čtvrtek 15. října 2020

Hodinu začíná i končí učitel. I v Teamsech, pokud chce.

Asi každý z nás se s tím v rámci studentských let setkal - zazvoní, všichni se začnou balit a v tom se od katedry ozve "HODINU KONČÍM JÁ!". Jestli je to dobře nebo ne nechám na vás, každopádně i vzhledem k častým dotazům na toto téma se zdá, že je to stále aktuální. Ponechme prosím opět stranou to, zda je to z pedagogického hlediska správně, dost často ti žáci jsou rádi, že si mohou po skončení hodiny volně povídat a vidět se, ale toto rozhodnutí už nechám na vás. Naopak na začátku hodiny to může dávat smysl, že si např. méně zkušený učitel chce všechno připravit, vyzkoušet kameru, změnu pozadí nebo sdílení plochy.

Začátek hodiny

Pokud chcete, aby hodina nezačala bez vás, je to poměrně jednoduché. Každá schůzka má tzv. předsálí, které můžete využít nebo ne. Jeho funkcí je "pozdržet" účastníky do doby, než jste připraveni nebo pro situace, kdy chcete mít pod kontrolou, kdo se připojuje. Stačí tedy v plánování online hodiny nastavit, že předsálí můžete obejít pouze vy, což znamená, že žáci v něm musí počkat, než je vpustíte dovnitř. Samozřejmě není nutné je povolovat po jednom, ale můžete povolit vstup všem najednou.







Konec hodiny

Jestliže máte opravdu důvod, proč chcete, aby na konci online hodiny skončila schůzka opravdu pro všechny, je to možné. V rámci schůzky totiž máte možnost hodinu opustit nebo ukončit. Ve webovém rozhraní červené tlačítko znamená opustit hodinu a přes tři tečky a volbu Ukončit schůzku pak můžete provést stejnojmennou operaci, čímž ukončíte hodinu pro všechny. 

V rámci nainstalované aplikace (a její využívání pro roli učitele vám více než doporučuji) přes tlačítko Opustit hodinu opustíte pouze vy, přes šipku dolů a výběr Ukončit schůzku ji opět ukončíte pro všechny. 









7 komentářů:

  1. Dobrý den, kde prosím najdu toto nastavení schůzky? Vím, že se do něj dostanu přes zapnutou schůzku, ale při vytváření schůzky mi tam toto nastavení chybí..? Není úplně praktické zapnout schůzku, nastavit tam předsálí a zase ji vypnout, aby se do ní např. zítra nikdo nepřipojil. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakmile je schuzka vytvorena: otevrete ji znova v kalendari a nahore je to tlacitko, pripadne dole pod odkazem.

      Vymazat
  2. Dobrý den, p. Klatovský. Lze nastavit globálně, pro celou organizaci? Děkuji Pavel.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, jak zabránit, aby se žákům v kalendáři nezobrazovaly ve stejnou dobu 2 hodiny? Kolega se splete, nebo já sama jsem omylem schůzku zrušila a pak tam žákům trčí 2 (a možná se jim zobrazí i v Příspěvcích). Hodinu jsem zrušila i s řadou, v kalendáři byla prázdná kolonky, a když jsem ji znovu zavedla s týdenním opakováním, Zůstaly vedle sebe aktuální i zrušená. Poradíte co s tím? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, existuje prosím někde možnost, jak toto nastavit globálně pro celou organizaci? Děkuji za radu

    OdpovědětVymazat