pondělí 4. července 2011

Šetříme náklady a vypínáme hromadně PC

Téměř každý správce školních se musí vypořádat s omezenými prostředky na IT vybavení ve své škole. Proč ale jednou naopak místo toho, že půjdete za vedením školy s dalším požadavkem na nákup HW a SW nepřijít s nápadem, jak finance ušetřit. A nejenom finance, ale i čas. Řeč je o tom, jak vypínat centrálně a hromadně počítače ve své školní síti. Někteří z vás mají tento problém jistě vyřešen, my vám nyní ukážeme postup a nástroje, které jsou zcela zdarma a které vám zajistí, že každý den odpoledne se počítače vypnou a vy nebude muset obcházet učebny a sborovny a kontrolovat, zda učitelé a žáci počítače skutečně vypnuli. Nehledě na to, že tím eliminujete možné riziko požáru či poruchy PC, který by zůstal přes noc zapnutý v uzavřených skříňkách.
Existuje poměrně velké množství placených nástrojů, které toto vyřeší za vás. Ale už byla řeč o omezených prostředcích a proto si ukážeme, jak za pomocí zdarma dostupných nástrojů od Microsoftu toto zařídit. Bude nám k tomu stačit Plánovač úloh (Task scheduler), Poznámkový blok (notepad) a nástroj PSShutdown ze sady nástrojů PSTools. Ten si můžete stáhnout na této stránce. Myšlenka funkčnosti tohoto řešení bude taková, že v naplánovaný čas se spustí PSShutdown, který načte z externího souboru seznam počítačů pro vypnutí a tyto počítače vypne. Jak tedy na to:

1. Vytvořte si na počítači, který je ve vaší síti neustále spuštěný (například server) na disku složku např. ShutDown. Do ní rozbalte nástroje PSTools, jedním ze souborů je i psshutdown.exe.


2. V poznámkovém bloku si vytvořte ve stejném adresáři soubor např. computers.txt a do tohoto souboru zadejte názvy počítačů k vypnutí. Není nutné mít v souboru všechny počítače, ale je možné si například udělat soubor ucebnaA.txt a v něm mít pouze soubory z Učebny A, protože v ní končí výuka každý den ve 14:00. A pak budete mít připravený druhý soubor sborovny.txt, ve kterém bude seznam počítačů ve sborovnách a ty se budou vypínat např. až v 16:00.


3. Vytvořte si spouštěcí soubor, např. shutdown.cmd, do kterého zadejte následující příkaz:

cd /d "C:\Shutdown"
FOR /F %%i IN (computers.txt) DO psshutdown \\%%i -f -t 60

Tento příkaz zajistí přepnutí do požadované složky a načte ze souboru computers.txt seznam počítačů k vypnutí a uživateli dá 60 sekund k ukončení práce, po této době dojde k vypnutí počítače.


4. Nyní již stačí zajistit, aby se soubor shutdown.cmd spouštěl každý den v požadovaný čas. To zajistíte tak, že v Plánovači úloh vytvoříte novou úlohu, u které nastavíte, aby se spouštěla nezávisle na přihlášení uživatele.


A to je celé. Jak bylo napsáno, můžete si takhle rozkouskovat vaší školu/síť dle potřeby a každou učebnu či skupinu počítačů vypínat v jiný čas.

P.S.: Z vlastní zkušenosti radím, zkontrolujte si pořádně rozvrh vaší školy a pozor na odpolední vyučování či učitele, kteří ve sborovnách pracují do pozdních odpoledních hodin. Ale oni se vám už ozvou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat