pondělí 23. května 2016

333 tipů pro Windows 10 (26-30)

26.     Jaké jsou jednotlivé funkce Centra akcí?


Jak již z názvu vyplývá, Centrum akcí v sobě sdružuje nejčastěji prováděné akce, které na svém zařízení děláte. Není tak potřeba otevírat položky v Nastavení nebo Ovládacích panelech, vše je možné udělat rovnou. Druhou, zásadní funkcí je zobrazení upozornění od různých aplikací napříč celým systémem. Pojďme se tedy na ně společně podívat.

Režim tabletu – pokud zařízení disponuje dotykovou obrazovkou, je možné pomocí této položky aktivovat režim tabletu, který uzpůsobí prvky systému tak, aby lépe odpovídaly ovládání pomocí dotyku. V případě, že se jedná o konvertibilní zařízení, u které ho je možné odpojit klávesnici, tak se tento režim po odpojení aktivuje automaticky.
Připojit – slouží k připojení bezdrátových zvukových a video přenosových adaptérů. Tato funkce se nejčastěji používá pro připojení k adaptérům s technologií Miracast, která slouží pro bezdrátový přenos obrazu a zvuku.
Poznámka – poměrně často je potřeba si na počítači dělat rychlé poznámky. Někteří z nás k tomu využívají Poznámkový blok či podobné aplikace. Ve Windows 10 je však tato funkce spojena s aplikací pro poznámky přímo určenou – s aplikací OneNote. Jakmile tedy kliknete na tento příkaz, spustí se aplikace OneNote a vy si tak rychle můžete udělat vlastní poznámku. Výhodou je, že OneNote veškeré poznámky synchronizuje online s úložištěm OneDrive a tak jsou tyto zápisky pro vás dostupné na jakémkoliv zařízení, kde je internetový prohlížeč nebo aplikace OneNote.
Všechna nastavení – zobrazí nové prostředí pro nastavení a konfiguraci systému. Oproti systému Windows 8 se ve Windows 10 zde nachází mnohem více položek a funkcí, nově např. Windows Update a další.
Spořič baterie – aktivuje úsporný režim na zařízení s baterií, která v případě potřeby umožňuje prodloužit její výdrž. Ve výchozím nastavení je tento režim aktivován automaticky, pokud kapacita baterie klesne pod 20 %.
Síť VPN – slouží pro snadné a rychle připojení k virtuální podnikové síti (VPN)
Umístění – vypíná nebo zapíná možnost rozpoznání umístění zařízení. To se může hodit například v aplikacích pro práci s mapu, počasím nebo pro vyhledávací funkce.
Režim v letadle – umožňuje vypnout všechny bezdrátové adaptéry, takže použití tohoto zařízení bude i v letadle bezpečné.

27.     Jak změnit zobrazená nastavení v Centru akcí?

Výše uvedené příkazy jsou tím základním, co vám systém Windows 10 po čisté instalaci nabídne. Je ale možné, že některá z nich budete používat méně často nebo dokonce vůbec. Pak je tu tedy možno vybrané rychlé přístupy k nastavení přeskupit tak, aby více odpovídaly vašim potřebám. Stačí, když v Centru akcí klepnete na položku Všechna nastavení a přejdete do položky Systém – Oznámení a akce. Zde si pak již můžete dle svých potřeb upravit, jaké čtyři základní příkazy budou v prvním řádku matic jednotlivých nastavení.

28.     Jak změnit upozornění, která se budou v Centru akcí zobrazovat

Ve stejném místě jako v předchozím případě je pak možné upřesnit, od jakých aplikací chcete nechat zobrazovat v Centru akcí upozornění. Pokud například často pracujete s poštou, pak si můžete například vypnout právě toto upozornění a nechat si tak prostor pro jiné aplikace.

29.     Jak rychle přistupovat k systémovým nástrojům?


V systému Windows 10 můžete velice rychle přistupovat k pokročilým systémovým nástrojům pro upřesnění konfigurace systému. Stačí, když klepnete pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a zobrazí se tato nabídka. V případě potřeby je možné ji vyvolat i pomocí klávesové zkratky Win+X.

































30.     Jak přesunout hlavní panel?



Hlavní panel se zástupci, ikonami otevřených aplikací a oznamovací oblastí nemusí být vždy umístěn na dolní hraně obrazovky. Pokud jej chcete přesunout nahoru, doprava nebo doleva, stačí jej chytit levým tlačítkem myši na volném místě panelu a přetáhnout na požadované místo. Pokud by vám tento postup nefungoval, ujistěte se pomocí stisku pravého tlačítka myši na volné části panelu, že nemáte aktivní funkci uzamknutí panelu.

Žádné komentáře:

Okomentovat