pondělí 6. února 2023

Jak mít přehled o tom, co dělají v online prostoru vaše děti?

Každý z rodičů asi chce co nejbezpečnější prostředí pro děti, a to jak to fyzické, tak i to online. Často se můžete ale setkat s názory typu „já vůbec nevím, co to moje dítě na počítači dělá“ nebo „chtěl bych mít přehled o tom, kolik času na počítači/herní konzoli tráví, ale nevím jak“. A přitom řešení je relativně snadné a má ho téměř každý k dispozici – zdarma dostupný nástroj Microsoft Zabezpečení rodiny (Family Safety). Jedná se o online službu s propojením na počítače se systémem Windows, telefony s Androidem/iPhone a herní konzole Xbox. 

A co všechno je tedy možné vidět a hlídat a co můžete nastavovat?

  • Limity pro aplikace a hry (Windows, Xbox, Android)
  • Časové limity pro zařízení (Windows, Xbox)
  • Žádosti o prodloužení času u obrazovky
  • Souhrny aktivit v podobě webových přehledů nebo souhrnných e-mailů
  • Filtry pro aplikace, hry a weby

Výchozí stránkou pro službu Zabezpečení rodiny je tento odkaz: Microsoft Family Safety: Aplikace pro sdílení polohy a čas strávený u obrazovky | Microsoft 365. 

Abyste vše mohli maximálně využívat, je samozřejmě nutné nejprve vytvořit jednotlivé členy rodiny. Toho vytvoříte v části Vaše rodina pomocí tlačítka Přidat člena rodiny Může se samozřejmě stát, že dítě již účet Microsoft má, např. právě z Xboxu. Pak tedy není potřeba mu vytvářet nový účet, ale přidáte jej do vaší rodiny. K dispozici jsou dva typy oprávnění:

Člen rodiny a jeho oprávnění:

  • Podívat se na nastavení limitu času u obrazovky a využití času u obrazovky u dotyčného uživatele.
  • Filtrovat webovou aktivitu uživatele a nastavte mu věkové limity u aplikací a her.
  • Podívat se na aktivitu dotyčného na webu, v aplikacích a ve vyhledávání.
  • Zobrazovat si polohu členů rodiny na mapě a sledovat ji.
  • Požádat o více času u obrazovky nebo požádat o nákup v Microsoft Storu.

Organizátor a jeho oprávnění:

  • Podívat se na aktivitu člena rodiny v aplikacích, ve hrách a na webu, pokud se rozhodne sdílet aktivitu.
  • Nastavit filtry obsahu nebo limity pro dobu strávenou před obrazovkou.
  • Zobrazovat si polohu členů rodiny na mapě a sledujte ji.
  • Schvalovat nebo zamítat žádosti.

Logicky se tak nabízí nastavení, kdy rodiče jsou organizátoři a děti v roli členů. Následně stačí, když se s takto vytvořeným účtem přihlásí dítě do Xboxu, počítače s Windows nebo telefonem s Androidem (zde je nutné stáhnout aplikaci Microsoft Family Safety).


Poté již můžete nastavovat omezení a mít přehled o tom, jaké hry na zařízení hraje nebo kolik času na jednotlivých webových stránkách tráví. 

Jakmile kliknete na účet některého z dětí, otevře se jeho hlavní přehledová stránka, na které vidíte čas strávený na zařízení, jaké aplikace a hry otevíralo a kolik času s nimi trávilo, co hledalo na webech a případně i útratu za aplikace/hry.

V dolní části máte možnost toto protokolování zapnout/vypnout a nechávat si posílat i souhrnné týdenní e-maily s kompletním přehledem aktivit dítěte. 

Každou z výše uvedených části pak můžete jednotlivě rozkliknout a konfigurovat, případně si vybrat příslušnou položku z nabídky vlevo.

Doba strávená před obrazovkou – zde detailně vidíte rozpad stráveného času na jednotlivá zařízení a máte možnost zařízení vzdáleně zamknout (ve stylu „dnes si již hrál dost“). Na kartě Zařízení lze detailně nastavit, kolik času na jednotlivých zařízeních může trávit. Tento čas a rozvrh lze nastavit celkově na všechna zařízení najednou, nebo můžete například dát menší čas na herní konzoli, a naopak větší na počítač s Windows. 


V tomto okně se nachází také druhá záložka – Aplikace a hry. Zde je pro změnu možné nastavit limity na jednotlivé aplikace/hry, případně danou položku rovnou blokovat. 


Jak vidíte, omezení času a případných aplikací je věc poměrně snadná. 

Filtry obsahu - druhou hlavní částí Zabezpečení rodiny je pak také možnost mít přehled o tom, co dítě dělá na webu a hlavně opět mít možnost nastavit, co na webu může a co naopak ne. A samozřejmě mít o tom přehled. Filtrovat můžete nevhodné weby a hledání, a především můžete do seznamu přidávat, jaké weby může dítě navštívit a které naopak ne. Je na vás, zda se vydáte cestou přísnějších restrikcí a budete weby povolovat nebo se s dítětem domluvíte na nějakých kompromisech a pak na základě denních/týdenních reportů proberete výsledky jeho aktivity na webu. Důležité je, že pokud dítě potřebuje třeba kvůli studiu povolit web, který není mezi povolenými, dostanete ihned e-mail nebo notifikaci do mobilního telefonu, že dítě žádá o svolení a máte možnost ho na web vzdáleně ihned pustit. 


Jak bylo zmíněno, notifikace můžete dostávat i do mobilního telefonu, protože třeba při schválení návštěvy webu by nedávalo smysl, aby dítě čekalo, až se zrovna dostanete k přečtení daného e-mailu se žádostí o přístup. V mobilní aplikaci je možné samozřejmě vidět i všechny přehledy a mnoho dalších informací, které jsou vidět i na webu. 





A pokud máte placenou verzi balíčku Microsoft 365, máte i o něco lepší variantu Family Safety, která vás navíc třeba i upozorní, že dítě dorazilo do školy/domů apod. 

Žádné komentáře:

Okomentovat