středa 25. ledna 2017

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (201-205)

201.     Jak zkopírovat formát z jedné buňky na druhou?

Pokud máte v Excelu vytvořenou tabulku, která je určitým způsobem naformátována a chcete tento formát použít i na jiném místě v sešitu, v jiné tabulce, slouží k tomu příkaz Kopírovat formát, který naleznete na kartě Domů ve skupině Schránka. Stačí, když označíte buňku, z níž se má formát zkopírovat, a klepnete na příkaz Kopírovat formát. Excel zkopíruje formát a vytvoří z kurzoru myši jakýsi štětec, kterým můžete přetřít jinou buňku nebo oblast tak, aby vypadala stejně, jako ta původní.
 

202.     Jak ovládat Excel pomocí klávesnice?

Také aplikaci Excel lze ovládat pouze pomocí klávesnice, i když je to velice nepohodlné a nepraktické. Stačí v Excelu stisknout klávesu levý Alt a u každého příkazu na pásu karet se zobrazí klávesa reprezentující klávesovou zkratku pro vykonání daného příkazu.

203.     Jak uložit list jako nový sešit?

Někdy se může hodit mít možnost uložit vybraný list ze sešitu jako samostatný nový sešit -  máte-li například listy se soukromými údaji a data pro veřejnost máte na posledním listu a právě obsah pouze tohoto listu chcete někomu předat. Provedete to tak, že klepnete pravým tlačítkem myši na vybraný list a vyberete příkaz Přesunout nebo zkopírovat. V zobrazené nabídce v horní části vyberte z nabídky položku Nový sešit a v dolní části vyberte, zda chcete list do nového sešitu přesunout nebo pouze zkopírovat.

204.     Jak zobrazit vzorce místo výsledků?

To, že Excel při výpočtech v tabulkách namísto vzorců zobrazuje výsledky, je pro většinu z nás samozřejmé a ani se nad tím nepozastavujeme. Nicméně existuje v Excelu možnost, jak nechat namísto výsledku zobrazovat pouze vzorce. To se hodí např. při výuce Excelu apod. Stačí, když v nabídce SouborMožnosti ve skupině Upřesnit si naleznete položku Zobrazit možnosti pro tento list a zaškrtnete volbu Zobrazit v buňkách vzorce namísto vypočtených výsledků. Od této chvíle se namísto výsledků budou v daném listu zobrazovat namísto výsledků vzorce.

205.     Jak aplikovat změnu formátu na více listů najednou?


Představte si situaci, kdy máte v sešitu více listů a na každém listu např. v buňkách A1:D7 máte tabulku. A na všech listech v sešitu byste chtěli změnit a sjednotit formát těchto tabulek. Stačí, když na prvním listu označíte požadovanou oblast, označíte v dolní části aplikace všechny další záložky listů (pomocí klávesy Ctrl a levého tlačítka myši) a poté buď ručně, nebo na kartě Domů ve skupině Styly aplikujete požadovanou změnu formátu. Změny provedené na prvním listu se díky označení i listů ostatních projeví všude.

Žádné komentáře:

Okomentovat