pátek 24. října 2014

10 novinek v novém testovacím vydání Windows 10

Tento týden společnost Microsoft vydala nové sestavení technického testovacího vydání připravovaného operačního systému Windows 10. Aktuální sestavení nese číslo 9860 a nachází se v něm mnoho zajímavých, i když na první pohled ne možná tolik viditelných novinek. 

1. Animace
Asi první novinka, kterou zaznamenáte, jsou animace při zavírání a otevírání oken. Jedná se spíše o vizuální, než funkční novinku a každý na ni reaguje různě. Pravdou však je, že s podobnými animacemi se můžete setkat i v jiných operačních systémech. Pokud by Vám ale animace vadily natolik, že je chcete vypnout, je tak možné učinit v PC Settings – Ease of Access – Other options – Play animations in Windows.
 


2. Notifikační okno
To, že jednou z hlavních novinek ve Windows 10 budou vylepšeno notifikace, se už ví poměrně dlouho. V tomto sestavení se můžete setkat s novým oznamovacím oknem, které má dokonce i svou vlastní ikonu v systémové oblasti na hlavním panelu systému. Najdete zde informace napříč celým systémem – od emailových zpráv, přes systémové notifikace až po upozornění ze Skypu.


3. Šetříme a hlídáme data
Protože se se systémem Windows 10 můžete setkat i na tabletech s 3G modemy a pravděpodobně se s nimi setkáme i na mobilních telefonech, je potřeba mít nějaký efektivní nástroj pro hlídání využití volných dat k přenesení, kterých není nikdy dost. Tato funkce dostala pojmenování DataSense.


4. Šetříme a hlídáme, tentokrát baterii
Ze zcela zřejmých důvodů, které jsou zmiňovány v předchozí novince, byla do tohoto sestavení přidána i funkce týkající se vylepšených možností úspory energie. Nekonečné zdroje energie nebo baterie na několik dní práce, které jsou nabité během pár vteřin, tu s námi i přes opakované sliby stále nejsou a tak je potřeba s energií šetřit. To umí funkce Battery Saver. Ta umí zlepšit výdrž díky minimalizaci aktivit na pozadí a dalších optimalizací. Případně je možné nechat funkci automaticky zapnout po poklesu stavu baterie pod určitou hodnotu.


5. Přepínání ploch ještě snadněji
Již v minulém sestavení byla představena jedna z velkých novinek systému Windows 10 a tím byly virtuální plochy. Nyní je pro jejich přepínání možné využít i klávesových zkratek a to konkrétně Win + Shift + kurzorové klávesy šipek.

6. Tajný pohled do budoucna
Nastavení operačního systému je od vydání systému Windows 8 rozděleno do dvou částí. Tou první jsou klasické Ovládací panely, tím druhým místem pak moderní rozhraní Nastavení počítače. A kdo se v IT světě trošku orientuje, je mu jasné, že čím dál více položek z Ovládacích panelů bude přeneseno právě do moderního rozhraní. A už v tomto buildu se můžete podívat na to, co vás v budoucích sestavení (možná) čeká. Stačí si vyhledat položku „zPC Settings“ a jen zkoumat, které nové položky označené * v nich najdete. 

7. Troufnete si na to?
Technické preview nových Windows 10 je tady s námi teprve několik týdnů a ještě mnoho měsíců zbývá do vydání finální verze. Již nyní si však Windows 10 vyzkoušelo více jak 1 milion uživatelů. Někteří z nich rádi testují a zkoumají nové verze a klidně by brali nové buildy každý den, někteří mají rádi nové funkce, ale neustálé aktualizace a možné problémy nejsou nic pro ně. A právě proto nyní Microsoft nabízí dvě možnosti dostupnosti aktualizací nových buildů. Buď budete nové buildy dostávat častěji, ale s možností výskytu chyb, nebo méně, ale stabilnější verze. Tak co, risknete to?


8. Dotyk poprvé
Již Windows 8 šly bez problémů ovládat na tabletech a usnadnění práce pomocí dotyku je zřejmé i z Windows 10. V novém buildu 9860 se můžete setkat s několika vylepšeními právě z této oblasti. Tou první z nich je, že po klepnutí do textového pole v desktopové aplikaci se automaticky zobrazí virtuální klávesnice, kterou bylo doteď nutné vyvolávat ručně. 

9. Dotyk podruhé
Druhou „novinkou“ je při zobrazení moderních aplikací v zobrazení přes celou obrazovku využití pohybu prstu od horního okraje. Tento posun vyvolá titulkový pruh aplikace. Dříve jste mohli tento pruh vyvolat jen pomocí myši.

10. Dotyk potřetí a naposled. Prozatím. 
A do třetice dotyková novinka. V zobrazení moderní aplikace přes celou obrazovku můžete využít pohyb prstu od dolního okraje. Výsledkem takové operace bude zobrazení hlavního panelu.

Žádné komentáře:

Okomentovat