úterý 13. září 2011

Windows 8 představeny

Na právě probíhající vývojářské konferenci BUILD byl představen připravovaný operační systém Windows 8. Tohoto úkolu se zhostil samotný ředitel divize Windows a Windows Live – Steven Sinofsky. Z jeho úst zazněly věty o kompletním přetvoření Windows a vy se o jejich pravdivosti můžete přesvědčit v tomto článku.

Microsoft zde tedy představil systém Windows 8 včetně nových funkcí. Mezi ty nejzajímavější patří zejména tyto:

Dotykové rozhraní
  • Grafické rozhraní Metro – Microsoft tak nazývá svoje nové grafické rozhraní určené pro dotykové zařízení a umožňuje tak velice snadno ovládat tyto zařízení dotykem. Nicméně je v rozhraní Metro pracovat i za pomocí klávesnice a myši.
  • Vylepšené prohlížení Internetu – vestavěný prohlížeč Internet Explorer 10 poskytuje velice rychlé ovládání, které činí z webových stránek a aplikací jádro nových zařízení s Windows 8
Aplikace
  • Aplikace navržené speciálně pro rozhraní Metro vám usnadní přístup k informacím a jsou zobrazeny přes celý displej, takže není nutné se neustále přepínat mezi obrazovkami.
  • Aplikace mohou v systému Windows 8 v rámci bez problémů komunikovat přímo mezi sebou a tak není problém např. vybrat a poslat emailem fotky, které jsou např. na Facebooku, webové galerii Flickr nebo na vašem pevném disku.
  • Velkým posunem je pak další využití cloudových služeb společnosti Microsoft. Ve Windows 8 je možné pomocí služby SkyDrive synchronizovat vaše fotky, poštu, kalendář či kontakty a mít tak stejný obsah na všech zařízeních. K těmto datům se pak dostanete z jakéhokoliv internetového prohlížeče.
  • Všechny aplikace, které dnes bez problémů běží na Windows 7 vám samozřejmě poběží i na Windows 8.
Jádro systému
  • Windows 8 si vzaly z Windows 7 to nejlepší a přidaly další zajímavé funkce a vlastnosti. Dokonce i HW nároky jsou stejné či v případě operační paměti dokonce nižší, než u Windows 7. Windows 8 vám tak bez problémů poběží na stejném HW, jako běží Windows 7. Na konferenci byly Windows 8 představovány dokonce na netbooku s procesorem Intel Atom a 1GB operační paměti a vše běželo naprosto bez problémů.
  • Dalším vylepšením, na které běžný uživatel narazí je podstatným způsobem inovovaný Správce úloh a samotný Průzkumník. A také se nezapomnělo na čím dál populárnější využití dvou a více monitorů, jejichž nastavení a konfigurace je nyní mnohem intuitivnější.
Vývojáři
  • Při návrhu systému se myslelo kromě koncových uživatelů také na vývojáře (ostatně na jejich konferenci byly Windows 8 představeny poprvé veřejně). Jednou z největších změn je tzv. Windows Store, což si můžete představit jako jeden velký katalog aplikací a her, ve kterém můžete ihned zakoupit a stáhnout vámi hledanou aplikaci.Pro vývojáře tak bude mnohem snazší dostat aplikaci a hru k uživateli.
  • Další výhodou je rozšíření počtu programovacích jazyků, ve kterých mohou vývojáři pro Windows 8 aplikace programovat. A taktéž vývojáři počítačových her a aplikací využívající DirectX 11 budou mít programování o dost snazší.
Hardware
  • Windows 8 jsou navrženy jako jeden operační systém pro více zařízení najednou. Díky vestavěné podpoře procesorů ARM, 32-bitových, 64-bitových procesorů a dotykových obrazovek pracují Windows 8 bez problémů na obrovském počtu zařízení od 10 palcových netbooků a tabletů až po all-in-one zařízení s 27 palcovými displeji s HD rozlišením. Mimochodem, všech cca 5000 účastníků konference BUILD dostalo tablet Samsung s nainstalovanými Windows 8.
  • S nainstalovanými Windows 8 je možné se zařízením ihned pracovat bez zdlouhavého bootování. Díky vylepšenému řízení spotřeby a podpoře nových režimů napájení tak můžete být celý den online a připojeni na Internet.
Co nového Windows 8 přinesou již z předchozího textu víte (a není to všechno), tak se pojďme podívat na to, jak budou vypadat. Zobrazené obrázky představují zejména nové grafické rozhraní Metro určené pro dotykové zařízení, na klasických počítačích bude možné využít pochopitelně i standardní rozhraní, jaké znáte např. z Windows 7.









Žádné komentáře:

Okomentovat