pondělí 5. prosince 2016

333 tipů pro Windows 10 (166-170)

166.     Jak připojit počítač do domény?


Doménové prostředí se používá zejména ve firemním prostředí a je založeno na hlavních počítačích – serverech a běžných počítačích pro uživatele. Aby bylo možné snadno mezi sebou komunikovat, vzdáleně spravovat počítače, uživatelské účty apod., je nutné, aby všechny tyto počítače byly v doméně. Pokud potřebujete připojit počítač do domény, je nutné znát přesný název domény a mít uživatelské oprávnění pro přidání počítače do domény. Pak jen stačí kliknout v panelu Systém klepnout na položku Změnit nastavení, která se nachází ve skupině Nastavení názvu počítače, domény a pracovní skupiny.
Na kartě Název počítače klikněte na tlačítko Změnit, přepněte v dolní části tlačítko na Domény a zadejte celý název domény. Po chvíli se zobrazí okno pro zadání uživatelských údajů toho, kdo má oprávnění přidat daný počítač do domény. Pokud je vše v pořádku, zobrazí se okno Vítejte v doméně a po restartu počítače je již počítač připojen do domény a vy se můžete přihlásit svým doménovým účtem.

167.     Jak nastavit IP adresu počítače?


V mnoha situacích při nastavování nové sítě, při konfiguraci nového připojení nebo při testování jste nuceni nastavit ručně IP adresu vašeho počítače. Pro každého IT odborníka je samozřejmě toto věc snadná, ale co když je o takový úkon požádán začínající uživatel. Není se čeho bát, nastavit IP adresu, pokud vám někdo řekl na jakou hodnotu, je věc snadná. Stačí, když si v Ovládacích panelech otevřete panel Centrum sítových připojení a sdílení, v levé části kliknete na položku Změnit nastavení adaptéru a na vybraném síťovém adapteru kliknete pravým tlačítkem myši a vyberte příkaz Vlastnosti. Nyní jen stačí v seznamu položek dvakrát kliknout na tu se jménem Protokol IP verze 4 (TCP/IPv4). V nabídce je i protokol verze 6, což je nástupce protokolu verze 4, který řeší mj. nedostatek adres protokolu verze 4, pro domácí použití ale nemá zatím smysl se jím zabývat. Nyní jen stačí zadat poskytnuté hodnoty a kliknout na tlačítko OK. Naštěstí např. většina dostupných připojení k Internetu využívá k nastavení adres DHCP server, který se stará o přidělení IP adresy automaticky.


168.     Jak zjistit IP adresu počítače?


Mnohem častější situací ale může být, že naopak potřebujete zjistit, jakou má váš počítač IP adresu. Zde je ještě nutné navíc rozlišit, adresu jakého zařízení potřebujete zjistit. Jednu IP adresu má totiž většinou modem, pomocí kterého se připojujete k internetu. A pod touto IP adresou vás vidí celý svět. Druhou IP adresu má pak přímo síťová karta (drátová i bezdrátová) ve vašem počítači.
První typ adresy zjistíte např. na webové stránce http://whatismyipaddress.com/ (česky: jaká je moje IP adresa). To je ta, pod kterou vás vidí uživatelé internetu a bude se vám hodit např. když vám kolega bude chtít udělat zabezpečené připojení na FTP nebo do svého počítače apod.
Druhý typ adresy zjistíte tak, že v příkazové řádce zadáte příkaz ipconfig /all. Tento příkaz zobrazí všechny síťové adaptéry v počítači včetně kompletního nastavení IP adres. Zde si můžete ověřit, zda vám např. modem od poskytovatele přidělil pomocí protokolu DHCP adresu a pokud ano, tak jakou.

169.     Jak sdílet soubory mezi počítači?

Pro sdílení souborů mezi počítači je nejsnazší využít funkci Domácí skupina, jejíž vytvoření je popsáno v tipu č. Při vytváření této skupiny máte možnost nastavit, jaké složky, položky a zařízení budou sdílena a je tedy jen na vás, jaké soubory poskytnete ostatním uživatelům v síti.
Pokud ale chcete sdílet soubory mezi více počítači, které nejsou v jedné síti a mohou být od sebe i stovky kilometrů vzdálené, pak je možné využít např. sdílení souborů přes internet, případně jejich automatickou synchronizaci pomocí služby OneDrive, o které se pro změnu můžete dočíst v tipu č.

170.     Jak nastavit sdílení tiskárny?




Pokud chcete nasdílet tiskárnu i ostatním uživatelům v síti, je to možné provést dvěma způsoby. Prvním způsobem je možnost nasdílení v rámci vytvoření Domácí skupiny. Druhým způsobem je nasdílení samotné tiskárny. To provedete v panelu Zařízení a tiskárnyOvládacích panelech. Klikněte pravým tlačítkem myši na tiskárnu, kterou chcete sdílet a vyberte příkaz Vlastnosti tiskárny. Na kartě Sdílení povolte volbu Sdílet tuto tiskárnu a zadejte název sdílené tiskárny. Po kliknutí na tlačítko Použít bude tiskárna sdílena a ostatní uživatelé v síti budou moci tuto tiskárnu ze svých počítačů využívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat