středa 7. května 2014

333 tipů a triků pro Microsoft Office 2013 (14.díl)

66.     Jak je to s licencí obrázků?

Čím dál více se při vytváření a publikování materiálů hlídá a ověřuje, zda máte pro použití obrázků a dalších audiovizuálních děl oprávnění pro jejich využití a např. i následné sdílení. Pokud vkládáte obrázky z vašeho počítače, víte sami nejlépe, z jakého zdroje obrázek pochází. Jestliže ale vkládáte obrázek z online zdroje, je to již složitější.


Klipart z Office.com – z tohoto zdroje můžete obrázky v dokumentu použít i pro komerční účely, s výjimkou toho, kdy by obrázek tvořil primární obsah dokumentu.

Hledání obrázků Bingem – v tomto případě se prohledává celý Internet a jak již sami asi tušíte, zde nastává trochu problém. Naštěstí ale Microsoft v tomto ohledu vymyslel sofistikované řešení a to takové, že se jako první hledají obrázky dostupné pod licencí Creative Commons, která ve většině případů umožňuje při správném citování (zdroje a autora), obrázek použít. V případě, že by vyhledávání obrázků pod licencí Creative Commons nenašlo požadovaný obrázek nebo se vám žádný nelíbil, je možné toto filtrování vypnout a  to klepnutím na tlačítko Zobrazit všechny výsledky hledání na webu. V tom případě se nehledí na původ obrázku a je následně jen na vás, jak s daným materiálem následně naložíte. Obecně by se ale takový materiál neměl používat pro komerční účely a neměl by se dále sdílet.

67.     Jak si přiblížit obrázek?

Kromě klasického přiblížení zobrazení pomocí lupy v pravém dolním rohu aplikace, moc možností (v klasickém rozložení) nemáte. Nicméně v režimu pro čtení je integrována další novinka a tou je právě možnost přiblížit si libovolný grafický objekt. Stačí na něj dvakrát poklikat a obrázek se zvětší. Pokud by vám i takové zvětšení bylo málo, je možné u něj ještě v pravém horním rohu klepnout na ikonu lupy a přiblížit si jej ještě více.

68.     Jak změnit styl vloženého obrázku?

Word umožňuje provádět na vloženém obrázku mnoho úprav. Jednou z nich je i změna stylu obrázku. Stylem obrázku se rozumí jeho oříznutí, ohraničení, stínování a přidání efektů. Abyste nemuseli všechny tyto operace dělat ručně, Word má připraveno mnoho stylů pro rychlé použití. Tato funkce je ve Wordu často využívána a dokáže s obrázkem provést úpravy téměř profesionálního vzhledu.


Postup při změně stylu je následující:
1. Označte obrázek – klikněte na něj levým tlačítkem myši.
2. Na kontextové kartě Formát ve skupině Styly obrázků klikněte na rozevírací šipku.
3. Z nabídky stylů si jeden vyberte a klikněte na něj.
4. Styl je aplikován. 

69.     Jak otočit obrázek?     

Obrázky, tvary, WordArt a další objekty vložené do dokumentu lze i otáčet. Postup je velmi jednoduchý.
1. Klikněte na objekt, který chcete pootočit.
2. Klikněte na kolečko nad obrázkem a tlačítko myši držte stisknuté.
3. Pohybujte myší ve směru požadovaného otočení.
4. Pusťte tlačítko myši.

70.     Jak nastavit obtékání textu okolo obrázku?

Obtékání grafických objektů je naprostou nutností u každého textového editoru. Asi těžko si lze představit na stránce plné textu obrázek, který by nebyl obtékán. Word nabízí poměrně širokou škálu různých způsobů obtékání textu, včetně toho, kdy text může být buď nad, nebo pod grafickým objektem.
Word nedělá rozdíl mezi obtékáním obrazce nebo obrázku. Vše, co je grafickým objektem, je možné nechat obtékat, a to několika způsoby.

1. Klikněte na grafický objekt, který má být obtékán.
2. Na kontextové kartě Formát ve skupině Uspořádat si pomocí příkazu Zalamovat text vyberte požadovaný způsob obtékání.  Případně můžete klepnout pravým tlačítkem myši na vybraný obrázek a z kontextové nabídky vybrat příkaz Zalamovat text, kde se vám následně zobrazí stejný seznam možných zalomení. Posledním způsobem je označení obrázku a klepnutí na zobrazenou ikonu u pravého horního rohu obrázku.


Žádné komentáře:

Okomentovat