pátek 6. listopadu 2020

Jak v Teamsech odevzdávat vyfocené pracovní listy a opravovat je?

Mnoho učitelů teď zadává úkoly formou pracovních listů nebo pracovních sešitů, kdy žák vypracuje nějakou stránku a pošle ji naskenovanou, nebo dnes spíše vyfocenou, učiteli zpět. A většinou e-mailem. Nebylo by jednodušší a snazší k tomu opět využít Teamsy a to dokonce s tím bonusem, že by bylo možné do takto vyfocené stránky rovnou opravovat, podtrhávat, známkovat? No jasně, že bylo!

Pro první ukázku využijeme aplikaci všem známou - Word. Ta základní myšlenka je taková, že jako podklad pro zadání využijete prázdný dokument ve Wordu, do kterého žáci vloží vyfocenou stránku a takový soubor vám odevzdají. A vy si ho pak jen otevřete a díky kreslícím funkcím Wordu rovnou opravíte a dopíšete co potřebujete přímo do dokumentu a následně takto opravený dokument pošlete žákovi zpět. Jdeme na to.

1. Vytvořte v Teamsech nové zadání a klepněte na tlačítko Přidat zdroje. V nově zobrazeném okně klepněte na Nový soubor, vyberte Dokument Wordu, zadejte jeho název a klepněte na Připojit


2. Po vložení do zadání nezapomeňte klepnout na tři tečky u souboru a vyberte příkaz Studenti upravují vlastní kopii.


3. Doplňte zadání dle potřeby (termíny, popis apod.) a zadejte jej žákům.


Vaše část je teď hotova a pojďme se podívat na to, jak to vidí žák a co má udělat. 


1. Žák si otevře zadání a klepne na vámi přiložený soubor. Může jej otevřít dle vlastní volby v Teams, Wordu nebo Wordu Online. 

2. Na kartě Vložení vloží do dokumentu vyfocenou stránku. 

3. Dokument zavře a zadání vám odevzdá. Pokud student pracuje na mobilním telefonu, může skrze aplikaci Word fotku do dokumentu vložit obdobným způsobem. 




Tím je pro změnu práce na straně žáka hotova a opět se přesouváme na stranu učitele. 


1. Otevřete si vypracované zadání od studenta, které se otevře v aplikaci Word Online. Následně v horní části okna klepněte na tlačítko Otevřít v desktopové aplikaci. Tím se myslí aplikace Word, kterou máte nainstalovanou v počítači. 

A proč ho vlastně zadání potřebujeme otevřít v desktopové aplikaci? Protože ta obsahuje plno nástrojů pro kreslení a opravování přímo do dokumentu. Je pochopitelně mít novější verzi Wordu (2016, 2019, 365), na 10 let starých verzích vám toto fungovat nebude a berte to tedy i jako ukázku toho, že aplikace Office se neustále vyvíjí a přináší nové funkce, i když si to mnoho učitelů nemyslí.

Nyní se vám zobrazila vyfocená práce studenta přímo v nainstalované aplikaci Word v počítači a stačí přejít na kartu Kreslení a začít práci rovnou opravovat. Pokud kartu Kreslení nemáte zobrazenou a jste si jisti, že máte Word 2016 a novější, je potřeba ji ručně ve Wordu zapnout a to přes Soubor - Možnosti - Přizpůsobit pás karet a zde v pravím sloupci zaškrtnout kartu Kreslení.

Po opravení práce stačí soubor uložit (Ctrl + S) - a on se automaticky uloží zpět do zadání, odkud jste jej otevřeli a odkud můžete doplnit třeba jen počet bodů a vlastní komentář a práci poslat ohodnocenou žákovi zpět.

Druhým způsobem, jak celý tento proces udělat, je skrze aplikaci PowerPoint. Možná si říkáte, proč to dělat přes PowerPoint, když už máme postup ve Wordu, v čem to je snazší? V tom, že PowerPoint má kartu Kreslení již jako součást online verze a tudíž odpadá nutnost otevřít dokument v desktopové aplikaci. 

Jako podklad pro zadání tedy nevyužijete dokument Wordu, ale prázdný snímek prezentace, který si můžete předem připravit tak, aby vypadal jako formát A4 na výšku. Stačí v nainstalovaném PowerPointu si vytvořit jednou takovou "šablonu" a takto vytvořený soubor pak používat jako podklad pro všechna budoucí podobná zadání. Formát prezentace změníte na kartě Návrh - Velikost snímku - Vlastní velikost snímku

Přidat popisek

Následně je postup již stejný, jako u Wordu:

1. Vytvoříte zadání a jako podklad dáte takto vytvořenou šablonu v PowerPointu. Je potřeba zvolit příkaz Nahrát z tohoto zařízení a nezapomeňte na volbu Studenti upravují vlastní kopii

2. Žák si zadání otevře a do "prezentace" vloží vyfocenou vypracovanou stránku a pošle zadání zpět.

3. Vy si zadání otevřete a rovnou v aplikaci Teams na kartě Kreslení si můžete zvolit nástroj, pomocí kterého do prezentace/fotky dopíšete vaše poznámky a následně zadání odešlete ohodnocené zpět. 

A aby toho nebylo málo, tak třeba třetí možností je pak využít OneNote a Poznámkové bloky žáků, ale o tom třeba zase jindy. 


14 komentářů:

  1. Což tak spojit příjemné s užitečným tj. Onenote?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, jde nějak podobně i úprava fotky bez wordu, powerpointu, onenote? Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Já kartu kreslení při zobrazení PowerPointu v Teams nemám:-(

    OdpovědětVymazat
  4. OneNote, bohužel, nemohou použít žáci, kteří pracují na tabletu nebo mobilu se starším OS.
    Aplikaci nenainstalují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice ano, ale takhle funguji vicemene vsechny aplikace na mobilnich platformach. Vyvojari podporuji nejcasteji napr. verze systemu cca 5 let zpet.

      Vymazat
  5. Škoda, že se v Teams stále nedají upravovat přímo vložené fotografie.
    To by bylo ušetřeného času! Nejen učitelů, ale i studentů (u malých dětí rodičů), kteří úkoly odevzdávají.
    Většina fotí mobilem a Word ani PowerPoint není zrovna aplikace, kterou v mobilu jinak využijí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, jako byste mi mluvila z duše - jsem ten rodič dítěte, které si muselo instalovat další jinak nepotřebné aplikace do mobilu....

      Vymazat
    2. Mozna byste se divila, ale Word pro Android má již více jak 1 miliardu instalací.

      Vymazat
  6. Dobrý den, funguje to i v mobilu/tabletu? Zatím se mi to nepovedlo a už nevím, co dělám špatně. Pokud to nejde, tak je to vlastně stejně k ničemu, když děti budou muset vyfotit mobilem, pak nějak dostat foto do PC (jako že ne všichni ho mají) a teprve tam vkládat do prezentace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jde, ale je je výše zmíněno, musíte si tu dodatečnou aplikaci do mobilu instalovat...

      Vymazat
  7. ó děkuji i za tu banalitu, že ve Wordu je Kreslení. Netušila jsem to! Sláva a děkuji!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zdali je možné ve whiteborad používat úhloměr, popřípadě jiné rýsovací pomůcky?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat