pondělí 18. července 2016

333 tipů pro Windows 10 (66-70)

66.     Jaké jsou novinky v aplikaci Průzkumník?


Aplikace Průzkumník je součástí systému Windows velice dlouho. A stejně v každé nové verzi se objeví nějaké novinky, které Průzkumníka posunou zase o úroveň výše. Jaké to tedy jsou ve verzi Windows 10?
Tou nejzásadnější a nejviditelnější jsou přepracované karty Domů a Sdílení. Na kartě Domů najdete všechny základní příkazy vztahující se k vybrané položce v rámci aplikace Průzkumník. Na kartě Sdílení pak vylepšené možnosti sdílení, které např. ve Windows 8 byly umístěny v postranním panelu Šém.  
 

67.     Jak rychle otevřít Průzkumníka?

                           
Pro rychlé otevření Průzkumníka slouží klávesová zkratka Win+E nebo je možné kliknout pravým tlačítkem myši do levého dolního okraje pracovní plochy a vybrat příkaz Průzkumník souborů.

68.     Jak zjistit velikost souboru či složky?


Při kopírování souborů a složek např. na flashdisk je dobré vědět před samotnou operací, zda se vybraná data na flashdisku vůbec vejdou. Systém sice při kopírování tuto kontrolu dělá za vás a v případě nedostatku místa vás na tento problém upozorní, ale vhodnější je vědět předem, jaké místo dané složky na disku zabírají. Zjištění velikosti složky či souboru se také hodí v případě, že máte na disku nedostatek místa a chcete zjistit, která složka vám zabírá nejvíce. Stačí, když v Průzkumníkovi kliknete pravým tlačítkem myši na vybranou složku a kliknete na tlačítko Vlastnosti.  Hned na první kartě se vám zobrazí informace, kolik MB/GB dat daná složka obsahuje a také počet souborů a podsložek uvnitř této vybrané složky.
 

69.     Jaká je klávesová zkratka pro vytvoření nové složky?


Novou složku můžete v Průzkumníkovi vytvořit buď přes pravé tlačítko myši, kdy z nabídky vyberete příkaz Nový – Složka, nebo můžete využít klávesovou zkratku Ctrl + Shift + N. Případně je možné využít pás karet, kde se na kartě Domů ve skupině Nový nachází příkaz Nová složka.

70.     Jak v Průzkumníkovi o úroveň výš?



Pokud potřebujete při procházení souborů a složek v Průzkumníkovi se dostat rychle o úroveň výše, tj. do nadřazeného adresáře, stačí stisknout klávesu Backspace (šipka zpět nad velkým Enterem), využít klávesovou zkratku Alt + šipka nahoru nebo klepnout na ikonu šipky nahoru vlevo od adresního řádku Průzkumníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat