pondělí 4. července 2011

Velká letní aktualizace služby SkyDrive

O webovém úložišti SkyDrive, které vám nabízí zdarma 25GB prostoru pro vaše data na Internetu jsme vám psali již několikrát. V těchto dnech Microsoft provedl několik zásadních i kosmetických změn v rámci této služby a ukázal, že služba SkyDrive je jedním z hlavních pilířů cloudové strategie.
Na co se tedy můžete těšit? Nový SkyDrive je zaměřen na nové vlastnosti a funkce moderních prohlížečů a je postaven na jazyku . Tato změna přispěla k velice výraznému nárůstu rychlosti při práci se soubory nebo obrázky. Velkou výhodou je, že vzhledem k tomu, že se jedná o webovou službu, není potřeba nic nastavovat, konfigurovat nebo instalovat – veškeré novinky vám jsou k dispozici okamžitě.
Rychlost
  • Byla zlepšena rychlost základních a nejběžnějších operací. Např. doba otevírání složek a fotoalb se snížila z cca 6-9 sekund na 100-300 milisekund. Dále také byla využita hardwarové akcelerace při prohlížení fotek.
  • SkyDrive je nyní založen na HTML5, takže zde můžou být zahrnuty prvky jako jsou: HTML5 Video, CSS3 a další, které zajistí, že rychlost prohlížení bude vysoká ve všech prohlížečích.
  • Bylo odebráno cokoliv, co by mohlo zpomalovat prohlížení, vývoj byl zaměřen na vytvoření graficky čisté stránky.
  • Pokud používáte Windows 7 a Internet Explorer 9, je možné připnout SkyDrive na hlavní lištu a vytvářet tak internetové dokumenty ve Wordu, Excelu, PowerPointu a OneNotu jedním kliknutím myši.

Navigace a prohlížení
Před tímto upgradem na nové funkce služby SkyDrive si uživatelé často stěžovali, že bylo obtížné se orientovat v různých webových adresách pro přístup k vašim datům (skydrive.live.com, office.live.com a photos.live.com). Často také nebylo na první pohled možné poznat, co je váš soubor a co je pouze soubor s vámi sdílený.

Výzvou tedy bylo vytvořit graficky a uživatelsky čistou stránku, na které naleznete všechny informace a soubory na jednom místě. Ve staré verzi SkyDrive jste kromě vašich souborů měli na stránce informace jako přehled naposledy zpracovávaných souborů, souborů s vámi sdílených a přehled aktivit na sociálních sítích a uživatelé si často stěžovali, že je takový návrh nepřehledný a že je potřeba poměrně dost kroků, např. pro vytvoření souboru apod. Proto bylo vše, co nebylo uživateli často používáno nebo by mohlo tento požadavek na design kazit, skryto.
Navíc, díky snaze o co nejrychlejší prohlížení byla odstraněna ze služby SkyDrive reklama.
Nový grafický návrh souborů je tedy mnohem více uzpůsoben klasickému pohledu ze systému Windows se sloupci s důležitými informacemi, což výrazně usnadní miliardě uživatelů Windows využívání této služby a zároveň je tak vyplněna celá oblast plochy prohlížeče tím nejdůležitějším – vašimi soubory.
Možná si někteří z vás říkají, že asi nebyl dobrý nápad odstranit pryč přehled naposledy zpracovávaných souborů nebo aktivit na sociálních sítích. Přehled posledních dokumentů samozřejmě odstraněn nebyl, byl pouze přesunut pod položku Rychlá zobrazení a stejně tak informace ze sociálních sítí – nyní je naleznete na live.com.

Fotografie a jejich prohlížení
Dalším z důležitých prvků, na které byl při vývoji kladen velký důraz, byla práce s fotografiemi a jejich prohlížení. Vždyť fotografie jsou často jediným typem dat, který už nikdy znovu nevytvoříte a nenahradíte a práce a jejich prohlížení by mělo být zábavou. Výsledkem vývoje je, že při otevření sekce se složkami s fotkami vidíte náhled alba s počtem fotografií a pokud si otevřete danou fotogalerii, fotografie vyplní celý prostor prohlížeče. Zejména u fotografií, které nemají stejnou velikost nebo poměr stran se tak jedná o velice efektní prohlížení ve formě koláže.

To vše je samozřejmě s výrazným zrychlením prohlížení oproti předchozí verzi SkyDrive. Při prohlížení náhledů fotek byla aplikována funkce nekonečného seznamu, takže už vaše webové galerie nejsou rozděleny na stránky, ale prostě a jednoduše, když se přiblížíte ke konci stránky, začnou se rychle načítat a zobrazovat další fotografie z této galerie. Všechny tyto funkce jsou možné díky zmiňovanému HTML5 a CSS3 přechodům, které jsou podporovány ve všech nejnovějších verzích moderních prohlížečů.


Dárek na závěr
Nebylo vás mnoho, ale pro některé uživatele se zdál omezující limit maximální velikosti jednoho souboru, který byl stanoven na 50MB. Přání uživatelů bylo vyslyšeno a limit jednoho souboru je nyní 100MB, takže je nyní SkyDrive vhodný pro zálohování i větších souborů bez nutnosti jejich rozdělení.
Vývoj služby SkyDrive samozřejmě neustále probíhá a v současné době je v plánu redesign prvků jako jsou: vytváření nového alba, nahrávání a přejmenování souborů či nastavení oprávnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat