úterý 14. prosince 2021

Jak rychle vytvořit online dokument v Office?

Někteří uživatelé nedají na desktopovou verzi Office dopustit. Čím dál více uživatelů ale naopak dává přednost online verzím aplikací Office, které jsou dostupné zdarma na office.com A pokud často vytváříte online dokumenty v Office, mohou se zdát kroky pro otevření nového dokumentu poměrně zdlouhavé - spustit prohlížeč, zadat office.com, přihlásit se, klepnout na horní menu, vybrat Word, zvolit Nový dokument. Přitom existuje mnohem snazší cesta, jak soubory v aplikacích office vytvářet.


Stačí v internetovém prohlížeči (ve kterém máte uložený profil na office.com) zadat následující adresy:

word.new - pro otevření nového dokumentu Word

excel.new - pro otevření nového excelovského sešitu

powerpoint.new - pro otevření nové powerpointové prezentace

sway.new - pro otevření nové Sway prezentace


Výsledek např. prvního příkazu je vidět na následujícím obrázku:



úterý 7. prosince 2021

Jak v Teams hlasovat formou slovního mraku?

 O tom, že i v rámci schůzek lze efektivně využívat hlasování jsem vám psal již ve článku O technologiích (nejen) ve školách....: Jak při schůzce v Teams vytvářet ankety a hlasování? Pro tuto funkci se používá zjednodušený modul velice známé součásti Office 365 - Microsoft Forms. A právě do této funkce Teams/Forms nyní přibyla další zajímavá možnost a to hlasování formou slovního mraku. Většině učitelů ho není třeba představovat - jedná se o interpretaci výsledků ve formě poskládaných slov, kdy ta nejčastější odpověď je uprostřed mraku a je největší a ty méně častě jsou menší a v okolí. Jedná se o poměrně používanou a oblíbenou formu interpretace výsledků a nyní, díky aplikaci Teams, k ní mají opět všichni ještě blíže. Jak na to?

1. Vytvořte si naplánovanou schůzku a pozvěte na ní požadované účastníky. Je tak nutné učinit skrze položku Účastníci, aplikace nelze zatím přidávat do naplánovaných schůzek kanálu. Nicméně většina škol má stejně pravděpodobně vytvořené i skupiny jako 6.A, 8.B apod., takže pozvání celé třídy je víceméně stejně snadné.

2. Otevřete si vlastnosti schůzky a v horní části nabídky záložek klepněte na ikonu + a vyberte aplikaci Forms.


3. Vytvořte nové hlasování a z nabídky vyberte Hlasování slovního mraku


4. Vytvořte otázku a případně si vyberte dle potřeby možnosti sdílení výsledků či anonymního hlasování. 



5. Otázka je vytvořena, stačí pak počkat, až začne schůzka, být připojen skrze desktopovou aplikaci Teams a v horní části okna pomocí ikonky Forms spustit hlasování.


6. Následně stačí, aby účastníci schůzky začali vkládat své odpovědi a vám se před očima začne tvořit základ slovního mraku, jehož výsledky mohou (v závislosti na nastavení) vidět i účastníci schůzky. Anketu jako takovou můžete pochopitelně kdykoliv uzavřít, odstranit a nebo si i vyexportovat výsledky v XLSX formátu pro další analýzu v Excelu.