neděle 6. října 2013

Windows 8 aplikace (nejen) pro školství – 1.díl

Vítejte při čtení prvního dílu minirecenzí vybraných moderních aplikací pro systém Windows 8. V tomto seriálu vám v každém díle představím tři vybrané aplikace, které můžete v naprosté většině případů zdarma využít ve vašich školách pro zpestření a zefektivnění výuky. Na úvod tohoto seriálu je ale potřeba si nejprve něco napsat o typu aplikací ve Windows 8. Příchod tohoto systému dal totiž vzniknout novému typu aplikací, které se nazývají moderní, Windows Store nebo Windows 8 aplikace. Jejich společnými vlastnostmi jsou tyto prvky:

  • Můžete je snadno stáhnout v katalogu aplikací Windows Store
  • Zobrazují se na celou plochu obrazovky
  • Jsou uzpůsobené pro dotykové ovládání


Úvodní obrazovka katalogu aplikací Windows Store

Katalog aplikací Windows Store je centrální místo pro prohlížení a instalaci těchto aplikací. Již není potřeba někde složitě na internetu vyhledávat stránku pro stažení a instalační soubor, nemusíte volit typ instalace, místo, kam se má instalace provést apod. Stačí si jen ve Windows Store najít vybranou aplikaci, podívat se na obrázky, přečíst popis a případně i recenze ostatních uživatelů a pak jej kliknout na tlačítko Instalovat.

Do Windows Store se dostanete přes dlaždici Store v nabídce Start. Ve verzi Windows 8.1 byl Store oproti verzi ve Windows 8 poměrně dost přepracován a zpřehledněn. Mezi ty nejvýraznější změny patří zejména možnost okamžitého vyhledávání aplikací dle názvu, automatická instalace aktualizací nainstalovaných aplikací a především rychlý přístup do kategorií aplikací.

Zobrazení nabídky pro práci ve Windows Store

Po spuštění se vám zobrazí okno, ve kterém jsou zobrazeny doporučené aplikace. Všimněte si v pravém horním rohu pole pro vyhledávání aplikace. Pokud znáte její název, není nic snazšího, než ho sem vepsat. 

Druhou možností jak se rychle dostat k určitému typu aplikací je stisk pravého tlačítka myši (na dotykových zařízeních přejetí prstem od horního okraje směrem dolů), po kterém se vám v horní části okna zobrazí nabídka s možností rychlého zobrazení hlavní stránky či seznamu „vašich“ aplikací, tj. těch, které jste si pod svým uživatelským účtem stáhli. Pro stažení aplikací totiž potřebujete účet Microsoft, který je po rychlé registraci dostupný zcela zdarma. Výhodou je nejenom možnost přihlašování do systému Windows 8 s tímto účtem, ale především kompletní synchronizace veškerého nastavení a případně právě i nainstalovaných aplikací. Důležité je také zobrazení kategorií aplikací, kdy pro naše účely budeme využívat zejména předposlední kategorii Vzdělání. Po klepnutí na Vzdělání pak tedy vidíte následující obsah:
  • Nejnovější aplikace v této kategorii
  • Nejlepší placené aplikace v této kategorii
  • Nejlepší zdarma aplikace v této kategorii
  • Možnost procházet všechny aplikace v této kategorii

Obsah kategorie Vzdělání

Následně už záleží jen na vás, kolik času věnujete procházení aplikací, kategorií a vlastně celého katalogu aplikací Store. A protože při psaní tohoto článku je v kategorii aplikací přesně 6 585 aplikací, je pro vás připraven tento seriál recenzí těch nejlepších aplikací.

Obrazovka vybrané aplikace s možností snadné instalace

Protože jsou ale po instalaci systému Windows 8 (resp. Windows 8.1) již některé aplikace jeho součástí, podíváme se v tomto prvním díle na ty vestavěné, které by bylo určitě škoda při výuce nevyužít.

SkyDrive

Ukládání dat na internet je, ve spojení s mobilními telefony a tablety, které mají poměrně omezenou kapacitu vlastních úložišť, čím dal častější. Pak přichází ten pravý čas na uložení svých dat na bezpečné úložiště na internetu a tím je např. SkyDrive. SkyDrive nabízí každému uživateli zdarma prostor o kapacitě 7 GB s možností placeného rozšíření až o 200 GB. Výhodou je fakt, že po uložení dat na toto úložiště je možné se k takto uloženým souborům dostat z jakéhokoliv zařízení s přístupem na internet a v případě zcizení nebo ztráty zařízení ale o svá data nepřijdete. 

Práce se soubory na internetu nikdy nebyla snazší

Ačkoliv je v systému Windows 8.1 služba SkyDrive integrována poměrně hluboce i v desktopové části systému, zejména na tabletech je vhodnější využít tuto Windows 8 aplikaci. I pro běžného uživatele je práce s touto aplikace naprosto intuitivní, jedná se víceméně o odlehčenou verzi správce souborů s tím rozdílem, že zobrazovaná data jsou primárně uložena v zabezpečených datových centrech. Je možné vytvářet, editovat a mazat složky a stejně tak i soubory. 

Soubory můžete rovnou otevírat ve vybraných aplikacích, můžete ve svém úložišti pomocí tlačítka v pravém horním rohu vyhledávat či měnit náhled zobrazení. Veškeré změny, které zde provedete, jsou ihned promítnuty do vašeho úložiště a případně replikovány i na další připojená zařízení. Již odpadají problémy s různými verzemi souborů na USB flash discích apod. Výhodou je také snadné sdílení, takže učitel můžete večer v klidu domova si připravit na svůj SkyDrive složky a soubory a následný den si vybrané soubory studenti bez problému otevřou bez nějakého složitého kopírování na každé zařízení nebo přeposílání souborů emailem.

Cestování
Druhou aplikací, kterou můžete využít například při hodinách zeměpisu či angličtiny je aplikace Cestování. Dává vám možnost virtuální návštěvy tisíců měst po celém světě. U vybraného města se můžete podívat na zajímavé obrázky, mapy, měnový kurz, počasí a panoramatické prohlídky. Možná si říkáte, k čemu ta aplikace je, když všechny tyto informace na internetu si najdete taky. To je sice pravda, ale ne v takto integrované podobě, kde máte všechny informace pod jednou „střechou“. A navíc jak již bylo napsáno v úvodu, aplikace je plně uzpůsobena pro dotykové ovládání. Perličkou je pak velice efektní prohlížení panoramatických pohledů, které umí využít pohybové čidlo v tabletu a pokud si na tabletu takové panorama zobrazíte a následně se s tabletem pohybujete, vidíte to co byste opravdu na daném místě po otočení vybraným směrem viděli.

 
Úvodní obrazovka aplikace Cestování

Podrobné informace o vybraném místu

Zejména na tabletech je prohlížení panoramat velice působivé


Po spuštění aplikace se vám zobrazí doporučované místo, na které se můžete ihned podívat, ale podobně jako ve Windows Store či aplikaci SkyDrive, i zde máte možnost v pravém horním rohu zadat vlastní místo, na které se chcete podívat. A podobně jako v předchozích aplikacích, i zde si můžete zobrazit další příkazy po kliknutí na pravé tlačítko myši, případně přejetím prstu od horního okraje obrazovky.

Zprávy
Poslední představenou aplikací je aplikace Zprávy, která v jednom místě agreguje stovky deníků a jiných periodik. Ptáte se, k čemu může být taková aplikace pro výuku dobrá. Například do hodin angličtiny, kdy si na začátku každé hodiny mohou studenti přečíst aktuální vydání světových deníků, podívat se kromě učebnic i na „skutečnou“ angličtinu a navíc si každý přečíst článek o tom, co ho zajímá. A opět po zobrazení nabídky dalších příkazů máte možnost vybírat zdroj informací

Záleží jen na vás, jaký zdroj informací si vyberete


Článků k přečtení je opravdu mnoho, žáci budou vaše hodiny angličtiny milovat

Žádné komentáře:

Okomentovat