úterý 6. srpna 2019

Česká republika má vicemistra světa v PowerPointu 2016!

Minulý týden se v New Yorku konalo mistrovství světa v aplikacích sady Office, nazvané Microsoft Office Specialist World Championship. Pokud Vás zajímají další informace, najdete je na oficiální stránce akce. Na této akci mezi sebou porovnávají své dovednosti a znalosti stovky nejlepších studentů z celého světa, kteří jsou většinou vítězové různých národních kol a soutěží.


U nás takovou soutěží je Office Arena a právě vítěz ročníku 2019, Ondřej Cach ze SPŠE v Pardubicích, jel Českou republiku reprezentovat. Česká výprava však nebyla pouze Ondra, ale také i jeho kolega-student Marek ze Smíchovské střední průmyslové školy. Ta je dlouhodobě leaderem ve využívání certifikací Microsoft Office Specialist ve svém vzdělávacím procesu a soutěže se účastní dlouhodobě a nutno podotknout, že velice úspěšně. Například v roce 2013 si její student Jan Houžvička přivezl dokonce první místo, o čemž si můžete přečíst například zde.


Ondra, jakožto vítěz letošního i loňského ročníku Office Areny se i pod mým dohledem na akci velice pečlivě připravoval a v poslední fázi byl připraven natolik, že testy Microsoft Office Specialist 2016 skládal na 1000 bodů z 1000 možných. Nicméně skládání certifikací v klidu v testovací místnosti je zcela odlišně od napětí, tlaku a stresu, který na Vás působí při samotném finále.

Studenti si mohou vybrat, v rámci jakých kategorií budou chtít soutěžit a na tu se pak pečlivě připravují. Pro letošní ročník byl v nabídce Word 2013, Excel 2013, PowerPoint 2013, Word 2016, Excel 2016 a PowerPoint 2016. Verze 2019/365 nebyly pro tento ročník dostupné z důvodu, že zkoušky na Word a Excel byly k dispozici až v červnu a PowerPoint uvolněn pro veřejnost až během samotné akce. Příští rok však tyto verze samozřejmě součástí budou a přibude i jedna nová, týmová kategorie.

Časově je na samotný test stejná doba, jako na klasickou certifikační zkoušku Microsoft Office Specialist, tedy 50 minut. Ale úkolů, které během nich musí studenti zvládnout, je mnohem více. I Ondra nestihl všechny testové otázky, což ho asi stálo první místo a potvrdil, že z pohledu přípravy se měl víc zaměřit na práci pod časovým stresem. Finálové testy pravděpodobně pracují se systémem "víš a tím pádem všechno zvládneš" nebo "nevíš, začneš hledat, kde daná funkce je a tím ztratíš drahocenný čas".

Jak již z názvu článku vyplynulo, Ondrovo obavy byly víceméně liché, protože druhé místo (navíc při jeho první účasti) je více než úžasný výsledek. A jak vypadalo samotné vyhlášení? Však se podívejte sami na následující video.



Studenti samozřejmě do New Yorku nejeli jen na 50 minutovou certifikaci, ale součástí celého mistrovství byl i doprovodný program, který se skládal z networkingových akcí až po zajímavé motivační a odborné přednášky. Na konferenci vystoupil (a na závěrečném ceremoniálu) mimo jiné i Anthony Salcito, viceprezident Microsoftu pro oblast vzdělávání a jeho přednáška byla opět více než zajímavá. A to i z důvodu, že byl v pro něj velice známém prostředí. Sám totiž pochází z New Yorku a v hlavním sále hotelu Marriot, kde se akce konala, v počátcích své kariéry v Microsoftu mnohokrát (i s Billem Gatesem) přednášel. Hotel je umístěn v samém centru New Yorku, na Times Square a vzhledem k tomu, že zejména v USA a v asijských zemí se tyto certifikace, potažmo celé mistrovství, těší velkému zájmu, byly informace o akci či o certifikacích promítány na jednom z největších billboardů na samotném Times Square!






Vítězové jednotlivých kategorií si odnesly velice hodnotné ceny v tomto pořadí:
1. místo - 7000 dolarů, Surface Laptop a další věcné ceny
2. místo - 3500 dolarů, Xbox One X a další věcné ceny
3. místo - 1500 dolarů, Surface Go a další věcné ceny
Nezbývá, než Ondrovi ještě jednou pogratulovat ke skvělému výsledku, reprezentaci sebe i České republiky a přát si, aby takových úspěchů bylo více. Ondro, díky!









Žádné komentáře:

Okomentovat