neděle 29. října 2023

Jak si pomocí AI vygenerovat test na libovolné téma z konkrétní stránky?

To, že si pomocí chatbotů jako je Bing a další můžete říct o vytvoření aktivit a nápadů do hodin, není zase tak nic nového. Stejně tak si můžete říct o vygenerování testu na určité téma. Jenže při takto obecně zadaném dotazu nemáte moc šanci ovlivnit, z jaké stránky (v tomhle případě Bing (bing.com/chat), založený na ChatGPT4) si informace vezme. A proto přijdou vhod následující tipy, jak to můžete ovlivnit. A také to, jak s vygenerovanými výsledky dále pracovat a upravovat je.

Všechny níže uvedené prompty nemusíte psát na klávesnici, ale lze je zadávat i hlasem, stačí využít ikonu mikrofonu nebo ve Windows 11 klávesovou zkratku Win + H, kterou můžete využít pro diktování hlasem v jakékoliv aplikaci.

A pokud vás zajímají další možnosti, jak Bing využívat, podívejte se na tento článek - O technologiích (nejen) ve školách....: Průvodce Bingem (nejen) pro učitele (klatovsky.cz).

Bing chat je dostupný pro všechny zdarma, učitelé s licencí Microsoft 365 A3/A5 mají dokonce verzi Bing Chat Enterprise, která kromě dalších výhod přináší z pohledu školy a práce se jmény žáků zásadní vlastnost - chatbot se na základě zadaných promptů dál neučí. 

1. Komplexní zadání promptu 

Pokud chcete určit, z jaké stránky si má Bing sáhnout pro informace, stačí tuto stránku uvést v zadaném promptu. Stačí mít zkopírovaný odkaz připravený, a použít ho. Většinou ale stejně pro ověření informace budete chtít stránku mít otevřenou, a tak asi častější bude druhý způsob.

2. Na základě otevřené stránky

Součástí prohlížeče Edge je i tzv. Edge Copilot. Je to nejrychlejší způsob, jak se dostat k Bing chatu pouhým kliknutím na modrou ikonu kopilota v pravém horním rohu. Tím si můžete na jakékoliv stránce rychle zobrazit Bing chat a ptát se ho na cokoliv, co souvisí nebo nesouvisí s otevřenou stránkou. Při prvním použití je nejprve ale potřeba povolit, že si kopilot může sáhnout pro obsah stránky - to provedete tak, že po otevření kopilota klepnete na tři tečky v horní části, vyberete příkaz Nastavení oznámení a aplikací a zapnete možnost Povolit Microsoftu přístup k obsahu stránky


Všimněte si, že ještě než se Bingu zeptáte na jakoukoliv otázku, udělá vám automaticky souhrn obsahu stránky.


Nyní jen stačí položit správně zadaný dotaz. Samozřejmě je možné v diskuzi dále pokračovat, říct si o výměnu některé z otázek, vygenerování dalších otázek apod. 




Pokud chcete, můžete v dotazování pokračovat na samotné stránce a otevřít si chat v jeho "plné" verzi, stačí klepnout v horní části kopilota na ikonu Otevřít odkaz na nové záložce. Jestli si necháte test zobrazený v základní formě je jen na vás, výsledek si můžete ihned pomocí ikon v pravé horní části odpovědi exportovat do Wordu, PDF nebo TXT. 


Pokud se vám výsledný formát testu nelíbí, můžete si říct o předělání do podoby tabulky.


A když je to v tabulce, stačí v horním pravém rohu klepnout na ikonu excelového souboru a využít jej tak, jak potřebujete (například pro úpravu do formátu importu do Kahoot a dalších nástrojů).

3. Na základě otevřeného PDF dokumentu

Vše výše uvedené neplatí jen pro otevřenou stránku, ale i pro PDF dokumenty a může mít klidně více jak 100 stránek, jak je vidět na tomto příkladu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat