pondělí 14. března 2022

Nástroje Microsoftu (nejen) v ukrajinštině - jak na to?

Nejen s ohledem na stávající situace je vhodné si připomenout, jakým způsobem můžete přepnout a využívat nástroje a služby Microsoft v cizím jazyce, není to nic těžkého a zvládne to opravdu každý:

1. Operační systém Windows

Do systému Windows si můžete rychle přidat jakýkoliv podporovaný jazyk a ten může mít uživatel nainstalovaný nezávisle na ostatních uživatelích. Pokud si tedy chcete přepnout systém Windows do ukrajinštiny, můžete tak udělat v Nastavení (Win + I) - Čas a jazyk - Jazyk a oblast - Přidat jazyk. Po odhlášení a přihlášení uživatele bude systém v novém jazyce. 

2. Office 365

Pokud si chcete do jiného jazyka přepnout celou službu Office 365, stačí po přihlášení na office.com klepnout na ikonu ozubeného kolečka a vybrat příkaz Změnit jazyk. V nově zobrazeném okně pak vyberte položku Jazyk zobrazení a nastavte si požadovaný jazyk. 





3. Teams

V případě, že chcete to jiného jazyka přepnout jen Teamsy, i to je možné. Stačí opět přímo v aplikaci Teams klepnout v pravém horním rohu na tři tečky a vybrat příkaz Nastavení. V nově zobrazeném okně si pak jen v dolní části vyberte, do jakého jazyka se chcete přepnout. 


A pochopitelně, pokud vám někdo pošle zprávu nebo příspěvek v cizím jazyce, je možné si jej nechat přeložit.


4. Aplikace Office

I samotné desktopové (nainstalované) aplikace Office si můžete rychle přepnout do jiného jazyka. Stačí v jakékoliv aplikaci (Word, Excel, PowerPoint) klepnout na Soubor - Možnosti a v části Jazyk klepnout na Přidat jazyk. Po nainstalování příslušného jazyka stačí aplikaci zavřít a při dalším spuštění již bude jazyk změněn.


5. Přeložení dokumentu

Aplikace Word (ale i Excel nebo PowerPoint) mají v sobě zabudovaný překladač textu. Díky němu je přeložení celého dokumentu hračka. Máte například nějaký školní dokument, který potřebujete pro určitou skupinu žáků v jiném jazyce? A je jedno, zda se jedná o školní řád nebo pracovní list. Za pár kliknutí jej máte celý přeložen. Stačí klepnout na kartu Revize, kde se nachází tlačítko Přeložit. Zde si pak jen můžete vybrat, zda se má přeložit vybraný text nebo rovnou celý dokument a to je vše.


6. Jak komunikovat cizojazyčně a v reálném čase?

Microsoft disponuje i nástroji, které umožňují překlad zpráv nebo dokonce hovorů. A to rovnou dokonce dvěma. 

Tím prvním je Skype, ve kterém si můžete po otevření aplikace otevřít kartu kontaktu a zde zapnout Překlad konverzace. Díky ní bude komunikace se studenty hračkou.



Tou druhou je aplikace Microsoft Translator. Ta může fungovat i jako skvělý skupinový komunikátor, ve kterém si každý komunikuje svým rodným jazykem, ale ostatní text vidí pochopitelně v jazyce svém. Stačí si vytvořit skupinu, zvolit jazyk, nasdílet kód nebo QR kód a bezproblémová diskuze může začít. 






Microsoft Translator je možné použít i ve webové verzi na adrese translator.microsoft.com, kdy konverzaci začne učitel v češtině a žák ihned v reálném čase vidí ukrajinský překlad. A pro ty menší žáky je možné zapnout rovnou i mluvený výstup překladu, takže žák v ukrajinštině slyší, co zrovna učitel česky povídá. 

Vlevo na obrázku vidíte okno učitele, vpravo žáka. Navíc na konci hodiny je možné si stáhnout kompletní textový přepis hodiny.


7. Jak na překlad webových stránek?

Součástí aktuální verze prohlížeče Edge na Windows 10 a 11 je i možnost přeložit textový obsah webové stránky do jiného jazyka. Stačí, když na webové stránce klepnete pravým tlačítkem a vyberete příkaz Přeložit do jazyka: Během chvíle je text přeložen a mohou jej použít jak vaši zahraniční žáci, tak i vy, když potřebujete přeložit nějakou stránku do češtiny.


Žádné komentáře:

Okomentovat