úterý 2. dubna 2019

A datové typy v Excelu znáte?

Občas se mi stává, že při ukázkách novinek a zajímavých funkcí v aplikacích Office se ozvou příznivci Excelu, že těch novinek tam není tolik, jako např. ve Wordu nebo PowerPointu. A ona to není pravda. V rámci Office 365 a pravidelných měsíčních novinek se na Excel samozřejmě nezapomíná. Občas jsou to možná pro někoho skrytější (avšak někdy o to důležitější) nové početní funkce, někdy to jsou novinky viditelné na první pohled (se kterými ale si možná někdo neví napoprvé rady). A takovou novinkou mohou být i datové typy, tak se na ně pojďme podívat!

Datové typy najdete v aplikaci Excel 365 (nejsou tedy v Excelu 2019) a umožňují Vám bez nutnosti opouštět aplikaci Excel zjišťovat zajímavé zeměpisné či akciové informace. A co více, s takto získanými daty můžete dále počítat a používat je i jako vzorce. Ale dost "povídání", jdeme na to!

Datové typy naleznete na kartě Data :). Je zapotřebí si nejprve vložit do sešitu např názvy států nebo měst, se kterými chcete pracovat, následně tyto buňky označit a vybrat vhodný datový typ, pro tento příklad tedy Zeměpis.

Jakmile Excel rozpozná zeměpisný název, zobrazí u položky ikonu složené mapy a vy pak můžete snadno a rychle nechat automaticky do sloupců doplňovat položky jako je rozloha, zeměpisná šířka a délka, vedení města, rozlohu a u států navíc statistické informace jako je porodnost, telefonní předvolba, cenu benzínu, procento zalesněné nebo zemědělské půdy a mnoho dalších zajímavých informací. Jak je vidět z obrázků, ve skutečnosti se ale jedná o vzorce, které můžete použít kdekoliv v sešitu. A i když jsou zatím dostupné 2 datové typy, do budoucna se počítá s přidáním dalších. Excel tak získává po 3D mapách a grafech typu Mapy další skvělé vlastnosti nejen pro zeměpisáře.




4 komentáře:

  1. Datové typy v office 365 nemám - objeví se se zpožděním, je třeba nějaký krok správce nebo ve verzi pro školy nejsou ve všech plánech?

    OdpovědětVymazat
  2. Jakou presnou verzi Excelu mate? Najdete ji v polozce Soubor - Ucet. Diky.

    OdpovědětVymazat
  3. nemám položku soubor-účet, ale možná to bude tím, že mám jen excel online

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, ano, datove typy jsou jen v desktopove verzi Excelu 365 pro Windows

    OdpovědětVymazat