středa 9. prosince 2020

Tak a je to tady! Skupinové místnosti (breakout rooms) v Teamsech!

Po této funkci od jara, zejména s nástupem distanční výuky, čekalo mnoho pedagogů. Čekání je u konce a tak se můžete těšit ve vašich Office 365, resp. Teams i vy. A tak se pojďme podívat na to, jak se se skupinovými místnostmi pracuje, ať je umíte ihned používat. Není to totiž nic těžkého. Aby byla funkce dostupná, je potřeba mít aplikaci Teams ve verzi min. 1.3.00.24755

1. Základem je samozřejmě online schůzka, ať již okamžitá nebo naplánovaná, ve které jste vy a další účastníci. Při plánování schůzky tak pochopitelně není potřeba myslet na nic dopředu.

2. Jakmile v rámci online hodiny uznáte za vhodné, že je potřeba třídu rozdělit do online skupin, můžete tak kdykoliv učinit pomocí ikony v horním řádku příkazů, kde stačí klepnout na Skupinové místnosti

3. Pokud na toto tlačítko klepnete, máte možnost si vybrat, kolik místností potřebujete a hlavně, zda do nich chcete přiřadit účastníky náhodně nebo si rozdělení do skupin provedete sami. 


4. V případě, že si vyberete ruční vytvoření skupin, se vám v pravé části okna zobrazí dostupní účastníci schůzky, které můžete přidat do schůzky a dostupné místnosti. Stačí vybrat účastníka a klepnout na tlačítko Přiřadit


5. Místnosti si samozřejmě můžete přidávat a přejmenovávat dle potřeby tak, aby vám jejich název dával smysl, zejména s ohledem na to, až se do nich budete jako vyučující připojovat. Místností můžete mít vytvořených až 50.



6. Jakmile jsou studenti rozděleni do skupin, stačí klepnout na tlačítko Spustit místnosti. Po chvíli jsou jednotlivé místnosti a jejich schůzky aktivní a vy můžete přes tlačítko Otevřít danou skupinu "navštívit" a zkontrolovat, zda žáci pracují na čem mají, případně jim samozřejmě pomoci. Pokud jste v té chvíli byli v běžné části schůzky, vás hovor v ní je pozdržen. 


7. V rámci připojení do skupiny můžete samozřejmě využívat všechny běžné funkce jako je sdílení obrazovky, hlasování apod. Pokud potřebujete, můžete žákům do skupin posílat hromadné oznámení. 




8. Pokud máte hotovo vše, kvůli čemu jste se připojili do dané skupiny, je možné ji opustit a přepnout se buď do obecné části schůzky nebo se připojit do jiné skupiny a pomoci studentům v této skupině.

9. A stejně tak pokud již uznáte za vhodné skupinové místnosti ukončit, můžete po jedné nebo najednou je uzavřít, žákům se zobrazí upozornění, že byla místnost uzavřena a že se můžou vrátit do hlavní místnosti. 

Jak vidíte, práce se skupinovými místnostmi je opravdu snadná a intuitivní a i díky nim bude práce v Teamsech zase o něco příjemnější a efektivnější. 

15 komentářů:

  1. Super, zcela jistě využijeme v online výuce v kurzech pro pedagogy pro práci ve skupinách a následné sdílení. Díky tomu už pak budou umět nasadit i do své výuky.

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně. Čekali jsme na to už dlouho. Určitě vyzkoušíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva :) Sice jsem skupiny vytvořila pomocí nastavených kanálů, ale tohle vypadá mnohem snadněji a můžeme skupiny operativně měnit podle počtu dětí ve třídě.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za návod pro učitele. Ale neměl byste prosím i nějaký návod k tomu, co při použití breakout rooms vidí žáci a co v nich mohou používat? Bez toho je hrozně těžké naplánovat pro žáky aktivitu. Např.: Jak se žákům zobrazí, že jsou zařazeni do nějaké skupiny? Mají možnost z místnosti v průběhu práce přepnout do hlavního okna schůzky? Mají možnost se třeba nějak přihlásit a přivolat si tím pomoc učitele do své místnosti? Mohou např. v místnosti pracovat na společném dokumentu (word, onenote)? A kam se pak tento dokument ukládá tak, aby jej neviděli ostatní žáci, ale učitel ano? Omlouvám se za dotaz, ale nějak mi to vůbec není jasné a nikde tyto informace nemůžu najít.... Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se stává, že i když jsou žáci rozřazeni do skupin, tak se tam někteří nepřipojí a zůstanou v tom hlavním kanále. Co se s tím dá dělat? A je možné nasdílet hromadně do všech skupin najednou nějaký soubor? Jakmile vstoupí do svých místností, tak sdílená obrazovka jim zmizí (zatím řeším tak, že si to vyfotí než skupinky zahájíme).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud zustali ve hlavni schuzce, nemaji aktualizovanou verzi aplikace Teams, zobrazit neco hromadne vsem nejde

      Vymazat
    2. Resim tak, ze je bud ja, nebo ostatni prizvou, nebo se tam nekdo dostal i sam, ale presne nevim jak. Pouze u 1 zaka mi to psalo, ze nema aktualizovane Teamsy a neslo ho zaradit vubec (vyresila jsem to tak, ze jsem ho nechala v hlavni schuzce jeste s dalsim studentem)

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Také se mi stalo, že se žák nedostal do zvolené místnosti a zůstal sám v původní třídě. Jinak je to výborná věc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud zustali ve hlavni schuzce, nemaji aktualizovanou verzi aplikace Teams

      Vymazat
  8. Pripojuji se jako tazatel se stejnym problemem. Co muze byt duvodem, ze se nekteri zaci nepripoji do svych mistnosti a zustanou v hlavnim kanále?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud zustali ve hlavni schuzce, nemaji aktualizovanou verzi aplikace Teams

      Vymazat
  9. Dobrý den, existuje možnost, když už jsou místnosti otevřené, nějakého žáka ručně přeřadit do jiné místnosti? Děkuji Eva Lorencovičová

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím všechny. Konečně jsme se dočkali této funkce. Již ji používáme v online hodinách. Mám však dotaz: Je možné, aby dva vylučující mohli přecházet mezi jednotlivými místnostmi? Nebo to může pouze organizátor schůzky. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, existuje možnost udržet rozdělení žáků v místnostech i v další pravidelně se opakující schůzce? Nebo po zavření místností a skončení schůzky se vše smaže?

    OdpovědětVymazat