pondělí 3. října 2016

333 tipů pro Windows 10 (121-125)

121.     Jak používat aplikaci Budíky a hodiny?

Aplikaci Budíky využijete zejména na tabletu a mobilních zařízení, ale možnosti dalšího využití jsou opravdu široké. Aplikace je rozdělena do 4 hlavních záložek – Budík, Světový čas, Časovač a Stopky.
O funkci budíku se asi nemá cenu dlouze rozepisovat, protože dělá přesně to, k čemu je určen. To na záložce světový čas už je toho mnohem více. Ihned vidíte, ve které části světa je aktuálně den nebo noc a můžete si pomocí tlačítka se symbolem + přidávat na mapu další města. Časovač můžete využít jako odpočítávací funkci pro jakoukoliv aktivitu a stejně tak fungují i stopky. U časovače je výhodné to, že nemusí být pouze jeden, ale můžete si jich vytvořit a pojmenovat více a to opět pomocí tlačítka +. A podobné je to i u stopek, které umí měřit i mezičasy.
 
Využití aplikace je opravdu pestré a to ať pro osobní využití, tak například i ve školách v rámci výuky zeměpisu (světový čas), odpočítávání do konce písemné práce nebo při běhání na tělocviku,

122.     Jak používat aplikaci Zprávy?


Pokud si chcete na jednom místě zobrazit zprávy z celého světa a z různých oblastí vašeho zájmu, je tato aplikace pro vás to pravé. V levé nabídce se nachází položky Domů, Oblíbené, Videa a další, díky kterým už můžete provádět základní filtraci zpráv. V horní liště se pak nachází záložky pro další filtraci jako jsou Sport, Finance, World, Technology a další. Již nemusíte procházet desítky webů, díky aplikaci Zprávy snadno a rychle vidíte, co se aktuálního děje.
 

123.     Jak používat aplikaci Počasí?

Aplikace pro zobrazení aktuálního počasí ale i jeho předpovědi patří vždy mezi ty nejpopulárnější. A tak není divu, že součástí systému Windows 10 je také. Při prvním spuštění si stačí jen vybrat místo, které chcete, aby se zobrazovalo jako výchozí a již se můžete kochat přehledným grafickým zobrazením všemožných dat. V levé části pak máte možnost si nechat zobrazit průběh počasí v minulosti a zobrazit a spravovat vaše další oblíbená místa. A pokud si přidáte aplikaci počasí jako aktivní do nabídky Start, uvidíte předpověď i bez nutnosti otevírání celé aplikace.

124.     Jak používat aplikaci Mapy?

Podobně jako počasí, tak i mapy jsou jednou z těch aplikací, která nesmí chybět na žádném mobilním zařízení. Aplikace Mapy vám umožňuje se detailně podívat na mapu celého světa, ať již v klasickém nebo satelitním zobrazení. Samozřejmostí jsou takové funkce, jako jsou vyhledávání, správa oblíbených míst apod., nicméně hodně využitelná bude například i funkcionalita hledání tras, čímž se vám vlastně do ruky dostává navigační aplikace, která je dostupná zcela zdarma. Kromě klasického ovládání pomocí myši se bez problémů ovládá i dotykem a využít ji tak mohou např. i školy pro výuku zeměpisu apod.

125.     Jak si stáhnout mapy pro použití offline?



Mít aplikaci mapy jako navigaci je určitě skvělá věc, ale i když je rozšíření pokrytí signálem internetového připojení čím dál větší, vždy se najdou místa, kde pokrytí nebude dostupné nebo bude, ale v požadované kvalitě. A dost často to může být právě na místě, kterém se potřebujete nějakým způsobem navigovat. Proto aplikace Mapy umožňuje si předem stáhnout vybrané mapy zemí předem pro použití i v offline režimu. Stačí, když v aplikaci klepnete na ikonu ozubeného kola v levém dolním rohu a klepnete na tlačítko Stáhnout nebo aktualizovat mapy. Následně jen v novém okně klepněte na Stáhnout mapy a vyberte si, jakou zemi si chcete stáhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat