pondělí 24. října 2016

333 tipů pro Windows 10 (136-140)

136.     Jak vytisknout pohodlně fotografie?


Pokud chcete pohodlně a s velkými možnostmi vytisknout fotografie v systému Windows 10 stačí je v Průzkumníkovi označit myší a kliknout na ně pravým tlačítkem myši. Následně ze zobrazené nabídky vyberte příkaz Vytisknout. Otevře se okno Vytisknout obrázky, kde máte možnost nastavit, jakou velikost budou fotky mít. Výhodou je, že například při vybrané velikosti 9x13 se automaticky na celý papír vytisknou fotografie čtyři, což znamená navíc i významnou úsporu papíru, než kdybyste tiskli každou fotografii zvlášť. Kromě velikosti fotografie máte možnost vybrat počet kopií, tiskárnu, formát a typ papíru a kvalitu tisku. Pokud chcete nastavit podrobnější vlastnosti tiskárny, stačí kliknout v dolní části na příkaz Možnosti a následně na Vlastnosti tiskárny.
 

137.     Jak naskenovat obrázek?


Postup, jak naskenovat obrázek se nedá zobecnit pro všechny případy, protože existují desítky a stovky typů skenerů, stejně tak jako existuje obdobný počet aplikací, které skenovaní umožňují. Některé z nich jsou dodávány společně se skenerem, některé je možné si stáhnout zdarma. Jednou z nich je i například pro někoho obyčejná aplikace Malování, která je součástí Windows. Nicméně mnohem větší komfort nabízí například i zdarma dostupná aplikace Fotogalerie z balíčku Windows Essentials. Po stažení, nainstalování a spuštění stačí v hlavní nabídce kliknout na položku Soubor a vybrat položku Import fotografií a videí. Dále již vás provede názorný a krátký průvodce, ve kterém si bude moci nastavit vše, co pro proces skenování potřebujete. Třetí možností ve Windows 10 je Nástroj Fax a skener, ve kterém se nachází v horní části tlačítko Nové skenování.
 

138.     Jak vytvořit snímek a výřez obrazovky?


Občas se může hodit, například při psaní různých typů prací, manuálů nebo při žádosti o pomoc s určitým problémem mít možnost vytvořit tzv. snímek obrazovky. Jedná se o obrázek, který zobrazuje přesně to samé, co v okamžik pořízení snímku viděl na monitoru i daný uživatel. Je totiž mnohem snazší poslat snímek obrazovky se zobrazenou chybou, než složitě a laicky vysvětlovat, jaký problém s počítačem máte. Windows 10 mají v sobě zabudovaný nástroj pro vytváření snímků obrazovky, nazývá se Výstřižky a naleznete jej v nabídce Start. Po jeho spuštění se zobrazí malé okno, pracovní plocha zbělá a vy máte možnost pomocí myši vytvořit buď pouze výřez části obrazovky (např. nechcete ukazovat, jaké ikony máte na ploše, když se problém týká jen konkrétní aplikace) nebo snímek celé obrazovky. Oblast, kterou chcete vyříznout, zvolíte po kliknutí na šipku dolů u tlačítka Nový.
 

139.     Jak vytvořit záznam z dění na obrazovce?

Ve Windows 10 je zcela nová funkce, která umožňuje zaznamenat dění na obrazovce. A to jak v podobě „pouhého“ snímku obrazovky, tak i v mnohem sofistikovanější podobě a tou je forma videozáznamu. Stačí, když při spuštěné jakékoliv aplikaci zmáčknete klávesovou zkratku Win+G. Otevře se okno s potvrzením, zda se jedná o hru, což v tomto případě vždy povolte a následně zobrazený panel vám již dává možnosti pro snadné nahrání videozáznamu dění na obrazovce nebo vytvoření snímku obrazovky.
 
Pro vytvoření snímku obrazovky nejsou potřeba žádné speciální HW požadavky, ale pro možnost záznamu videa je potřeba, aby počítač měl některou z těchto grafických karet.
AMD: AMD Radeon řady HD 7000, HD 7000M, HD 8000, HD 8000M, R9 nebo R7.
NVIDIA: GeForce řady 600 nebo novější, GeForce řady 800M nebo novější, Quadro řady Kxxx nebo novější.
Intel: Intel HD Graphics 4000 nebo novější, Intel Iris Graphics 5100 nebo novější.


140.     Jak nahrát video z videokamery?


Jestliže máte na videokameře záznam např. z dovolené a chtěli byste jej převést do počítače, máte několik možností:
·         S lepšími videokamerami je dodáván i software pro stažení videa z kamery do počítače a někdy i software pro základní úpravu a tvorbu videosnímků

·         Pokud takový software nemáte, každá lepší aplikace pro střih a tvorbu videa má v sobě tuto funkcionalitu zabudovanou a to i např. Movie Maker, který je součástí zdarma dostupného balíčku Windows Essentials. V této aplikaci stačí kliknout po připojení kamery k počítači (nejčastěji pomocí USB konektoru) na tlačítko SouborImportovat ze zařízení.  Zobrazí se okno se zařízeními, ze kterých je možné video importovat, vyberte si, co se má importovat a dále postupujte podle pokynů průvodce.

Žádné komentáře:

Okomentovat