středa 14. prosince 2022

Microsoft Designer - grafikem snadno a rychle (s pomocí AI)

Microsoft na podzim představil s podzimní verzí Windows 11 mnoho novinek a jednou z těch, která může podstatným způsobem změnit to, jak pracujete s grafikou, je právě Microsoft Designer. Historicky měl Microsoft několik aplikací na úpravu grafiky, tvorbu pozvánek apod., jako je třeba Publisher. Překvapivě mnoho typů grafiky se dá dělat i v samotném Wordu a PowerPointu, obzvláště, když je dostupných tolik šablon, které stačí jen využít. 

Ještě, než se dostanu k samotnému Designeru, zůstaňme u těch šablon. Ty asi většina z vás zná z aplikací Word, Excel nebo PowerPoint jako nabídku při spuštění těchto nástrojů. A nutno podotknout, že většina z nich prošla v poslední době velkým redesignem a jsou opravdu pěkné a využitelné. Jenže svět grafických výstupů není jen o těchto aplikacích, ale multimédia se dají vytvářet i v novém editoru videa Clipchamp nebo právě Designer. A tak se nabízí mít jedno místo, kde budou šablony pro všechny tyto aplikace na jednom místě a vy si jen tematicky zvolíte, co chcete vytvářet, typicky třeba něco s vánoční tématikou. A tím jedním místem je Create na adrese create.microsoft.com. Stačí zadat téma a již vám vyjedou šablony do PowerPointu, Designeru nebo Clipchampu.



A právě o Designeru bude dnešní příspěvek. Jedná se o nový grafický editor s moderními prvky a s možností vytvářet působivé koláže a výtvory s minimem úsilí. Jako zásadní funkcí nad rámec běžných grafických možností je pak očekáváné propojení s umělou inteligencí, konkrétně DALL-E 2 pro generování obrázků. Ale nejenom obrázků, ale i celých grafických konceptů.

Pokud jste v minulých týdnech nežili na jiné planetě, tak jste o tom museli slyšet. Namísto hledání vhodných obrázků v rámci vlastních galerií nebo fotobank prostě umělé inteligenci řeknete, co za obrázek potřebujete a zbytek necháte na ní. Výsledky jsou opravdu působivé, a hlavně - každý je originál a dá se vygenerovat to, co by třeba nikdy jako fotka ani vzniknout nemohlo, ostatně podívejte se na některé z následujících příkladů:





Aplikace jako taková se nachází na adrese designer.microsoft.com a zatím je do Designeru možné se přihlásit pouze soukromým účtem Microsoft. 

Po spuštění aplikace máte možnost zadat text do grafiky a zvolit vlastní obrázky ze zařízení, telefonu nebo již předchozí vygenerované pomocí AI. Případně je možné AI rovnou říci, co za obrázek potřebujete.

Chcete obrázek středověkého hradu na pobřeží? Žádný problém. Stačí zadat třeba "medieval castle with cliff and coastline photorealistic, wide angle, studio lighting" a výsledek je po pár vteřinách dostupný. Co třeba skupinu učitelů sedících před počítačem s efektem rozmazání? Taktéž záležitostí pár vteřin. Jen ti učitelé na obrázku neexistují, protože si je AI vymyslela. Příkladů použití DALL-E 2 je na internetu obrovské množství, někdy je však lepší se nechat překvapit a zkoušet různé kombinace. A uvidíte, že od žáků těch inspirací dostanete ještě mnohem více. Již vytvořené obrázky pomocí AI je pak možné opakovaně rychle použít ve vašem projektu.




Samozřejmě je možné začít i s prázdným plátnem a využít stovky předpřipravených šablon v rámci aplikace. Kromě doplnění vlastních objektů do šablon je možné vkládat a přidávat i různé tvary, fotky, ikony a mnoho dalšího. Když vytváříte pozvánky a podobné materiály, tak se asi neobejdete s textovými poli a i ty je zde možné samozřejmě vkládat. 






Váš výtvor je pak možné nechat vydesignovat do jednoho z předpřipravených stylů nebo si vše můžete upravit dle vlastní potřeby. Ať se jedná o průhlednost, vrstvení objektů na sebe dle potřeby nebo mnoho možností úprav textových objektů, fantazii se meze nekladou a je jen na vás, kolik práce a úsilí necháte na AI a aplikaci samotné a kolik času chcete tvorbě věnovat vy sami. 

Očekávanou funkcí je pak přímo publikování na Instagram, Facebook nebo LinkedIn či stažení grafického výtvoru do počítače nebo mobilu, a to skrze QR kód. 


Jak je vidět, i působivá grafika se dá vytvořit velice snadno a rychle, a tak se snad i vám bude nový Designer líbit a pomůže vám při přípravě různých typů grafických výstupů.

Žádné komentáře:

Okomentovat