrání prezentace. Každý publikovaný Mix se zobrazí na stránce My Mixes a jeho odkaz se nezmění, ani když svůj Mix upravíte. Mj. můžete pomocí tohoto odkazu vložit svůj Mix i na jiné webové stránky/sociální sítě.
Toto je doporučená možnost exportu, protože vám dává kontrolu nad tím, kdo si může zobrazit váš Mix, případně vám poskytuje data, kdo a jak si váš Mix prohlédnul. Pokud požadujete tato data nebo Mix přímo na vašem serveru, použijte jenu z možností video exportu níže.

My Mixes

Přestože toto není technicky možnost exportu, funkce My Mixes otevře WWW stránku My Mixes na serveru Office Mix ve vašem výchozím prohlížeči. Můžete si zde prohlédnout vaše Mixy, přehrát si je, nebo prohlédnout data z vašich Mixů.

Exportování videa

Export videa
Export videa umožňuje konvertovat váš mix na video, tak aby si jej mohli ostatní uživatelé prohlédnout. Tato možnost uloží video na vámi zvolenou lokaci, nikoliv do vašich Mixů, které se ukládají na internet.
Obrovskou výhodou ukládání vašeho mixu jako videa je to, že výsledek můžete nahrát např. do LMS (Learning management system), na YouTube, nebo na jiné stránky. Protože je to ale video, ne mix, tak vaše interaktivní prvky nebudou fungovat, uživatelé tedy nedokážÍ reagovat na:
·    odkazy
·    kvízy
·    ankety
·    simulace
·    a další aplikace přidané do mixu
Navíc, Office Mix nebude sbírat žádná data. Sbírání dat je dostupné pouze pro Mixy (ne pro videa), uložené v My Mixes.

Export to SCORM

Export to SCORM konvertuje váš mix do SCORM balíčku, který můžete uploadovat na váš LMS. SCORM balíčky se zobrazí jako kurzy ve vašem LMS a jsou uložené primárně na stejném serveru jako vaše LMS. Pokud váš kurz obsahuje vysoce kvalitní audio a video prvky, uživatelé budou pro plynulý průběh kurzu potřebovat skvělé připojení k internetu.
Tento Export má stejná omezení jako export do videa. Interaktivní prvky, které jste vložili, už nebudou interaktivní, tudíž Office Mix nebude z videa sbírat data.

Export jako Office 365 video

Publish to O365 Video publikuje váš mix na server Office 365 Video, streamovací video službu pro vaši organizaci, která je dostupná v SharePoint Online v Office 365, který zahrnuje intranetový webový portál, kde lidé z vaší organizace mohou vkládat a prohlížet videa.
Uvědomte si, že tato možnost exportu má určitá omezení, stejně jako Export to Video nebo Export to SCORM: interaktivní funkce nebudou dostupné ve vašem mixu, resp. Nebudou interaktivní poté, co váš Mix exportujete tímto způsobem, a data o prohlížení nebudou dostupná po exportování tímto způsobem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat