čtvrtek 28. května 2020

10 + 10 novinek ve Windows 10 May 2020 Update

Včera společnost Microsoft uvolnila pro počítače s verzí Windows 1903 a 1903 další větší aktualizaci označenou jako Windows 10 May 2020 Update, pro ty techničtější s označením 2004.

A jako vždy tam přibylo pár novinek, o kterých je dobré vědět. Některé z nich jsou menší a třeba se vás týkat nebudou, některé naopak větší a je možné, že to jsou právě ty, na které čekáte.


1.  Rychlejší párování Bluetooth zařízení - párování zařízení Bluetooth bylo podstatným způsobem vylepšeno a především zrychleno. Pokud je v blízkosti počítače zařízení pro párování, již není nutné jít do Nastavení a párování spouštět ručně, ale v oznamovací oblasti systému se objeví nová notifikace, pomocí které je možné párování uskutečnit.

2. Snížení paměťové zátěže prohlížeče Microsoft Edge - také internetový prohlížeč Edge byl vylepšen a jednou z těch změn je nižší paměťová náročnost, a to až o 27 procent.

3. Kalkulačka vždy navrchu - nově také máte možnost si zapnout aplikaci Kalkulačka tak, aby byla vždy navrchu nad všemi okny. Pokud něco počítače na základě informací např. z webových stránek, již vám nebudou tuto aplikaci překrývat.



4. Vylepšený Poznámkový blok - Starý známý Poznámkový blok se dočkal hned několika vylepšení. Od snadného přibližování a oddalování textu (pomocí posunu kolečka myši) přes po zobrazování číslování řádků při zalomeném textu až po zobrazení hvězdičky před názvem souboru, pokud ještě nebyl uložen.


5. Těsnější propojení s telefonem - nově je možné řešit skrze aplikaci Váš telefon zprávy a hovory na ještě větším počtu telefonů se systémem Android

6. Vylepšená Cortana - pokud používáte tento hlasový asistent, je možné jí zadávat otázky formou chatu přímo do nabídky Start.

7. Novinky ve funkcích přístupnosti - pro uživatele s omezenými možnosti používání počítače přibylo mnoho nových funkcí - od zachování kurzoru myši při funkci Lupa na středu obrazovky až po vylepšené ovládání pomocí sledování pohybu očí (tato funkce vyžaduje ale speciální hardware)

8. Lepší spolupráce se síťovými kamerami - pokud máte ve svém prostředí síťovou kameru, je možné ji využít jak standardní kameru například v aplikaci Kamera a dalších.

9. Pojmenované Virtuální plochy - virtuální plochy je možné si nyní pojmenovat

10. Větší kontrola nad grafickou kartou - ve Správci úloh je vidět i teplota čipu grafické karty

11. Přepracované nastavení Síť a Internet - zobrazení tohoto nastavení je přehlednější a je vidět u každého typu připojení rovnou i využití dat

12. Vylepšené možnosti myši v Nastavení - v Nastavení systému je možné nyní upřesnit citlivost rychlosti kurzoru myši.

13. Rychlé vytvoření události v kalendáři - novou událost do kalendáře je možné přidat rychle přes kalendář v oznamovací oblasti systému


14. Snadný přístup k tabuli Whiteboard - po klepnutí na ikonu Windows ink máte možnost si rychle spustit aplikaci Whiteboard (je nutná její prvotní instalace)


15. Jak zjistit typ pevného disku? - ve správci úloh u pevného disku vidíte jeho typ (SSD apod.)


16. Vylepšený Xbox Gamebar - nově zobrazuje třeba rychlost FPS a podporuje doplňky třetích stran

17. Nové kaomoji - jaká by to byla aktualizace bez nových emoji a kaomoji. Dostanete se k nim rychle přes klávesovou zkratku Windows + tečka


18. PIN i v Safe módu - další krok k opravdovém počítači bez hesla. Přihlašování pomocí PIN kódu můžete nově využít i v Safe módu.

19. Hezčí hry - nové funkce v DirectX 12 přináší hezčí grafiku bez vlivu na rychlost zobrazení.

20. Snadnější přidání volitelných funkcí - pokud si chcete přidat do systému nové, volitelné funkce, máte nově možnost je jednak vyhledávat pomocí názvu a hlavně jich instalovat více najednou!


A pro své pravidelné čtenáře mám ještě jeden super tip navíc - při obnově počítače je možné nechat si stáhnout aktuální verzi Windows přímo z internetu, o vše se postará automaticky systém a vy máte zajištěno, že máte vždy nejnovější verzi bez nutnosti ručního stahování.

2 komentáře:

  1. Myslím, že zvětšování kolečkem a hvězdička před názvem změněného souboru jsou v Poznámkovém bloku už delší dobu.

    OdpovědětVymazat