pátek 15. května 2020

Surface Go 2 - první česká recenze

Je to již nějaký pátek, co jsem recenzoval Surface Go první generace - Jaký je první Surface Go v ČR? - a tak tu po čase máme druhou generaci, která se v mnohem liší - záleží ale na variantě Surface Go 2, které si pořídíte, nicméně nepředbíhejme.

Surface Go se od začátku staví do první linie zařízení Surface, jak z pohledu ceny, tak z pohledu velikosti (a výkonu). To však nemusí nutné být špatně, protože menší a levnější zařízení mají v mnoha oblastech svůj smysl. Ať se jedná o menší "doprovodný" tablet/notebook na cesty nebo lehké zařízení pro malé ruce žáků ve škole. A těch scénářů samozřejmě je mnohem více.

Co se nezměnilo, jsou rozměry, zpracování a funkcionalita samotného tabletu. Velikost zůstala naprosto stejná jako u předchozího modelu (245 mm x 175 mm x 8,3 mm), co se ale změnilo, je velikost obrazovky. Jak je to možné - asi tušíte, zmenšily se rámečky okolo displeje. Je to sice jen malý krok pro člověka...protože velikost displeje samotného narostla z 10 na 10,5 palců, ale na malém zařízení je každý centimetr navíc sakra vidět. S navýšením velikosti displeje lehce narostlo i rozlišení (z 1800 x 1200 na 1920 x 1080) a zvýšila se i jemnost displeje (z 217 PPI na 220 PPI). Co je na displeji pořád tak úchvatného je barevné podání. To vám možná nepřijde, pokud zařízení používáte samotné, ale jakmile ho dáte do srovnání s dalšími zařízeními v podobné cenové hladině, ten rozdíl je vidět na první pohled. Displej jako takový je stálo multidotykový (zvládne až 10 doteků najednou) a je na něm ochranné Gorilla sklo třetí generace.



 

Druhá věc, která prošla poměrně velkou změnou, je nabídka procesorů. U první generace byl dostupný pouze jeden model Intel 4415Y a při některých aktivitách mu lehce docházel dech (je potřeba si ale uvědomit, k čemu takové malé zařízení má primárně sloužit). Druhá generace Surface Go dostala do vínku hned procesory dva.


Tím prvním, základním modelem je Intel 4425Y, který přináší mírné navýšení rychlosti (z 1,6 Ghz na 1,7 Ghz) a generace (původní 4415Y je sedmá generace nazvaná Kaby Lake, 4425Y je osmá generace pojmenovaná Amber Lake).  Mírně rozdílná je také integrovaná grafická karta (HD 615 u staršího modelu, UHD 615 u novějšího). Ostatní parametry procesorů zůstávají neměnné a jak jsem psal, nemusí to být špatně.

Druhým modelem procesoru, který můžete vybírat, je m3-8100Y a to už je jiné kafe. Nárust výkonu je zde okolo 65 procent, což už je opravdu znát. Samozřejmě i na ceně, ale to je logické. A to i díky dvojnásobné velikosti cache paměti nebo turbofrekvenci až 3,4 GHz. Přitom i v té vyšší variantě je Surface Go 2 chlazený pasivně, bez větráků a tudíž provozován bez jakéhokoliv hluku. Na srovnání funkcí všech tří procesorů se můžete podívat třeba na této stránce Intelu. Nemá za mně cenu srovnávat a ukazovat si grafy z různých benchmark nástrojů, protože to cílovou skupinu tohoto zařízení asi nezajímá. Pokud bych to měl shrnout, tak základní model procesoru v Surface Go 2 bez problému splní to, co se od něj očekává - web, kancelářské aplikace, sledování videa, hraní Minecraftu: Education Edition, ale na pokročilý střih videa to samozřejmě ten nejlepší výběr nebude. Pokud chcete nejen na cestách mít dostatek výkonu i s rezervou, pracujete v mnoha záložkách najednou, vadí vám i sebemenší prodleva při práci, pak sáhněte po m3 verzi.


Pojďme se ale podívat teď na další vlastnosti a funkce, které z tohoto zařízení dělají to prémiové a které vám může v mnohém usnadnit vaše každodenní aktivity. Je důležité si tyto věci popsat, protože až budete vybírat zařízení do školy (ať již za "svoje" nebo v rámci různých evropských projektů), je potřeba se nenechat při výběru zlákat nejnižší cenou, ale předpokládám, že do školy ta zařízení pořizujete z důvodu, že chcete zvýšit digitální gramotnost nejen studentů, chcete přinést do školy něco nového a pomoci té digitální transformaci ve škole. Ano, ušetříte možná pár tisíc na jednom kusu zařízení, ale z pohledu možností smysluplného a efektivního využití a posunu školy ve využívání IT, se většinou moc neposunete a taková zařízení budou pro odučení povinných 64 hodin spíše k vzteku.


Začnu u hmotnosti - ta činí u základního modelu pouhých 544 gramů. Pokud zařízení ve škole mají být mobilní a mají sloužit jako mobilní učebna, mělo by tomu opravdu odpovídat. Z mnoha škol vidíme příklady toho, kdy si škola pořídila "běžný" notebook o hmotnosti okolo 1,5 kg a když pak paní učitelka chtěla využít zařízení na hodinu, přenést celkových 15 kg není zase tak snadné. Oproti tomu 10x Surface Go 2 v celkové hmotnosti 5,5 kg přenesete poměrně snadno. Celé tělo je opět tvořeno z příjemné slitiny hořčíku, což jen podtrhuje luxusní zpracování.

Druhou top vlastností jsou kamery. Nejenom, že Surface Go má pochopitelně přední i zadní (což pořád ještě nebývá standardem a jak pak chcete ve škole něco fotit, skenovat QR kódy nebo dělat fotoaktivity v přírodě), ale důležitá je jejich špičková kvalita. Což se (nejen) v tomto období může hodit. Obě kamery mají rozlišení 1080p a obraz z nich vypadá naprosto dokonale. V době, kdy mnoho notebooků a tabletu má základních 720p, to je obrovský rozdíl. Vedle "běžných" kamer jsou součástí i ty infračervené pro funkci Windows Hello (přihlašování pomocí skenu obličeje) a kdo jednou vyzkoušel, nechce jinak. Mimochodem, pro ty z vás, kteří se obávají o soukromí a rádi by u kamery viděli vestavěnou záslepku, abyste měli jistotu, že kamera není ať již omylem nebo záměrně zapnut - nenajdete ji. Proč? Protože bílá kontrolka vedle kamery značící její aktivitu je hardwarově spjata s kamerou jako takovou a kameru nelze zapnout bez aktivace této kontrolky.

A u funkcí k online komunikaci ještě zůstanu, protože Surface Go 2 zde má další novinku a jsou dva vestavěné mikrofony, díky kterým bude váš zvuk ještě čistší a přirozenější. Zabudované reproduktory s certifikací Dolby® Audio pak splní svou funkci taktéž na výbornou.


Co se také lehce zlepšilo je celková udávaná výdrž (na reálné testy bude potřeba si ještě počkat) a to z 9 na 10 hodin. Samozřejmě všichni víme, že reálná výdrž je oproti udávané téměř u všech výrobců nižší, nicméně počítejte s tím, že při běžné zátěži Surface Go 2 běžný denní školní rozvrh zvládne.

Z pohledu konektivity přibyla podpora WiFi ax, známé jako WiFi 6 a novější je i verze Bluetooth, tentokrát ve verzi 5.0.

Pokud budete Surface Go 2 využívat ve škole, pravděpodobně jej nebudete pořizovat pouze jako tablet, ale pořídíte si k němu i klávesnici (mimochodem se Surface Go 2 dostaly tři nové barvy). Vzhledem ke stejným rozměrům jsou klávesnice první a druhé generace kompatibilní, nicméně u té druhé je jedna příjemná novinka a tou je vestavěný magnet, který zajistí, že při zavřeném zařízení klávesnice a tablet u sebe drží. Jakmile klávesnici "odlepíte" od obrazovky (ne oddělíte fyzicky od tabletu), automaticky se Surface Go 2 probudí, zaktivuje se Windows Hello kamera (přihlášení přes sken obličeje) a jste během okamžiku přihlášeni do systému - velice příjemná novinka a zvyká se na ní hodně rychle.

Na těle Surface Go 2 najdete pochopitelně tlačítko pro zapnutí/vypnutí, změnu hlasitosti port Surface Connect pro připojení Surface Docku (první i druhé generace) a nabíjení, 3,5 mm audio konektor, konektor pro připojení Surface klávesnice a pod výklopným stojánkem pak najdete čtečku MicroSDXC karet.

Z pohledu příslušenství je pak možné k Surface Go pořídit kromě klávesnice samozřejmě i digitální pero Surface Pen, originální obal, ochranný "navlékací" obal s ochranou proti pádu, Surface Dial a další. Zde už je to jen na vašem způsobu využití a cenových možnostech. Zejména možnosti Surface pera a vůbec dotykové obrazovky ocenili v době online výuky ti, kteří je měli k dispozici. Školní online zdarma dostupná tabule Microsoft Whiteboard a její využití při hodinách bylo naprostou hračkou.

U stojánku se ještě chvíli zastavím, protože ten je jedním z hlavních pilířů Surface Go/Pro/X zařízeních a to již od počátku (tj. 7 generací zpět. Díky němu máte možnost si i bez dokoupení klávesnice či dalšího příslušenství polohovat tablet dle potřeby a to jak pro práci (psaní na virtuální klávesnici) nebo sledování filmů apod. Jeho návrh a zpracování je ověřeno léty praxe a na jeho přítomnost se opět zvyká velice snadno.


A ještě jeden konektor je potřeba popsat detailněji a tím je ten nabíjecí. Je totiž magnetický a to je naprosto geniální funkce. Z mnoha škol máme příklady toho, že při pořízení jiných značek tabletů (různých platforem) často jako první odchází díky velkému fyzickému namáhání právě nabíjecí konektor. Když si představíte, že každý den ho vysunete a zasunete a dost často ve spolupráci s dětmi, kteří jsou schopni s tím dělat opravdu psí kusy, není se asi čemu divit. A jak asi tušíte, s reklamací nepochodíte a oprava stojí u těchto tabletů téměř stejně jako nový. U počítačů Surface je díky magnetickému konektoru toto zničení téměř vyloučeno a i další situace - zakopnutí o nabíjecí kabel a vytrhnutí konektoru nebo shození zařízení na zem - je se Surface minulostí. Pro školy naprosto dokonalé, věřte mi.


Co zůstalo stejné je nabídka kapacit úložného zařízení a to 64 GB ve formě eMMC nebo 128 GB v podobě klasického SSD a pokud by vám náhodou kapacita nestačila, máte možnost ji rozšířit již zmiňovanou MicroSDXC kartou. Samozřejmostí je vestavěný TPM čip ve verzi 2.0 pro šifrování obsahu zařízení a tablet je dodáván se systémem Windows 10 v režimu S. Ten má zejména pro školní prostředí a méně zkušené administrátory své opodstatnění, pokud chcete, lze tento režim na kliknutí jednoho tlačítka opustit a získat tak klasické Windows 10 v Home verzi nebo jej povýšit na jinou licenci, kterou máte v rámci školy dostupnou.


Cenově se Surface Go 2 v České republice pohybuje okolo 13 000 za základní model (4/64/Intel 4425Y) a cca 17-18 tisíc za top model (8/128/Intel m3). Dá se předpokládat, že se během pár týdnů objeví akční nabídky prodejců, kteří se vejdou se základním modelem i klávesnicí do šablonové ceny 12800 Kč, tak jako tomu bylo v případě Šablon II.


Co napsat na závěr jako zhodnocení - nejedná se o revoluci (tu asi ani nikdo nečekal), ale evoluci doplněnou o poměrně velké množství příjemných novinek (větší displej, vyšší rozlišení a jemnost, delší výdrž baterie, lepší mikrofony a magnetická klávesnice). Již první řada Surface Go ukázala, že má na trhu své místo a pokud budete vybírat zařízení do školy, či pro scénáře, pro které jsou tyto menší tablety určeny, nekoukejte jen na co nejnižší cenu, protože ta by vás mohla i s ohledem na některé skvělé funkce a zpracování Surface Go 2 později docela mrzet. A pro ty náročnější z nás je skvělou možností i verze s procesorem m3, který bude i na cestách více než dostačujícím společníkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat