středa 22. dubna 2020

Jak v Teams plánovat výuku a nezasahovat si navzájem do výuky?

Po té, co stovky škol nově přešly na online výuku v aplikaci Teams, mnoho z nich řeší, jakým způsobem plánovat výuku tak, aby nezasahovala do již naplánované výuky v dané třídě, resp. jak vědět o tom, zda daná třída již v mnou plánovaný čas výuku nemá. Pojďme se teď společně podívat na několik možných scénářů, jak to vyřešit:

1. Pevný rozvrh - možná se vám to zdá úsměvné, ale v jednoduchosti je síla. A stejně jako jste na začátku školní roku měli pevný rozvrh hodin, který jste dodržovali, tak mnoho škol na takový typ rozvrhu najelo i nyní. Vybraly předměty, které jsou pro každou třídu důležité, vytvořily zjednodušený dočasný rozvrh tříd a pak jednotliví vyučující nebo třídní učitelé vytvořili v Teamsech opakované události. Tímto scénářem tak veškeré dohady a možné překryvy výuky odpadají a i pro učitele a žáky je pravidelný rozvrh tím nejlepším řešením. Takový pevný rozvrh pak může mít podobu například excelové tabulky, kterou si můžete přidat jako další záložku do týmu pro učitele.

2. Vytvoření speciálního účtu uživatele/místnosti - druhou možností je vytvoření speciálního účtu/účtů uživatelů, kteří mohou být pojmenováni třeba jako onlinevyuka@naseskola.cz (pokud chcete mít a vidět v jednom kalendáři výuku ze všech tříd a předmětů najednou) nebo např. 5B@naseskola.cz nebo 7A@naseskola.cz (pokud chcete mít možnost si snadno zobrazit online rozvrh jednotlivých tříd - i zde pak ale je možné díky překryvu kalendářů si zobrazit výuku celé školy). Případně to můžete i zkombinovat dohromady. Takový účet pak přidáte do jednotlivých schůzek dle následujícího klíče:

- účet 5B@naseskola.cz přidáte jako povinného účastníka všech naplánovaných schůzek pro 5B. Obrovskou výhodou je, že jakmile plánujete schůzku a náhodou by již v daný čas měla třída naplánovanou výuku (tj. někdo před vámi už přidal hodinu s povinným účastníkem 5B), tak jste o tom ihned graficky informováni v podobě červeného zabarvení.

5.B v tento čas nemá volno, ikona je červená a jsou zobrazeny navrhované časy, kdy volno má

 5.B v tento čas má volno, ikona není červená a hodinu je možné naplánovat

Další skvělou vlastností je to, že si tento kalendář můžete (po tom, co jej s vámi např. správce Office 365 nasdílí - stačí se přihlásit do Outlooku daného uživatele a nasdílet kalendář pro čtení se všemi uživateli) zobrazit v rámci kalendářů v Outlooku a podívat se, kdy je například vhodná další hodina nebo se podívat na celý rozvrh 5B.

Uživatel 5B může sdílet svůj kalendář

Sdílet kalendář můžete všem v rámci školy nebo jen vybraným uživatelům (třeba pouze skupině Učitelé)

Následně každý učitel si může vybrat, jaké kalendáře si přidá do svého Outlooku...

 ... a přehledně vidí (a může zapínat a vypínat) zobrazení online rozvrhů jednotlivých tříd.

Kromě účtů uživatele a jeho přidávání do schůzek můžete stejným způsobem využít i účty místností. Zde ale ve výchozím nastavení nejsou v kalendáři místnosti vidět podrobnosti schůzky (jen, zda je místnost "obsazena") a je nutné jej nejprve upravit.

Pro to, aby byly vidět i detaily rozvrhu u místnosti (kdo má výuku a jaké je téma výuky) je zapotřebí 2 akcí:

1. Přidat se jako vlastník dané místnosti, to uděláte v Exchange Admin centru - Příjemci - poklepat na vybranou místnost - delegování poštovní schránky - Úplný přístup a zde se přidat.




2. Otevřít si Outlook online - klepnout v pravém horním rohu na vaše iniciály (ikonu) a z nabídky vybrat příkaz Otevřít jinou poštovní schránku a podobným způsobem jako u účtu uživatele se přepnout do části Kalendář a zde kalendář nasdílet všem ve škole/učitelům/žákům se zobrazením všech podrobností.



A pokud byste raději powershellový skript, tady je:

Pro zobrazení toho, kdo schůzku v kalendáři naplánoval, je zapotřebí využít tento skript:

Set-MailboxFolderPermission -Identity NazevMistnosti:\calendar -User default -AccessRights LimitedDetails

a  pokud chcete vidět i název události (tj. hodiny), tak pak i tento:

Set-CalendarProcessing -Identity NazevMistnosti -AddOrganizerToSubject $true -DeleteComments $false -DeleteSubject $false


Samozřejmě se nejedná ve výše uvedených odstavcích o všechny možné postupy, jak docílit toho, abyste si nezasahovali do výuky. V Teamsech jsou dostupné různé doplňky a aplikace (např. CalendarBOT), který vám s tímto může pomoci také. Tento návod byl tak psán jako jedno z možných (a relativně nejsnazších) řešení, jak toho dosáhnout.

2 komentáře:

  1. díky za tip :-) co dělat se školním adminem, který nemá rád Mcrosoft a nechce nabídnout žákům a učitelům zdarma možnosti MS Teams?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Za mne urcite admin by nemel byt tim, kdo rozhoduje o tom, co se ve skole bude pouzivat. Pokud vedeni skoly si urci, ze chce Teamsy, tak by je mel nasadit. Pokud ne, vymente admina :)
      2. Otazka samozrejme je, jaky je ten duvod, proc to nasadit nechce, ale jak ze zkusenosti vim, je to vetsinou jen nejaky pseudo duvod, ktery lze lehce vyvratit. Schvalne ten duvod zkuste zjistit.

      Vymazat