neděle 6. dubna 2014

8.1.1 novinek ve Windows 8.1 Update 1

Již s příchodem operačního systému Windows 8 bylo zřejmé, že se s novými funkcemi a aktualizacemi, které tyto novinky přináší, budeme setkávat čím dál častěji. Mnohé v tomto prozradila velká aktualizace Windows 8.1, a nejinak je tomu u právě vydané aktualizace označované jako Update 1. Ta je oproti Windows 8.1 nabízena jako standardní aktualizace přes Windows Update (aktualizace na Windows 8.1 byla dostupná pouze přes Windows Store).

V rámci Update 1 získal operační systém Windows 8.1 mnoho vylepšení a usnadnění, zejména co se práce s klávesnicí a myší týče, ale nezapomnělo se pochopitelně ani na vylepšení dotykového ovládání. Pojďme se tedy podívat na to, co Update 1 přináší za novinky .

Spouštění na plochu

Možná si říkáte, co je toto za novinku, když možnost zobrazení plochy automaticky po přihlášení uživatele byla představena již ve Windows 8.1. V původní verzi si ale uživatel musel toto chování ručně nastavit tak, jak potřeboval. S Update 1 je nastavení aktualizováno tím způsobem, že rozpozná-li systém, že se jedná o dotykové zařízení, bude nastaveno automaticky po přihlášení zobrazení úvodní nabídky Start. A naopak, pokud systém detekuje, že se jedná o „běžný“ počítač bez dotykové obrazovky, jako výchozí nastavení bude spuštění přímo na plochu. Jestliže však toto chování chcete změnit, můžete tak učinit ve vlastnostech hlavního panelu, kde se na kartě Navigace ve skupině Navigace nachází příslušné zaškrtávací pole.


Dlaždice Nastavení počítače

Další na první pohled možná malou změnou, ale pro některé uživatele důležitou, je nová dlaždice nazvaná Nastavení počítače, která vám po spuštění zobrazí moderní rozhraní pro správu počítače. Pomocí ní se dostanete k těmto nastavením mnohem rychlejším způsobem než v předchozích případech, což vám ve výsledku ušetří spoustu času.

Vylepšené nastavení

Jakmile si zobrazíte moderní prostředí pro nastavení počítače (např. pomocí dlaždice v minulém odstavci), zobrazí se nabídky podobné těm v předchozích verzích. Ale i zde najdete poměrně velké množství novinek, jako jsou možnost připojení do domény, vylepšené zobrazení využití místa na disku či nastavení práce s moderními aplikacemi.

Zvýraznění nových aplikací

V dřívější verzi byly všechny nově nainstalované aplikace umístěny ihned mezi dlaždice v nabídce Start. S příchodem Update 1 se toto chování mění, a to tím způsobem, že po instalaci nových aplikací jste v levém dolním rohu aplikace informováni o počtu nově nainstalovaných aplikací. Pokud na tuto informaci klepnete, zobrazí se přehled všech aplikací nainstalovaných v daném počítači s tím, že nově nainstalované aplikace jsou zvýrazněné, takže odpadá zdlouhavé hledání právě těch nově nainstalovaných.

Návrhy aplikací při vyhledávání

V dřívější verzi systému se při zadávání textového řetězce do vyhledávacího pole mj. zobrazovaly jako výsledky i desktopové aplikace a návrhy z internetu. Nově se po instalaci Update 1 v zobrazených výsledcích zobrazují i moderní aplikace, které jste si do počítače nainstalovali přes katalog aplikací Windows Store.

Ovládání moderních aplikací

Některým uživatelům dělal při práci s moderními aplikacemi problém fakt, že je nemohli ovládat stejným způsobem jako doposud. A to zejména co se práce s aplikací jako takovou týče – minimalizace a uzavření. Mnoho z nich bylo zvyklých na horní titulkovou lištu a ta je právě další velkou novinkou, kterou po aktualizaci můžete využívat. Je určena zejména pro uživatele, kteří využívají na počítači především klávesnici a myš. Stačí, když myší najedete k hornímu okraji aplikace, kde se zobrazí již zmiňovaná titulní lišta. Pokud najedete kurzorem myši k levému hornímu okraji a stisknete pravé tlačítko myši, máte možnost rozdělit obrazovku na více částí pro zobrazení více aplikací najednou. V pravé části lišty pak vidíte známé ikony pro minimalizaci aplikace či její uzavření.


Moderní aplikace na hlavní liště

Poslední, ale neméně důležitá novinka se týká propojení moderních aplikací a hlavního panelu na ploše. První za zmínku stojí fakt, že nově se vám všechny spuštěné moderní aplikace zobrazí i jako ikona na hlavním panelu přesně tak, jak jste zvyklí i u klasických aplikací. Zadruhé je pak možné připnout ve formě zástupce jakoukoliv moderní aplikaci na hlavní panel (v kontextové nabídce po klepnutí na pravé tlačítko myši).

Úprava dlaždic

I další novinka je určena primárně pro uživatele bezdotykových zařízení a umožňuje rychleji upravovat vzhled úvodní nabídky Start, resp. ikon na ní umístěných. Stačí, když na jakoukoliv dlaždici klepnete pravým tlačítkem myši a ihned máte možnost ji např. odepnout z této úvodní obrazovky (bude se nadále zobrazovat v seznamu všech nainstalovaných aplikací). Další možností je připnutí na hlavní panel pracovní plochy (viz předchozí odstavec). A tou poslední je pak možnost rychlé změny velikosti dlaždice. U aplikací, které nejsou systémové, se pak v této nabídce ještě zobrazuje volba pro její odinstalaci. Mimo to je možné pochopitelně u aplikací, které tuto funkci podporují, zapnout nebo vypnout funkci aktivní dlaždice.


Tlačítko Vypnout

S příchodem systému Windows 8 již na pracovní ploše nebylo tlačítko Start. Většina uživatelů jej kromě standardních úkonů používala k vypnutí počítače, a ačkoliv i nadále měli uživatelé několik možností, jak toto provést (Alt+F4, postranní panel apod.), ve Windows 8.1 se toto tlačítko vrátilo zpět a v systémové nabídce (po klepnutí pravým tlačítkem myši) byl již příkaz pro vypnutí dostupný. Protože si však mnoho uživatelů čím dál více oblíbilo práci v nové nabídce Start, nově najdete tlačítko pro vypnutí počítače i v této nabídce, a to hned vedle svého uživatelského jména.

Tlačítko Vyhledat

Podobně jako v předchozím případě, i zde se jedná o novou ikonu, která vám usnadní přístup k vyhledávání napříč počítačem i internetem. Ačkoliv vyhledávání v nabídce Start bylo již od příchodu systému Windows 8 maximálně zjednodušeno (stačilo prostě při zobrazené nabídce Start začít psát vyhledávaný výraz), pro některé uživatele bylo matoucí, že neviděli žádné pole pro zadávání hledaného výrazu. Nově tak i tito uživatelé již nebudou mít problém cokoliv rychle na svém počítači najít. A nezapomeňte, že i nadále můžete využít klávesové zkratky Win+Q pro obecné vyhledávání čehokoliv nebo Win+F pro hledání mezi soubory.


Žádné komentáře:

Okomentovat