středa 15. června 2016

Microsoft Classroom se představuje

V poslední době do zdarma dostupné služby Office 365 pro školy přibylo mnoho nových funkcí. Mezi tu nejvýraznější patří bezpochyby Microsoft Classroom – snadné a efektivní řešení toho, jakým způsobem zajistit komunikaci se žáky, práci se soubory, zadávání úkolů, jejich hodnocení či správu školních akcí.


Microsoft Classroom toto vše spojuje v jeden funkční a provázaný celek, který je snadno využitelný a dostupný v hlavní nabídce aplikací a služeb v Office 365. Tuto nabídku po přihlášení do Office 365 zobrazíte klepnutím na tlačítko v levém horním rohu.


Jako první krok je pochopitelně nutné vytvořit novou třídu a to klepnutím na tlačítko New Class.



Následně se v pravé části okna zobrazí panel, ve kterém je zapotřebí zadat název nové třídy, automaticky dochází ke kontrole, zda již třída s takovým názvem není vytvořena.

Jakmile je třída vytvořena, je potřeba do ní přidat nové studenty, případně i učitele. Studenty přidáte pomocí tlačítka Add student


Studenty můžete vyhledávat na základě jména, příjmení nebo emailové adresy a po přidání se pochopitelně zobrazí v seznamu studentů. Dle potřeby tento postup opakujte, aby seznam studentů ve třídě odpovídat skutečnosti. 



V tu chvíli je třída vytvořena a připravena pro aktivaci. Tu provedete pomocí tlačítka Activate.




Zřejmě nejčastější operací bude zadávání nových úkolů, což provedete na kartě Assignment pomocí tlačítka New assignment. Stačí vyplnit termín splnění, detailnější popis a všimněte si, že úkol může být zadán i více třídám najednou.


Opět dle potřeby zadejte úkolů kolik potřebujete, všechny se budou přehledně zobrazovat v seznamu a to jak ty aktivní (pod záložkou In Progress), tak i ty dokončené (pod záložkou Completed). Všimněte si, že kromě úkolů můžete přidávat i rychlá oznámení a to v pravé části okna.


Další vlastností, kterou určitě oceníte, je možnost ohodnocení odevzdaného úkolu a to v jeho detailech. Hodnocení probíhá pomocí stupnice 0-100


Součástí třídy ale samozřejmě nejsou jen zadané úkoly, ale také konverzace, kalendář aktivit, sdílené soubory nebo sdílený poznámkový blok a to ve formátu záložek, jak je vidět na obrázku.


V kalendáři jsou automaticky vidět zadané úkoly, případně dle potřeby je možné přidat další události. 


A podobné je to i s dokumenty.


Prostředí Microsoft Classroom je snadné a efektivní pro práci, na jednom místě vidíte aktuální zadané úkoly i napříč třídami (v levé horní části položka Assignments) ze které máte přístup jak přímo k hodnocení, zadávání rychlých oznámení, kalendářům, konverzacím, sdíleným poznámkovým blokům nebo souborům.





3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Jen tak dál. Držím Microsoftu palce, aby byly jeho cloudové služby funkční a použitelné jako Google Apps. Office 365 má stále co dohánět. Koukám, že tento web neběží na službě MS, ale je postavený na produktu Blogger od Googlu.

    OdpovědětVymazat
  3. Na rozdíl od ostatních aplikací viditelných na prvním obrázku, které se nám na naší škole přidaly automaticky, se Microsoft Classroom v nabídce zatím neobjevil. Je proto něco třeba udělat, nebo jen počkat?

    OdpovědětVymazat