středa 12. dubna 2017

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (256-260)

256.     Jak změnit grafický návrh prezentace?

Tvůrci aplikace PowerPoint se vám snaží neustálými novinkami zvyšovat komfort práce s aplikací a šetřit váš čas. Jednu z největších úspor času přinášejí v PowerPointu tzv. návrhy. Pomocí nich máte možnost okamžitě změnit u celé prezentace barevný motiv, včetně pozadí, nastavení formátování písma, odrážek, číslování nebo tabulek. Během několika sekund můžete kompletně změnit grafický vzhled vaší prezentace k nepoznání.
Jak se návrhy snímků používají?
1. Otevřete si prezentaci, u které chcete změnit motiv návrhu.
2. Klepněte na kartu Návrh a ze zobrazené galerie si vyberte libovolný motiv.
3. Motiv je okamžitě aplikován a vaše prezentace dostala zcela jiný vzhled.
 

257.     Jak nastavit přechod snímku?

Podobně jako lze nastavit efekty pro zobrazování objektů na snímku, umožňuje PowerPoint nastavit i několik efektů pro přechod mezi jednotlivými snímky. Přechody si lze představit jako animace, nicméně nikoliv pro objekty, ale pro celé snímky. Proto také velká většina možností nastavení u přechodů se konfiguruje velice obdobně jako u animací.
1.       Na pásu karet klepněte na kartu Přechody. Na této kartě naleznete galerii všech přechodů a základní možnosti jejich nastavení.

2.       Nabídka přechodů nabízí mnoho efektů. Ihned při zvolení jakékoliv položky se efekt přechodu snímku zobrazí v náhledu a přechod je aplikován. Nutno podotknout, že přechody také prošly výraznou změnou, dočkaly se vlastní karty a byly upraveny tak, aby vypadaly mnohem profesionálněji.
3. Přejete-li si tento přechodový efekt použít u všech snímků prezentace, abyste nemuseli přechod nastavovat u každého snímku zvlášť, klepněte na tlačítko Použít u všech, které najdete hned vpravo ve skupině Časování.

258.     Jak nastavit zvuk u přechodu snímku?

Při přechodu z jednoho snímku do druhého je možné podobně jako u animací objektů použít zvukovou kulisu. Zvuk lze nastavit na kartě Přechody ve skupině Časování rozevírací nabídkou Zvuk. Zvuku pro přechod snímku lze přiřadit pouze soubor ve formátu WAV.
 

259.     Jak nastavit dobu pro přechod na další snímek?


V pravé části skupiny Časování (viz minulý tip)můžete nastavit akci, při které bude přechod na další snímek proveden. Na výběr je Při kliknutí myší, nebo pomocí automatického časování (zatržítko Za), tj. po nastavení určitého počtu sekund od posledního zobrazeného objektu na snímku. V případě automaticky vedené prezentace, která se odvíjí jako „smyčka“ a po ukončení projekce posledního snímku začíná znovu od prvního snímku, je nutné použít právě volbu Za s nastavením tohoto intervalu.
Naopak prezentace, která je doprovázena mluveným slovem, nemůže přednášejícímu „utíkat“. Přednášející však také nemůže čekat, až prezentace dojde k danému snímku, proto je přechod snímků řízen právě lektorem (zde tedy volba Při kliknutí myší).

260.     Jak nastavit animaci objektu na snímku?

Efekt animace slouží k animování objektu v rámci jednoho snímku. Například po zobrazení snímku jako celku vám na něj může postupně přiletět i jeho obsah (tabulka, graf, textové pole, obrázek apod.). Animace jsou jedním z pilířů aplikace PowerPoint a je nutné zcela pochopit jejich funkci a význam a zároveň se s nimi naučit efektivně pracovat. Přidání animace na libovolný objekt je jednoduchý proces.
Postup při přidání efektu animace:
1. Klepněte na snímku na objekt, pro který chcete nastavit animaci.
2. Na pásu karet na kartě Animace ve skupině Animace rozbalte pomocí šipky dolů galerii animací.
3. Zobrazí se čtyři základní skupiny animací, z nichž každá sdružuje jiné typy efektů.

4. Vyberte požadovaný efekt (velice často bývá používáno Přilétnutí nebo Prolnutí ze skupiny Úvodní).

5. Efekt animace je k objektu přiřazen. Náhled použité animace je vidět již při jejím přidávání k danému objektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat