pátek 15. října 2021

Výuka čtení, v Teamsech vše změní!

Asi každý pedagog se mohl v posledních měsících přesvědčit o tom, že Teamsy zdaleka nejsou jen nástroj na vyřešení online hodin se žáky. Stále více a více učitelů je denodenně používá jako nástroj pro podporu běžné prezenční, případně hybridní výuky a jednou z posledních novinek, která do Teams přibyla, je funkce, na kterou jsme v oblasti využívání počítačů ve výuce čekali poměrně dost dlouho - podpora při procvičování čtení psaného textu. A hned na začátek dodám, že s plnou podporou češtiny! Samozřejmě se ale nástroj Pokrok ve čtení dá skvěle využít i pro podporu výuky cizích jazyků. Kromě češtiny je podporováno pochopitelně i několik desítek cizích jazyků.

Asi vás nepřekvapí, že je tato funkce (podobně jako pro výuku programování) součástí Zadání. A to z toho důvodu, že daná funkce i automaticky žáka "hlídá", kontroluje jeho čtení a zobrazuje i výsledky. Ostatně nejlepší asi bude, když se na to rovnou podíváme:

1. V sekci Zadání daného týmu vytvořte nové zadání a vyplňte potřebné položky. V části Připojit vyberte položku Pokrok ve čtení.


2. Nahrajte do Zadání dokument ve formátu Word nebo PDF s úryvkem, který mají žáci číst. Po nahrání můžete zadat také počet pokusů a citlivost na výslovnost či zda má být součástí zadání i nahrávka studenta (student si pochopitelně musí tuto volbu zapnout také). Klepněte na Další, dokument je přiložen k zadání a přes tlačítko Zadat jej pošlete žákům. Tím je vše ze strany učitele hotovo a míček je na straně žáka.




3. Žák si otevře vytvořené zadání a klikne v položce Moje práce na název přiloženého dokumentu. Otevře se přípravné okno se zobrazeným počtem pokusů a nastavením mikrofonu a případně i kamery. Po stisknutí tlačítka Spustit může žák začít číst úryvek. Jakmile žák celý text přečte, stačí klepnout na tlačítko Přečteno, režim čtení se vrátí do předchozí obrazovky a pokud chce žák tento pokus odevzdat, stačí klepnout na Použít tuto nahrávku. Ta se nahraje do zadání a je možné ji standardním způsobem odevzdat.





4. To, co je tím zásadním ve využívání nástroje Pokrok ve čtení je fakt, že pochopitelně mezi žákem a pedagogem nekoluje jen samotná nahrávka, ale že Teamsy umí vyhodnotit, jak žák text přečetl. A kontroluje se toho poměrně hodně - od nepřesné výslovnosti a vynechaných slov, až po naopak slova vložená, která v textu nejsou. Učitel si může pochopitelně přehrát zvukový záznam (a případně podívat i na video), aby se ujistil ve správnosti ohodnocení a následně poslal zadání opravené zpět. 



3 komentáře:

  1. Krásný den. Pracuje tato funkce i s jiným jazykem? Angličtina, němčina,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, vždyť je to napsáno i v tom článku "Kromě češtiny je podporováno pochopitelně i několik desítek cizích jazyků."

      Vymazat
  2. Je to zajímavé, jen mám jazykový dotaz: Proč je v názvu interpunkční čárka?

    OdpovědětVymazat