úterý 5. října 2021

Jak stáhnout a nainstalovat Windows 11?

Dnes, 5.10.2021, je ten den, kdy oficiálně vychází Windows 11 (a také Office 2021 a mnoho produktů z řady Surface). My se teď společně podíváme na to, jakým způsobem můžete na Windows 11 přejít.

Pro běžné uživatele bude situace následující - v rámci jednotlivých vln pro nasazení Windows 11 se na kompatibilních počítačích v následujících dnech a týdnech objeví možnost upgradu přímo skrze Windows Update. Je samozřejmě zapotřebí, aby váš počítač splňoval technické požadavky. Nicméně i tak se může stát, že se vám upgrade na Windows 11 nenabídne. Proč? Protože kromě technických požadavků Microsoft kontroluje i kompatibilitu s ovladači a případně i aplikacemi, které v počítači máte nainstalovány a pokud najde nějaký problém, vytvoří se tzv. safeguard hold, tj. pozastavení nabízení Windows 11 na váš počítač, dokud nebude problém vyřešen. 


Jak zjistit, že je váš počítač kompatibilní? Pomocí nástroje Kontrola stavu osobního počítače. Ten vám po instalaci zobrazí detailní informace a výsledek možného přechodu na Windows 11. Pokud máte od nástroje "zelenou", můžete si Windows 11 nainstalovat a buď počkáte, až se vám sám nabídne v rámci Windows Update, nebo pokud se nemůžete dočkat a patříte mezi tzv. early adopters, máte možnost přejít na Windows 11 hned dnes, tj. v den vydání. 



Možnosti pro instalaci máte v základu tyto:

1. Stažení Pomocníka pro instalaci systému Windows 11 - a následně pomocí kroků v průvodci a výběrem toho, jak bude upgrade postupovat a co všechno chcete zachovat, můžete na Windows 11 přejít. Podmínkou je licence na Windows 10 a nainstalovaná verze Windows 10 alespoň 2004 a 9 GB volného místa na disku.


2. Vytvoření instalačního média pro Windows 11 - tento průvodce pro změnu slouží pro vytvoření spouštěcího instalačního USB média pro čistou instalaci na vašem počítači, případně pro instalaci na jiném počítači.





3. Poslední možností je stažení čistého ISO souboru, se kterým si můžete naložit dle potřeby a slouží zejména pro technické správce, pro hromadné instalace apod. 

Důležité je, že veškeré tyto možnosti jsou v den vydání dostupné a to na jedné stránce - Stažení systému Windows 11. Vyberte si tedy možnost, která vám vyhovuje nejvíce a užijte si Windows 11.

Žádné komentáře:

Okomentovat