středa 7. října 2020

Zkuste to bez drátů, milí učitelé!

Dnešní řádky nebudou samozřejmě o bezdrátovém připojení k internetu skrze domácí nebo školní Wi-Fi, ale zkusím vám představit řešení, jak ze zbavit drátu/kabelu k zobrazovacímu zařízení u vás ve třídě, nejčastěji projektoru. Ve většině škol vede od projektoru nebo interaktivní tabule kabel, který končí u katedry. A tím pádem na té katedře musí být počítač nebo notebook, který vysílá obraz do tohoto projektoru. A z toho důvodu mnoho učitelů (a zbytečně) je "fixováno" na tuto katedru, protože na ní přece má ten počítač s prezentací nebo jiným obsahem, který chce třídě promítat. Pokud se jedná o prostou powerpointovou prezentaci (a i ty mají ve školství nezastupitelné místo, jak jsem psal v článku Patří PowerPoint do výuky? Ano a víc, než si myslíte), je možné to vyřešit tzv. prezentérem - malým bezdrátovým ovladačem, který vzdálené simuluje posun vpřed/zpět v prezentaci, zapíná černou obrazovku nebo spouští prezentace. Takových prezentérů je velká řada, nejosvědčenější a nejpoužívanější jsou ty od firmy Logitech. 

Ale pojďme se posunout ještě o něco dále - co když nebudu chtít pouštět jen prezentace, ale i tak chci dětem zobrazit obsah mého tabletu/notebooku na projektor a nechci být omezován tím kabelem. Chci prostě chodit volně po třídě, být v kontaktu se žáky a mít tu volnost. Prvně je potřeba říct, že je na to potřeba notebook/tablet, který je lehký. Asi je nereálné si myslet, že budete v ruce po třídě nosit svůj starý dvoukilový notebook. I proto jsem v recenzi na Surface Go psal, že notebooky/tablety pořízené do škol by se měly vybírat podle stylu použití a pokud jedním z nich je i mobilní učebna nebo pomocník učitele při výkladu, je potřeba sledovat i parametr hmotnost.

No a mimo lehkého zařízení je potřeba i to, které podporuje bezdrátový přenos obrazu a zvuku. Technologie, která toto u systému Windows 10 a Android umí, se nazývá Miracast. Pomocí ni je tedy možné bezdrátově přenášet z počítače/tabletu/notebooku/telefonu obraz a zvuk do zobrazovacího zařízení, kterým může být projektor/televize/interaktivní tabule. Je potřeba, aby tuto technologie obě strany, tj. odesílatel i příjemce podporoval. Asi všechny novější notebooky a tablety tuto funkci podporují, ve školách bude dost často problém s tím, že ji nepodporuje ten starší projektor, který na stropě visí už pěkných pár let. Ale nebojte, nic není ztraceno a nemusíte hned kupovat nové projektory. Téměř každé zařízení, které má HDMI a USB konektor, se dá o tuto funkcionalitu rozšířit a to pomocí malé krabičky, která se jmenuje Microsoft Wireless Display Adapter. Ten se prostě do toho projektoru na stropě jednou zapojí a o více se nestaráte. První a druhá generace tohoto adaptéru je tu s námi již pěkných pár let a stovky škol v ČR jej používají. Důvodem napsání tohoto článku je ale fakt, že na začátku října Microsoft vydal novou verzi tohoto adaptéru s názvem Microsoft 4K Wireless Display Adapter. 

Nebude se jednat úplně o standardní recenzi, protože ono na něm zase tak moc co recenzovat není - adaptér jen zapojíte a z Windows 10 nebo Androidu se k němu připojíte. Pojďme se podívat nejprve na specifikace:

  • maximální rozlišení - 3840 x 2160 @30fps 
  • podpora audia: PCM, AAC/AC3
  • dosah: až 7 metrů
  • automatická aktualizace firmware
  • podpora pro rychlé připojení




Po připojení zařízení do monitoru, televize nebo projektoru se na něm zobrazí rovnou informace pro připojení z počítače s Windows 10 - stačí stisknout klávesovou zkratku Win + K a z nabídky vybrat ten váš. 




Jméno a další nastavení lze později samozřejmě dle potřeby změnit. A to pomocí aplikace Bezdrátový adaptér displeje Microsoft, která je zdarma ke stažení zde v katalogu Microsoft Store.



V samotné aplikaci lze nastavit několik důležitých věcí:
  • název adaptéru - pokud jako škola jich budete kupovat více, výchozí název vám nic neřekne a je určitě vhodné jej změnit třeba podle třídy, ve které je umístěn
  • jazyk adaptéru - určitě je vhodné změnit na češtinu, aby i neanglicky mluvící učitelé měli informace v jazyce, kterému rozumí
  • aktualizace firmware zařízení
  • nastavení hesla zařízení - důležitá položka, protože jakmile žáci zjistí a uvidí, že se můžete připojit bezdrátově vy, budou to samozřejmě zkoušet i oni. A už se několikrát ve škole stalo, že pokud škola neměla PIN nastavený, žáci začali promítat na projektor něco, co tam určitě být nemělo. A pokud je to někdo navíc z vedlejší třídy, nemáte téměř šanci zjistit, kdo to byl.




Jak vidíte, po prvotní konfiguraci stačí opravdu jen adaptér připojit k televizi nebo projektoru a dál se o nic nestarat, jen znát klávesovou zkratku Win + K a to je vše. A nakonec ještě malý tip - klávesová zkratka Win + Shift + K vás rovnou připojí k poslednímu připojenému bezdrátovému projektoru. Rychlejší a efektivnější to už opravdu být nemůže.

Adaptér si můžete koupit přímo na stránkách Microsoftu nebo u všech dobrých prodejců elektroniky :)

1 komentář:

  1. Díky za skvělý článek, to přesně teď potřebujeme pro naši školu.

    OdpovědětVymazat