úterý 24. ledna 2012

Microsoft a jeho free security nástroje


Microsoft nejen pro školy nabízí několik zcela zdarma dostupných a zajímavých řešení pro bezpečnost vašich počítačů a celé školní sítě a to jak pro proaktivní zabezpečení, tak pro řešení nenadálých situací. Jelikož jsou tyto nástroje relativně málo využívané nebo o nich dokonce někteří správci ani neví, rozhodli jsme se vám udělat takový malý přehled těchto aplikací.

Microsoft Security Compliance Manager
Tento nástroj vám poskytuje centralizované místo pro správu bezpečnostních funkcí a nastavení. Můžete si tak například prohlédnout, jaká nastavení jsou na daném počítači aktivní, můžete si přečíst bezpečnostní příručky k nejběžnějším produktům, importovat a exportovat GPO zálohy nebo porovnávat bezpečnostní nastavení více počítačů navzájem.

Microsoft Baseline Security Analyzer
O MBSA jsme vám již několikrát psali a zřejmě vám nebude takovou neznámou. Jedná se o utilitu, která vám umožní provést analýzu počítače, identifikovat chybějící aktualizace a upozornit na případné bezpečnostní hrozby. Můžete provést analýzu jednoho nebo více počítačů najednou.

Microsoft Security Assessment Tool
Nástroj známý také pod zkratkou MSAT je něco jako interaktivní dotazník, který se vás zeptá na několik informací o vaší škole, síti, infrastruktuře, používaných aplikací nebo přístupu lidí k IT prostředkům a na základě vašich odpovědí vám zobrazí podrobný report. Pokládané otázky i nabízená doporučení jsou mj. založena na standardech ISO 17799 and NIST-800.x.

Microsoft Safety Scanner
Nástroj Microsoft Safety Scanner na vyžádání provede kontrolu počítače a pomůže vám odstranit viry, spyware a další škodlivý software. Funguje spolu s vaším stávajícím antivirovým softwarem.
Platnost nástroje Microsoft Safety Scanner vyprší 10 dnů po jeho stažení. Abyste mohli znovu spustit kontrolu s využitím nejnovějších definic škodlivého softwaru, musíte si nástroj Microsoft Safety Scanner znovu stáhnout a spustit. Nástroj Microsoft Safety Scanner nenahrazuje používání antivirového programu, který poskytuje trvalou ochranu.

Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru systému Microsoft Windows
Tento nástroj prověří, zda počítač není napaden infekcí způsobenou konkrétním rozšířeným škodlivým softwarem (včetně virů Blaster, Sasser a Mydoom) a pomůže odebrat případnou zjištěnou infekci. Společnost Microsoft vydává aktualizovanou verzi tohoto nástroje každé druhé úterý v měsíci.

Windows Defender
Program Windows Defender je bezplatný program, který umožňuje udržet si produktivitu díky ochraně před automaticky otevíranými okny, zpomalením výkonu počítače a před hrozbami zabezpečení, které souvisejí se spywarem a dalším nežádoucím softwarem.

Microsoft Security Essentials
Pomocí programu Microsoft Security Essentials se můžete chránit před viry, spywarem a jiným škodlivým softwarem. Poskytuje ochranu v reálném čase určenou pro počítače v domácnostech a malých firmách.
Microsoft Security Essentials je bezplatný* program navržený tak, aby ho bylo možné snadno nainstalovat a používat. Protože pracuje nepozorovaně a efektivně na pozadí, nebude vás vyrušovat a nebudete si muset dělat starost s aktualizacemi.















Žádné komentáře:

Okomentovat