pondělí 4. července 2016

333 tipů pro Windows 10 (56-60)

56.     Jak nastavit velikost Koše?


Do Koše se ukládají soubory, které smažete standardním způsobem, tj. klávesou Delete nebo přes příkaz Odstranit. Nicméně velikost Koše není neomezená a lze ji ručně nastavit, tak aby lépe odpovídala vašim představám. Stačí, když na ikonu Koše kliknete pravým tlačítkem a z nabídky vyberte příkaz Vlastnosti. Zde si můžete pro každý diskový oddíl vybrat vlastní velikost Koše. V případě, že je Koš zaplněn, jsou automaticky pro uvolnění místa smazány nejstarší soubory, které byly do Koše umístěny.
 

57.     Jak vypnout funkci Koše?


Pokud z nějakých důvodů chcete kompletně vypnout funkcionalitu Koše, lze to provést ve stejném okně jako v předchozím tipu. Stačí zvolit volbu Nepoužívat koš a to pro všechny jednotky v systému. Od této chvíle cokoliv smažete, bude odstraněno přímo, bez použití mezičlánku v podobě Koše a jakákoliv obnova smazaných dat není standardním způsobem možná.

58.     Jak smazat soubor bez uložení do Koše?


Soubor nebo složku bez použití koše smažete tak, že namísto stisknutí klávesy Delete použijete klávesovou zkratku Shift + Delete. Pozor však na to, že tímto způsobem bude soubor odstraněn trvale a díky tomu, že nebude v Koši jej ani nebude možné obnovit.

59.     Jak seřadit ikony na ploše?

Veškeré ikony na pracovní ploše lze seřadit tak, že první ikona v řadě bude začínat v levém horním okraji ihned pod ikonou Koše a všechny další budou následovat po sloupcích. Ikony lze seřadit podle názvu, velikosti, typu a data poslední změny. Seřazení provedete tak, že kliknete pravým tlačítkem myši na pracovní plochu počítače, z nabídky si vyberete příkaz Seřadit a dále kliknete na jednu ze čtyř nabízených možností.


60.     Jak změnit velikost ikon na ploše?



V případě, že máte malý/velký monitor a ikony jsou pro vás moc malé/velké, je možné změnit jejich velikost. V nabídce jsou tři možnosti – malé, střední a velké a změnu velikosti můžete provést po kliknutí pravým tlačítkem myši na pracovní ploše v nabídce Zobrazit.

Žádné komentáře:

Okomentovat