čtvrtek 30. dubna 2020

Jak v Teamsech vytvořit rychlé hlasování nebo anketu?

Představte si, že chcete vědět od vaší třídy, kterou učíte, nějaký názor nebo odpověď na otázku. A nemusí se jednat pouze o online výuku, ale i v rámci běžné výuky se jich chcete na něco zeptat a nechcete čekat na další společnou vyučovací hodinu. Dejme tomu, že chcete dát třídě na výběr, kam pojedete na exkurzi. Jakými způsoby to vyřešit?

1. E-mail  - ne, ne a ne, na tuto formu prostě zapomeňte

2. Zeptáním se v Teamsech - ano, ale záleží na způsobu, jak.

  • Pokud se třídy zeptáte prostou otázkou "Kam chcete jet na exkurzi?", co se asi stane. Pod otázkou bude možná i 30 různých odpovědí, které vám téměř nic neřeknou
  • Druhou možností je jim dát již na výběr a to ve stylu" Kam chcete jet na exkurzi? Na výběr je Praha, Brno a Ostrava". To už je trochu lepší, ale opět budete muset odpovědi sčítat, někdo vám napíše že by chtěl do dvou měst a někdo vám stejně napíše jiné město. 
  • Třetí a nejlepší a nejrychlejší možností je využití propojení Forms a Teams a vytvoření ankety přímo na kartě Příspěvky (tj. nejedná se o vytvoření formuláře ve Forms a následné zveřejnění odkazu, to by pro tento případ bylo moc zdlouhavé)

1. Otevřete si tým, ve kterém chcete anketu vytvořit a klepněte na kartu Příspěvky.,

2. V dolní části okna pro napsání konverzace napište @Forms. Již při psaní prvních znaků slova Forms se tento "bot" vyvolá a stačí na něj klepnout.



3. Pozor, ověřte, že při klepnutí se @Forms změní na světle fialové Forms.



4. Napište mezeru následovanou otázkou ukončenou otazníkem, další mezeru a pak již jednotlivé možné odpovědi oddělené čárkou.


5. Pak již klepněte na Enter/Poslat zprávu a sledujte, jak se příspěvek změní v online hlasování, ve kterém má každý žák možnost hlasovat jen jednou a vy ihned vidíte, kolik hlasů mají jednotlivé odpovědi a jaké je pořadí.






3 komentáře:

  1. Skvělé, moc děkuji. Hned jsem využila a funguje :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za pomoc, využívám! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, ale mne to funguje pouze v klasickém chatu, v příspěvkách... bohužel to nefunguje v chatu při videokonferenci :(, tam by se mi to moc hodilo.

    OdpovědětVymazat