pátek 4. září 2020

Co s týmem na konci roku? Smazat, přejmenovat, archivovat?

Asi každý, kdo pro výuku (a je jedno zda v rámci prezenční, hybridní nebo distanční) používá Teams si kladl a možná ještě klade (protože přes léto na to nebyl čas), co s týmy z loňského roku. Jsou plné konverzací, souborů či vypracovaných a ohodnocených úkolů. A proto jak asi tušíte, mazat je by byla škoda. Pokud k tomu nemáte opravdu specifický důvod, tým nemažte.

Druhou možností, co s týmem můžete udělat, je jeho přejmenování. Takže pokud se tým jmenoval třeba 6.A - Matematika, tak z něj uděláte 7.A - Matematika a jede se dál. Nebo ne? Tým je sice přejmenovaný, případný popis týmu ale zůstane nezměněn a je potřeba jej upravit ve Správci Office 365. Technicky pokračovat v týmu z loňska není problém (obzvláště pokud zůstává stejný učitel i třída), otázkou je, zda tomu tak opravdu chcete. Podobně jako ve škole se většinou dělá za uplynulým školním rokem pomyslná tlustá čára (a má to své důvody) je pro většinu tříd vhodné začínat od září v novém týmu. Kolik z vás reálně kouká do klasifikace v loňském roce, vrací se k tomu, co se dělo loni. I studenti mají na nový rok nové sešity. 

Proto je pomyslnou zlatou střední cestou mezi smazáním souboru a jeho přejmenováním archivace. Archivace zajistí, že tým nebude vidět mezi aktivními, ale zároveň k němu bude možné v režimu pro čtení vždy přistupovat a pokud přeci jenom nastane situace, že se potřebujete k něčemu v rámci loňského roku vrátit, máte tak možnost to provést.

Jak tedy na archivaci týmu?

1. V přehledu týmů klepněte v horní části okna na ozubené kolečko a vyberte položku Spravovat týmy.

2. Vyberte tým, který chcete archivovat a klepněte na tři tečky na konci řádku. Ze zobrazené nabídky vyberte příkaz Archivovat tým.

3. Zobrazí se potvrzovací okno, ve kterém ještě jednou vidíte, co se vlastně s týmem stane. Vy zde máte ještě možnost nastavit, zda chcete, aby byl archivovaný tým dostupný pouze pro čtení nebo v něm (pokud necháte volbu nezaškrtnutou) budete moci nadále dělat nějaké změny a přidávat např. členy. Většinou chcete tým při archivaci jako takový "zmrazit" a proto doporučuji nastavit tým/SharePoint jako místo pouze ke čtení. Pak jen stačí klepnout na tlačítko Archiv.

4. Tým jako takový byl archivován, ale vy k němu máte přes Správu týmů stále přístup a to v dolní části, kde se nachází skupina týmů, které byly archivovány.

5. Tým si můžete kdykoliv otevřít, ale jak vidíte na obrázku, pokud jste zaškrtli, že chcete, aby byl pouze pro čtení, není zde možné přidávat např. ani příspěvky, nebo dělat jiné změny. 




4 komentáře:

  1. Je to super, ale správce je externisty a vše nám vymazal

    OdpovědětSmazat
  2. Smazaný tým lze obnovit.
    https://www.klatovsky.cz/2020/04/jak-obnovit-smazany-tym-zjistit-kdo-to.html

    OdpovědětSmazat
  3. Dobrý večer,
    pokud archivuji týmy, tak studenti do nich už nemohou nahlížet? Je nějak možné udělat, aby do nich mohli kouknout (jako do starých sešitů)? Díky PS.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Už jsem na to přišla... Je to stejné. Díky PS.

      Smazat