pondělí 4. července 2011

Nové informace o Windows MultiPoint Server 2011

Na největší světové konferenci BETT 2011, která se konala minulý týden v Londýně, byla mj. představena i nová verze produktu Windows MultiPoint Server. Tato verze, nesoucí označení 2011, byla velice podstatným způsobem od předešlé vylepšena, a to zejména v oblasti pro běžné učitele, kteří tak dostávají možnost mít plnou kontrolu nad studenty a procesem výuky. U stánku s tímto produktem bylo vždy plno a na dotazech účastníků bylo vidět, že je o produkt velký zájem. Pojďme se na novinky v této verzi podívat….


O technologii multipoint jsme vám podrobněji psali již dříve v tomto článku. Připomeňme tedy jen, že se jedná o způsob, jak výrazným způsobem snížit výdaje na ICT i na spotřebu energie. Namísto 10 počítačů v jedné učebně vám stačí jen jeden, a ostatní tzv. zero klienti (bez OS, jedná se o lepší USB huby) využívají výkon této stanice. Učitel pak pomocí uživatelsky přívětivé správcovské konzole (která byla navržena primárně pro netechnické uživatele) má možnost plné kontroly nad všemi stanicemi včetně některých velice zajímavých operací.

Jaké tedy jsou novinky v této verzi?

  • Učitel má možnost ze své stanice vzdálené spouštět a uzavírat aplikace na klientech
  • Učitel má možnost promítnout svou obrazovku nebo obrazovku jiného studenta na ostatní klienty
  • Učitel má možnost zakázat přístup na vybrané internetové stránky
  • Učitel má možnost vzdáleně uzamknout všechny stanice
  • Učitel má možnost vidět aktuální náhledy obrazovek studentů

Pro IT pracovníky přijdou jistě vhod tyto novinky:

  • Podpora PS/2 zařízení při využití multipoint klientů, čímž se jednak navyšuje počet možných připojených klientů a jednak se tím otevírá možnost pro virtualizaci takového systému.
  • Podpora pro správu více multipoint serverů z jedné konzole
  • Podpora pro připojení LAN klientů, tj. i běžných PC, netbooků, notebooků, laptopů apod.
  • Možnost rozdělit pracovní plochu monitoru na dvě části, kdy každá část je určena pro jiného uživatele.

Windows MultiPoint Server 2011 je v aktuální chvíli ve fázi Release Candidate a tuto verzi si můžete zdarma stáhnout z webu Microsoft Connect a vyzkoušet. Finální verze pak bude dostupná během března letošního roku. Další informace můžete také nalézt na domovské stránce produktu nebo na oficiálním blogu.

Žádné komentáře:

Okomentovat