pondělí 13. února 2017

333 tipů pro Windows 10 (216-220)

216.     Jak nainstalovat novou tiskárnu?


Při pořízení nové tiskárny je téměř vždy tiskárna doplněna o instalační CD, které vás provede procesem instalace tiskárny, takže není zapotřebí instalovat tiskárnu ručně. Stačí propojit tiskárnu s počítačem (a i na to vás průvodce upozorní), zapnout (průvodce vám také řekne kdy) a postupovat podle dalších pokynů a tiskárna je ve většině případů bezproblémově nainstalována. Nicméně může se stát, že CD k tiskárně nemáte a je nutné nainstalovat tiskárnu ručně. To se provádí v Ovládacích panelech v panelu Zařízení a tiskárny. Zde v horní části okna je tlačítko Přidat tiskárnu, pomocí kterého se spouští průvodce instalací nové tiskárny. V prvním kroku si vyberete, zda chcete instalovat místní (nejběžnější způsob pomocí USB kabelu) nebo síťovou tiskárnu. V dalším kroku stačí vybrat port, ke kterému je tiskárna připojena (opět nejčastěji USB) a v posledním kroku je nutné vybrat ovladač a to buď ze seznamu nebo z disku s ovladači nebo z Windows Update. Ve Windows 10 je totiž v rámci Windows Update funkce, která umožňuje přes tuto službu stahovat i ovladače zařízení. Proto je také možné tiskárnu zkusit nainstalovat tak, že prostě jen připojíte tiskárnu k počítači, zapnete ji a Windows 10 pro ni naleznou a nainstalují nejvhodnější ovladač. Pokud by ani tato varianta nezabrala, je nutné navštívit web výrobce tiskárny a zkusit najít ovladač tam.

217.     Jak nastavit výchozí vlastnosti tiskárny?


Výchozí vlastnosti tiskárny jsou takové, které se použijí při tzv. rychlém tisku, kdy přímo z aplikace vyvoláte tisk bez dalšího nastavování. Nastavit si tedy takové výchozí vlastnosti, které využíváte nejčastěji je velkou úsporou času. Například pokud máte barevnou tiskárnu, ale většinou tisknete černobíle, je mnohem lepší nastavit černobílý tisk jako výchozí a jednou za čas před tiskem barevného materiálu ručně přepnout tuto vlastnost, než pokaždé přepínat ručně na černobílý tisk. Obdobně to může být např. s oboustranným tiskem a dalšími vlastnostmi tiskárny. Výchozí vlastnosti tiskárny nastavíte v Ovládacích panelech v panelu Zařízení a tiskárny. Zde klikněte pravým tlačítkem na tiskárnu, jejíž výchozí vlastnosti chcete změnit a v nabídce vyberte příkaz Vlastnosti tiskárny. Přepněte se na záložku Upřesnit a klikněte v dolní části na tlačítko Výchozí vlastnosti. Zobrazí se možnosti konfigurace tisku, jejichž nastavení bude považováno za výchozí. Nastavte tedy požadované změny a hodnoty a od příštího rychlého tisku budou použity tyto nastavení.



218.     Jak nastavit jinou výchozí tiskárnu doma a v práci?


Často se uživatelé při své práci setkávají s problémem, že mají nastavenou např. na notebooku výchozí tiskárnu, kterou používají v práci, ale po příchodu domů, kde mají samozřejmě tiskárnu jinou, musí při každém tisku vybírat tu domácí. Windows 10 mají funkci Tisk podle umístění, které vám umožňuje pro každou síť, ke které je počítač připojen (drátová či bezdrátová), nastavit jinou výchozí tiskárnu. Windows 10 pak po rozpoznání připojení do domácí sítě poznají, že mají jako výchozí tiskárnu nastavit jinou. Vše se provádí v okně Zařízení a tiskárny, které naleznete v nabídce Start.

Po kliknutí na některou z tiskáren se v horním okně zobrazí příkaz Spravovat výchozí tiskárny a po jeho spuštění se vám zobrazí okno, ve kterém pro každou síť, do které se připojujete, definujete výchozí tiskárnu. Pokud Windows 10 poznají připojení k jedné z definovaných sítí, automaticky nastaví příslušnou tiskárnu jako výchozí.

219.     Jak nastavit výchozí zařízení pro přehrávání zvuku?


V případě, že máte v počítači nainstalováno více zvukových karet (např. integrovanou na základní desce a samostatnou, pořízenou kvůli lepšímu zvuku), je dobré vědět, kde se v systému Windows 10 nastavuje, které karta bude jako výchozí pro přehrávání. Tato volba se nastavuje v Ovládacích panelech v panelu Zvuk. Zde na záložce Přehrávání jsou zobrazena všechna zařízení, která jsou k dispozici pro přehrávání zvuku. Klikněte pravým tlačítkem na to, které chcete nastavit jako výchozí a z nabídky vyberte Nastavit jako výchozí zařízení.
 

220.     Jak nastavit, kolik máte k počítači připojeno reproduktorů?




Pokud jste si k počítači pořídili nové reproduktory, např. v konfiguraci 5.1 (5 satelitů + 1 subwoofer), což je dnes standard pro domácí kino, je vhodné se systému o této změně zmínit a nastavit nový počet reproduktorů. Windows pak budou schopny mnohem lépe mixovat zvuk a zážitek z poslechu bude dokonalejší. Pokud by i přesto vám zvuk šel např. pouze z předních dvou reproduktorů, zkontrolujte správné zapojení reproduktorů a zkontrolujte i v aplikaci dodávané se zvukovou kartou, zda i v ní je správný počet reproduktorů nastaven. 

Někdy může být i problém v tom, že zdroj zvuku, který využíváte (film, MP3 písnička apod.) není nahrán v prostorovém zvuku, nicméně s tímto nedostatkem si dnes většina ovladačů kvalitních zvukových karet dokáže poradit a zvuk pošle do všech reproduktorů. Nastavení počtu zvuku se v systému Windows 10 provádí samozřejmě opět v Ovládacích panelech v panelu Zvuk. Zde na kartě Přehrávání vyberte, ke které zvukové kartě jsou reproduktory připojeny, a klikněte na ní pravým tlačítkem. Z nabídky zvolte Konfigurovat reproduktory. V zobrazeném okně vyberte, jakou konfigurací disponujete a klikněte na Další. V dalším kroku průvodce si můžete upravit konfiguraci tak, že můžete deaktivovat vybrané reproduktory a v dalším kroku můžete nastavit, jaké reproduktory jsou širokopásmové. Tím je konfigurace reproduktorů dokončena.

Žádné komentáře:

Okomentovat