úterý 28. dubna 2020

Jak obnovit smazaný tým a zjistit, kdo to byl?

V článku Jak v Teamsech vrátit zpět žákem smazaný soubor? jsem vám ukazoval, jak obnovit soubor, který žák omylem nebo cíleně smazal. Položek, které ale mohou být v Teamsech smazány, je opravdu mnoho a tím nejcennějším je samozřejmě tým. Smazání týmu už samozřejmě nemůže udělat žák, resp. člen týmu, ale pouze jeho vlastník. Asi si říkáte, že to přece není možné, aby někdo omylem toto provedl, ale pokud třeba jako škola jedete v režimu tým = třída (a ne předmět ve třídě), je naprosto běžné, že těch vlastníků týmu je často i více jak 10. Dát pak za každého ruku do ohně je asi nereálné.

Pojďme se nejprve podívat na to, co je potřeba udělat pro to, aby se tým smazal.

Nejprve je zapotřebí ve správě týmu kliknout na položku Odstranit tým a následně zaškrtnout, že berete na vědomí co děláte a ještě jednou klepnout na tlačítko Odstranit tým. To už asi jen tak omylem neuděláte :)




Důležité ale samozřejmě je umět tuto chybu nebo záměr napravit. Týmy v Office 365 jsou založené na Office 365 skupinách a tedy bude zapotřebí obnovit tuto skupinu. To provedete v Microsoft 365 admin centru v položce Skupiny - Odstraněné skupiny



No a jako poslední krok zbývá najít viníka, tj. kdo tu skupinu opravdu smazal. Stačí ve správci Microsoft 365 přejít do položky Centra pro správu - Compliance (Dodržování předpisů) a v něm přejít na položku Hledat - Vyhledávání v protokolu auditování (protokolování auditování musí být samozřejmě nejprve zapnuto).

Následně jen v položce Aktivity najděte aktivitu Odstranění týmu, můžete specifikovat v jakém časovém rozmezí a viník je na světě!






1 komentář:

  1. Hezký den, asi to sem nepatří... nebyla by prosím rada ... pokud to vůbec jde, abych jako správce smazal - nejlépe archivoval všechny vytvořené týmy a všichni jsme začali opět znova?
    Moc díky, T. Policer

    OdpovědětVymazat