neděle 9. listopadu 2014

Velké novinky v systému Office pro tablety

V posledních dnech a týdnech byly uvedeny nebo alespoň představeny poměrně zajímavé novinky v rámci aplikací sady Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint a OneNote) pro dotyková zařízení. Společnost Microsoft si je vědoma síly toho, co její systémy umí nabídnout a tak není překvapením, že kromě platformy Windows podporuje tyto aplikace i na systémech iOS a Android. Těžit z toho mohou zejména školy, které si zvolili koncept BYOD, který umožňuje žákům si nosit do školy svoje vlastní zařízení. Vzhledem k různorodé nabídce tabletů na trhu byl ale výsledek ve třídách ve většině případů kombinací zařízení se systémem Windows, iOS i Android, což v mnohém stěžovalo celý proces výuky při využívání dokumentů vytvořených v těchto aplikací (typicky DUMů, ale i dalších materiálů).

Windows

S příchodem sady Microsoft Office 2013 dostali uživatelé dotykových zařízení jednu podstatnou novinku a tím byl režim dotykového ovládání. Najdete jej v nabídce na panelu Rychlý přístup a umožňuje vám automaticky a okamžitě upravit prostředí aplikací Office pro dotykové ovládání. 

Standardní prostředí je totiž uzpůsobeno na ovládání pomocí kurzoru myši, což je mnohem přesnější a není tak problém mít na obrazovce ikon příkazů mnohem více. Protože ale ovládání dotykem tak přesné není, tento režim upraví nabídky tak, že méně používané příkazy skryje a mezi ty zbývající vloží větší rozestupy.






  
Ačkoliv je tato možnost velkým posunem ve využívání aplikací Office na systému Windows na dotykovém zařízení, společnost Microsoft připravuje i ryze dotykovou verzi sady aplikací Office, která bude dostupná v průběhu příštího roku. Zatím se můžete podívat na první ukázkové video, které poodhaluje, jak bude nová verze vypadat a jak se s ní bude pracovat. Práce s verzi pro Windows začíná zhruba na stopáži 3:30. Celé video pak ukazuje práci se systémem Office na všech platformách.




iOS

Pro systém iOS od společnosti Apple je sada Office dostupná již několik měsíců. Nicméně již od svého počátku byla nastavena tak, že všechny aplikace (mimo OneNote) byly dostupné zdarma pro zobrazování dokumentů, ale pokud jste chtěli dokumenty i vytvářet, museli jste buď být předplatiteli služby Office 365 nebo si aplikace prostě koupit.







To již také neplatí a pro všechny uživatelé systému iOS je tady skvělá zpráva a to ta, že aplikace Office jsou nyní dostupné zcela zdarma a to jak pro iPhone, tak iPad. Zejména verze pro iPhony byla podstatným způsobem vylepšena a je tak možné vytvářet relativně snadno (s ohledem na velikost obrazovky) všechny dokumenty aplikací Office.

Další novinkou při aktualizaci aplikací pro iOS je zabudování podpory pro úložiště Dropbox. Pokud tedy využíváte toto úložiště, stačí jej propojit s aplikacemi mobilní sady Office pro iOS.

Android

U systému Android je situace poněkud odlišná. Pro telefony s tímto systémem již systém Microsoft Office existuje a můžete si jej stáhnout klasicky přes Google Play zde.

Pro tablety, kde je ale vytváření dokumentů mnohem pravděpodobnější, zatím sada Office dostupná není, ale to se také velice rychle brzy změní. Tato verze je již v plném proudu ve vývoji a měla by být k dispozici na počátku roku 2015. Zájemci o dřívější testování sady Office pro tablety Android se mohou přihlásit na této stránce.





Žádné komentáře:

Okomentovat