pondělí 19. září 2016

333 tipů pro Windows 10 (111-115)

111.     Kde je Windows Movie Maker, Windows Mail apod.?


Již s uvedením operačního systému Windows 7 společnost Microsoft přišla s novou vizí doplňkových nástrojů a aplikací. V dřívějších verzích systému Windows jste se mohli setkat s nástroji typu Outlook Express, Windows Mail, Windows Movie Maker apod. což již od Windows 7 neplatí. Všechny tyto aplikace a některé další se staly součástí zdarma dostupného balíčku Windows Essentials. Výhodou je mnohem snazší vývoj těchto aplikací, protože již nejsou součástí operačního systému a mohou se vyvíjet zcela nezávisle. Pokud tedy chcete využívat program Movie Maker, stačí si stáhnout balíček Windows Essentials. Oproti předchozím verzím navíc tato verze aplikace Movie Maker obsahuje velké množství novinek a vylepšení.


112.     Jak napsat ve Windows 10 dopis?


Nejpoužívanější aplikací na světě pro psaní dokumentů je bezpochyby Microsoft Word. Jelikož se ale jedná o samostatný a placený produkt, který je nutné pořídit zvlášť (nejčastější v rámci sady Microsoft Office), nemusí být na všech počítačích nainstalován a k dispozici. Nicméně již standardně je součástí instalace operačního systému Windows aplikace s názvem WordPad, která slouží jako jednoduchý textový editor.
 


113.     Jak vložit speciální znak nebo symbol?


Pokud potřebujete do textu vložit speciální symbol nebo znak, který nenajdete na klávesnici a neznáte pro něj klávesovou zkratku, je možné využít nástroj Mapa znaků. Ve velké nabídce těchto znaků si můžete nalézt ten požadovaný, vybrat jej a zkopírovat jej do schránky. Jednoduchým vložením ze schránky (Ctrl+V) jej pak vložíte do libovolné aplikace dle vašich potřeb. Ve stavovém řádku mapy znaků také naleznete pro většinu z nich klávesovou zkratku. Pokud některý symbol používáte často, je efektivnější se naučit příslušnou klávesovou zkratku, než jej neustále přes mapu znaků kopírovat a vkládat.

114.     Jak si ve Windows 10 něco nakreslit?


Malování patří mezi nejznámější a nejpoužívanější grafické editory na světě. Na světě snad neexistuje uživatel systému Windows, který by si alespoň jednou nezkusil v Malování něco nakreslit. Již v předchozí verzi Windows tato aplikace prošla zejména grafickou revolucí a dostala nové ovládání pomocí pásu karet.
Po spuštění se zobrazí prázdná plocha pro kreslení obrázku a dvě karty – Domů a Zobrazení. Na kartě Domů naleznete všechny grafické nástroje, které je možné využít pro kreslení obrázku, a tak zde máte možnost práce s daty ve schránce (Vyjmout, Kopírovat, Vložit), základní operace s obrázkem (výběr, výřez, změna velikosti a otočení), využití grafických nástrojů pro kresbu (tužka, barevná výplň, text, guma, kapátko, lupa), výběr stylu štětce, využití pestré nabídky geometrických tvarů, změna tloušťky čáry a pochopitelně i barev. Většina z vás asi nepovažuje Malování za nějaký pokročilý nástroj pro kreslení obrázků, ale když se na tuto problematiku podíváte s odstupem, zjistíte, že tam moc funkcí pro základní kresbu nechybí. A jako důkaz se můžete podívat na desítky klipů na serveru YouTube a žasnout nad tím, co je všechno možné v „obyčejném“ Malování nakreslit.
Po nakreslení obrázku je možné jej pochopitelně také uložit, a to v nabídce Soubor. Výchozím formátem Malování je soubor PNG. Kromě toho je možné v nabídce Soubor vytvořit nové kreslící plátno, obrázek vytisknout nebo do Malování něco naskenovat. Pokud máte v Malování nakreslený nebo otevřený nějaký povedený obrázek, je možné jej v nabídce Soubor rovnou nastavit jako pozadí pracovní plochy.


115.     Jak si zadarmo volat s přáteli?


V době, kdy je velká penetrace počítačů a připojení k Internetu je také možné si po Internetu volat s přáteli a to zcela zdarma. Nástrojů a programů, které toto umí je několik, mezi nejrozšířenější patří Skype. Nutno podotknout, že všechny tyto aplikace jsou dostupné zdarma a kromě volání umožňují i chatování, posílání souborů a další. Stačí, aby oba uživatelé měli nainstalovaný vybraný program, byli v něm přihlášeni a měli reproduktor/sluchátka a mikrofon. Skype patří společnosti Microsoft a také to byla jedna z prvních aplikací, kterou je možné stáhnout jak v desktopové, tak Windows Store verzi.



Žádné komentáře:

Okomentovat