středa 15. ledna 2014

Přecházíme z Windows XP (2.díl)

Volba nejvhodnějšího způsobu upgradu z Windows XP na Windows 8.1 záleží mj. také na technickém prostředí školy, znalostech IT správce nebo jiného pověřeného pracovníka školy, počtu počítačů, přítomnosti serverového a doménového prostředí....ovlivňujících faktorů je mnoho.

V ČR ale existuje mnoho menších škol či malotřídek, které nemají žádný server, nemají znalého IT správce, kterému jsou vlastní zkratky jako WDS, MDT, SCCM, USMT apod. Taková škola si často pořizuje počítače a software po jednotlivých kusech. V takovém případě bude asi nejvhodnějším způsobem provést upgrade z Windows XP ručně, což při dodržení některých postupů není nic složitého a dá se při počtu do cca 10-15 počítačů zvládnout za jedno odpoledne.Předpokládejme, že vaše počítače splňují minimální systémové požadavky, případně, že jste pro ověření využili služeb Pomocníka pro upgrade z minulého dílu.

Nejprve je nutné si obstarat instalační DVD nebo ISO soubor s instalací Windows 8.1. Instalovat operační systém je rychlejší/praktičtější/efektivnější z instalačního USB disku, než z DVD. Nehledě na to, že ne všechny počítače ve škole, které budete upgradovat, zřejmě budou mít DVD mechaniku. Jak ale takové instalační USB vytvořit?

Zde je podmínka mít alespoň na chvíli k dispozici instalační obraz systému Windows ve formátu ISO (lze jej vytvořit i z instalačního DVD, případně pokud škola nakupuje multilicence, naleznete možnost stažení ISO obrazu v multilicenčním centru VLSC). Pak si jen stačí ze stránek společnosti Microsoft stáhnout zdarma dostupný nástroj Windows 7 USB/DVD Tool, který vám právě z ISO souboru umožní vytvořit snadno a rychle instalační USB disk. Stačí si tedy připravit prázdný USB flash disk o minimální kapacitě 4 GB a vytvoření takového disku může začít:

Po instalaci tohoto nástroje jej spusťte pomocí příslušné ikony na pracovní ploše počítače a zobrazí se vám následující okno (první, z celkových čtyř) v rámci tohoto průvodce.

V něm je pomocí tlačítko Browse (Procházet) nutno vybrat umístění a ISO soubor, ze kterého chcete spouštěcí instalační USB disk vytvořit. Poté jen stačí klepnout na tlačítko Next (Další). V druhém kroku průvodce je možné vybrat, zda chcete ze zvoleného ISO souboru vytvořit spouštěcí USB disk nebo DVD, vybereme tedy USB device (USB zařízení). Ve třetím kroku průvodce je zapotřebí vybrat, na který disk chcete instalaci systému nahrát. 



Zde je nutné mít na paměti, že k počítači můžete mít připojeno více USB disků, tak dejte pozor, ať si omylem nesmaže ten s cennými daty. Při vytváření spouštěcího USB souboru totiž dochází ke smazání veškerého obsahu USB disku, nicméně vás na to program ještě dvakrát upozorní. No a nakonec stačí jen klepnout na tlačítko Begin copying (Zahájit kopírování) a po několika málo minutách je spouštěcí USB disk vytvořen.

Většina novějších počítačů si se zapojeným USB diskem poradí bez problémů, pokud by i po zapojení do USB konektoru v počítači se po spuštění počítače nechtěla instalace z USB disku spustit, zkontrolujte si v BIOSU počítače (dostanete se do něj nejčastěji klávesou Del nebo F2) pořadí spouštěcích zařízení (hledejte položku Boot). U některých počítačů je také možné ihned po startu počítače vyvolat nabídku pro výběr bootovacího zařízení, nejčastěji pomocí klávesy F9. Tato nastavení se ale mohou lišit v závislosti na výrobci a modelu vašeho počítače, proto je vhodné se případně podívat do návodu a jeho příslušné části.

A příště se podíváme již na průběh samotné instalace.


Žádné komentáře:

Okomentovat