sobota 23. srpna 2014

Namixujte si skvělou výukovou prezentaci.

Aplikaci PowerPoint využívají pro tvorbu prezentací tisíce učitelů nejenom u nás, ale i na světě. Někteří jen pro tvorbu základních a jednoduchých prezentací, někteří mísí poskytnuté informace s interaktivními prvky a za některými propracovanými prezentacemi stojí často hodiny práce.

Také s každou novou verzí jsou do PowerPointu implementovány prvky, které usnadňují učitelům (při vytváření prezentací i samotném prezentování) práci. Vzpomeňte si např. na tvary SmartArt, vkládání videa z YouTube, exportování prezentace do videosouboru nebo zobrazení prezentujícího. To vše (a mnoho dalších) jsou funkce, bez kterých by se učitel při tvorbě nápadité prezentace těžko obešel.

PowerPointu však po dlouhou dobu chyběla větší možnost interaktivity. To se dalo sice vyřešit např. doplňky jako jsou Mouse Mischief nebo Interactive Classroom,ale jejich vývoj byl již ukončen a nejsou s poslední verzí PowerPointu 2013 kompatibilní. V této poslední verzi se ale můžete setkat s rozšířením nazvaným Office Store, který vám do aplikací sady Office umožňuje nainstalovat stovky dostupných doplňků, které mohou podstatným způsobem rozšířit funkcionalitu produktů. Záleží jen na vývojářích a jejich nápadech, jaké funkce se rozhodnou do aplikací Office doplnit.

Jenže úspěšná prezentace není např. jen o hlasovacích prvcích, ale i o vylepšených možnostech při tvorbě prezentace, při distribuci prezentace nezávisle na operačním systému nebo podrobné zpětné vazbě ohledně prohlížení prezentace. A to je to, co PowerPointu dlouho chybělo. Ano, čtete správně – chybělo. Již několik týdnů je totiž pro PowerPoint dostupný doplněk z dílny společnosti Microsoft, který se nazývá Office Mix a který všechny výše uvedené vlastnosti do PowerPointu dodává.

Office Mix si můžete po přihlášení stáhnout a nainstalovat na adrese mix.office.com, kde se nachází i galerie těch nejpovedenějších mixů. Proč je potřeba přihlášení a co všechno tento web nabízí, se dočtete na konci článku.

Po instalaci doplňku (je zapotřebí Office 2013 se Service Pack 1) se vám v PowerPointu vytvoří na pásu karet nová záložka MIX, která obsahuje všechny nástroje tohoto doplňku.


Record
Jeden z hlavních pilířů tohoto doplňku, který umožňuje do vámi (standardním způsobem) vytvořené prezentace doplnit hlasový komentář nebo vaše vlastní video z webkamery. To se hodí např. pokud vytváříte výukové prezentace, protože vám studenti mohou při výkladu nejenom slyšet, ale i vidět.
Po klepnutí na toto tlačítko se spustí speciální režim, ve kterém máte možnost do snímků vložit zvukový komentář nebo nahrávku z kamery, ale především jsou zde nástroje pro kreslení. Ne že by takové objekty nešly v PowerPointu vložit již dříve, ale zde je součástí prezentace zobrazení postupu kreslení jako takového, což má pro výklad některých problematik neocenitelný přínos.



Postupně si tak v tomto zobrazení můžete doplnit to, co potřebujete na každý jednotlivý snímek prezentace a následně se na něj přes tlačítko Preview Slide Recording podívat. Jakmile budete s výsledkem spokojeni, klepnutím na tlačítko Close se dostanete zpět do standardního prostředí PowerPointu.

Quizzes Videos Apps
Další důležitá součást MIXu, která umožňuje vkládat do prezentace interaktivní hlasovací prvky a to všech různých kombinací. Můžete zde vložit jak otázky s volnou odpovědí, tak vícenásobný výběr nebo otázky typu ANO/NE.

Vše probíhá v rámci již zmiňovaného Office Store, konkrétně se jedná o aplikace Lab Apps. Kromě těch hlasovacích zde ale najdete mnoho jiných a neméně zajímavých, namátkou např. obsah Khanovy školy, možnost vložit obsah jakékoliv webové stránky, Geogebru a mnoho dalšího.


Screen Recording
Tato volba slouží k zachycení dění na obrazovce nebo její části ve formě videosouboru, který je následně vložen jako objekt do PowerPointu. Pokud potřebujete v rámci prezentace vysvětlit např. nějaký postup nebo aktivitu v určité aplikaci, již nemusíte hledat specializované aplikace, ale můžete použít právě tuto funkci MIXu.

Snímek obrazovky
Funkce, kterou najdete již v „základním“ PowerPointu a slouží k vložení snímku obrazovky jako obrázku do prezentace.

Již všechny výš uvedené funkce dělají z MIXu velice užitečný doplněk a to nejen pro učitele a lektory, ale i pro širokou veřejnou.

V rámci MIXu se ale skrývá ještě jeden důležitý funkční pilíř, který pro někoho může být z toho všeho, co MIX umí, nejdůležitější a nejpřínosnější.

Jakmile totiž máte svou prezentaci naMIXovanou, je možné si ji přes tlačítko Preview přehrát v náhledu tak, jak se bude zobrazovat ostatním. A zde je právě ta obrovská přidaná hodnota. MIXem vytvořené prezentace můžete vyexportovat jako videosnímek, což není nic nového, ale hlavně je můžete nahrát pomocí tlačítka Upload do vašeho prostoru v rámci této služby (proto jste se zde na začátku pro stažení doplňku přihlašovali) a následně nasdílet všem bez ohledu na pohlaví, věk nebo používaný operační systém J

Pro lektory a učitele se jedná o dost podstatnou funkci, protože ne všechny platformy mají k dispozici nativní aplikace Office pro svá zařízení a díky tomu, že je vše převedeno do webového formátu, je problém různých platforem vyřešen. Stačí jen všem poslat odkaz na váš MIX.

Až budete mít prezentaci nahranou, je možné ji sdílet a to až ve čtyřech různých stupních oprávnění. Mimo to je možné ji rovnou z prostou vašich MIXů odeslat emailem odkaz na prezentaci, sdílet na Facebooku nebo Twitteru či ji přímo zakomponovat do webových stránek formou embed kódu.

Dostávám se k poslednímu důležitému bodu a tou je zpětná vazba na prezentaci. Jako autor prezentace máte totiž přístup k analytickým informacím z prohlížení. Můžete tak např. zjistit, jaký snímek si uživatelé prohlíželi nejdéle a který nejméně či se podívat na odpovědi z vašich hlasování a to včetně toho, že vidíte, kdo a jak odpovídal.


Jak je vidět z předchozích odstavců, poměrně nenápadný doplněk Office Mix toho do PowerPointu přináší opravdu mnoho a to zejména pro učitele, lektory a další profese, které se zabývají vzděláváním. Doplněk je stále ve fázi beta, proto můžeme očekávat, že se ještě některé funkce vylepší nebo dokonce přibydou nové. 

Žádné komentáře:

Okomentovat